Bilmotorer, båtmotorer, traktormotorer, gressklippermotorer og en og annen kjøkkenmaskin. Alt som har motor repareres hos Tunheim Auto i Vevelstad kommune.
– Jo, hadde det nødlandet et fly her, hadde vi nok prøvd å skru på det også, ler Leif Are Mathias Andreassen.

Ryddig, luftig og organisert: Det er ikke noe problem å kjøre inn neste bil i dette verkstedet. – Bil? Her finner du alt fra traktor til kjøkkenmaskin, sier karene.

Han er viden kjent. Særlig blant Volvo-eiere, men biler av alle merker finner praktisk talt veien til verkstedet som sto klart på kaikanten i kystkommunen Vevelstad i 2019.
– Å få nytt verksted etter å ha drevet på et atskillig mindre et siden 2003 var kjekt. Her har vi prøvd å tenke praktisk, sier Andreassen, som sammen med Mathias, medarbeider og sønn viser rundt.
– Det er nok ikke så vanlig å ha fres og dreiebenk i et bilverksted, men særlig når vi reparerer landbruksutstyr er det behov for spesialtilpasset utstyr. Da må vi ofte lage det selv, forklarer han.

Litt av utstyr…

Vi passerer et eget rom med plass for sveisemaskin med avtrekk, sånn at ikke resten av verkstedet støves ned. God plass og mye luft ser ut til å gi trivsel. Hvorfor verkstedet besøkes av motoreiere generelt og Volvo-eiere spesielt fra nær og fjern forklarer Andreassen slik:
– Vi er ærlige. Vi kaller en spade for en spade. Jeg tror ikke det fortelles usannheter bevisst på andre verksteder, men ikke alle finner ut hva som feiler motoren. Da er det lett å komme med bortforklaringer. Og vet man ikke hva som er i veien, er det vanskelig å hjelpe kunden, sier han.

Leif Are Mathias Andreassen lager det utstyret som trengs for å reparere motorer.

Vi passerer løftebukkene i det 360 kvadratmeter store verkstedet… og mengder med spesialutstyr.
– Dette er dekkmaskiner. Vi kan legge om dekk fra 4 tommer til 52 tommer. Ja. Det er store dekk det! På den lille visitten på kaikanten i Vevelstad får Andreassen flere telefoner og plutselig står en fyr i lokalet. Han har en motor som trenger hjelp.
– Det skal vi fikse, sier han. Fyren går blid ut igjen.
– Det er hektisk her. Jeg liker å ha det sånn, men til tider er det litt for mye. Men til nå har vi alltid klart å hjelpe de som har kommet hit eller tatt kontakt. Det er ikke ofte turister trenger hjelp, men en og annen må ha hjelp med en motor. Særlig båtfolk, sier Andreassen, som sier seg glad for å ha sønnen på lag.
– Han er god på data. Det er fint!

Her kan selv monsterdekk håndteres.

Selv har Andreassen tatt kursingen som kreves for å drive med periodisk kjørekontroll. Det vil si kontrollen Statens vegvesen krever annet hvert år på alle biler registrert etter 1960.
– Det var vel anvendt tid og penger, sier verkstedeieren.
Og hvorfor han har skrudd på bilmotorer og alle andre slags brummende drivstoffslukere i snart to tiår forklarer han slik:
– Jeg liker denne jobben. Selv om det er en og annen mørk og trasig dag. Det artige er å finne løsning på problemet. Og det gjør vi!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Leif Are Mathias Andreassen (t.v) og sønnen Mathias driver verksted i kystkommunen Vevelstad. – Det er ofte hektisk her!