14 C
Brønnøysund
lørdag, august 13, 2022
spot_img
HjemArtiklerSkinn, steinovner og olivenolje

Skinn, steinovner og olivenolje

-

Utvalget av store og små skinnvarer hos Pigato på Horn Skinn er formidabelt. Her finnes også et spennende nisjeprodukt: Ekstra fornem kaldpresset olivenolje!

– Det nærmer seg 30 år siden vi etablerte oss på Horn, sier Edy Pigato.
I dag har Bitten og han om lag 20 ammekyr til kjøttproduksjon og salg av kalver, og driften av Horn Skinn har vokst og blitt større enn selve gårdsdrifta.
– Etter brannen i 2012 har jeg ikke garvet skinn på Horn. Nå konsentrerer vi oss om utvikling av  produkter og salg. En må ha stadig nye produkter for å være aktuelle i markedet. Men noen produkter går igjen: Tøfler og såler går aldri av moten. I alt har vi mellom 100 og 120 ulike produkter.

Edy Pigato veileder kundene Turid Langlien (f.v.), Audhild Myrnes, Kjell Langlien og Johanne Steinrud.

Vi nevner i fleng: Pelsvarer, lær, saueskinn, skinnfeller, steinovner, korkprodukter, tøfler, og ikke minst mange typer reveskinn.
Forskjellige typer skinn er hovedproduktet. Han kjøper inn råskinn og videreforedler dem.
Dessuten arrangerer han kurs i skinnfellmaking og småsying av luer, hansker og liknende.
– Vi har til og med sendt kursleder til Færøyene, sier han, som har arrangert kurs fra Trondheim til Alta, i tillegg til nærområdet, sier Pigato.

Audhild Myrnes studerer skinn sammen med Edy Pigato.

Siste skudd på stammen er egenprodusert olivenolje, som er blitt spesielt populær etter at den ble lansert for to år siden. Sammen med venner i Portugal eier og driver han en egen olivenplantasje, hvor råstoffet dyrkes og foredles.
– Dette har vært spesielt artig å holde på med. Vi har hånd om hele produksjonskjeden. Oljen kaldpresses uten etterfølgende oppvarming, og fylles direkte på tank hvor den lagres i 4-5 måneder. Dermed kan vi bruke det fornemme hedersmerke «Extra Virgin oil», som er et merke for sjelden god kvalitet, sier han.

Keramikk

Pigato er overrasket over hvor godt olivenoljen er blitt mottatt lokalt, også og blant folk som hittil ikke har likt olivenolje. Lokale bedrifter kjøper nå inn Pigatos olivenolje som julegaver til ansatte, forteller han, som har planene klare for økt produksjon i Portugal.
– Vi planter enda flere oliventrær, og i 2023 regner vi med å produsere 9 000 liter årlig. Dette er et nisjeprodukt vi har god tro på, og som det er interessant og spennende å være med på, sier Edy Pigato, og viser fram olivenoljen med egendesignet etikett.

Hatter

Vefsninger på skinnhandel Når vi besøker Horn Skinn, kommer ei billast med trofaste kunder fra Mosjøen, klare til å gjøre innhogg i varebeholdninga.
– Vi kjøper skinn her og syr sjøl, sier kunde Inger Johanne Steinrud. Sammen med seg har hun ekteparet Turid og  Kjell Langlien og venninna Audhild Myrnes, som ikke syns det er for langt å ta turen til Brønnøy for å gjøre en førjulshandel.

Skinn fra mange slags rev. Edy Pigato på Horn skinn produserer mye og har kunder også langveisfra.

Tekst og foto: Torstein Finnbakk – torstein.finnbakk@midtinorge.no – 90982968