På jakt etter førjulsstemning i Sandnessjøen finner du vakkert pyntet juletre på Torget, og like ved; en ditto pyntet kafe.
– For oss gir skriverfruens småkaker julestemning. Vår oppskrift er fra Træna, sier Hilde Theimann Olsen på Frk. Lovise Kafe og Konditori.

Julestemning på kafe

Med tradisjonsbakverk på disken, er det lett å komme i prat om kakenes opprinnelse.
– Hvor disse småkakene opprinnelig stammer fra vet vi ikke, men det som er helt sikker, er at akkurat denne oppskriften på «Skriverfruens» fikk jeg hos min svigermor på tidlig 1980-tall. Hun har bakt den i årrekke til jul. Det etter å ha fått oppskriften da hun var ung og jobbet på Mo i Rana, forklarer Theimann Olsen, som driver spisestedet «Frk. Lovise» sammen med Ine Eirin Davidsen. Hun holder opp en eske med baksten på oppfordring, og vi fortsetter diskusjonen om det finnes noen julekaker med opprinnelse lokalt. Svar finner vi ikke akkurat nå.

Pepperkaker

Theimann Olsen har ikke notert seg hva de har solgt mest av før jul, men Sarah bernard, smultringer, sirupsnipper og brune pinner er bakt og solgt.
– Vi skal også bake kransekaker, og ja, vi lager kaker på bestilling. Blant annet disse pepperkakebyggverkene. De skal stå i pepperkakebyen i Kulturbadet, sier Theimann Olsen om samlingsstedet i Sandnessjøen, som før jul gjør det ekstra fint.
– Vi har laget Tårnet på Åsen, flere hus og så har vi laget tre trailere, sier hun.

Tårnet på Åsen er gjenskapt i pepperkaer. – Det ble 1,46 meter høyt, sier hun.

Hva Theimann Olsen og de andre selger mest av til jul er ikke småkaker, brød eller rundstykker.
– Det er lefsene og lammerullene vi produserer selv. Rullene består av økologisk lammekjøtt fra øya Hugla, opplyser hun, i en fullsatt kafe, i et hus det har vært spisested i mer enn 100 år.
– Det er godt med besøk her, og vi er nøye med smittevernreglene! Det ble en roligere og koseligere stemning blant gjestene etter at vi pyntet til jul. Det virker som om folk haster rundt i butikkene, for så å ta seg en pause. Det blir vi glade for, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto pepperkaker: Privat

Frk. Lovise Kafe og Konditori er like ved torget i Sandnessjøen.