Det holder ikke med to testere av mat når vi står overfor en Helgelandsbuffet med 250 ulike matretter. Midtinorge.no stilte med fire, og for en matfest!

Hver høst går Kokkenes Mestarlaug Sør-Helgeland sammen med Brønnøysund videregående skole og ungdomsskole for å lage kulinarisk bonanza, og vi stiller spente, for vil de klare å levere antall lovete retter, og vil de klare å få plassert 300 spisende i hver enkelt bordsetting som planlagt? Etter spent køståing i lag med svært mange andre gjester, før vi slapp inn i et stor matlandskap, er svaret et rungende ja: Helproffe kokker og servitører har med seg unge elever som tydeligvis alle har mulighet til å velge en yrkesretning innen bransjen i fremtiden. Her er servicenivået på linje med en topprestaurant i storbyen. Vi blir vist inn, fulgt til bordet, og ønsket et fortreffelig måltid.

Kokk Janne Lise Åsvang Karlsen, fotograf Raymond A. Hagen og matentusiastene May-Wenche Solvold og undertegnede var spente på om maten sto til samme karakter som servicen og fikk til sammen testet og smakt på svært mange retter, men langt fra alle.
– Jeg gleder meg til å se hva de har av mat fra havet, sier Hagen, og finner seg godbiter på den delen av buffeten som består av fisk og skalldyr.
– Den ultimate forretten for meg er alltid sushi, sier han og smaker en nigiri; rå laks på sushiris.
– Dette var nydelig. Det er akkurat som om jeg kjenner en svak anelse av pepperrot, sier han om den grønne wasabien.


Kokken Janne Lise finner raskt sin favoritt på denne delen av buffeten.
– Laksen med balsamico er helt perfekt stekt. Her er det noen som har jobbet godt på kjøkkenet, sier hun, og må kunne kalles ekspert på området, for hun var selv i årrekke kokk på Helgelandsbuffeten. Min absolutte favoritt blant fisk- og skalldyrsrettene er en klippfisk bakt i ovn med rømmesaus.
– Himmelsk, sier jeg, og får bifall fra kokken.
– Ja, dette smakte, sier hun.

På langsiden fant vi så mange sorter kjøtt; hjort, lam, hval, okse, kylling i ulike varianter og en blodpølse av den runde, lett porøse sorten.
– Lammesteka var helt nydelig. Saftig og mør. Den ligger badet i saus og ja, dette var godt, sier May- Wenche og erklærer at «kjøtt i mørket», altså småstek, også var aldeles spot on.
Vi alle blir enige om å prøve hjorten, som er i en mørk saus.
– Hjorten var helt fantastisk, mener fotografen og får fornøyde nikk fra oss andre.
– Dette er en sjeldenhet. Så mør hjort, sier May-Wenche.

På avdelingen for ost og spekemat med tilbehør er det så mange spesialiteter, at vi får store diskusjoner om mat som «må smakes».
– Kokk Hanne Arntzen har laget et smør av trøffeltang. Jeg tester nå, sier jeg og får en smaksbombe i umamiklassen.
– Dette var helt utrolig godt, sier jeg og ber Janne Lise ta en test.
– Ja helt spesielt. Kanskje noe av det smakmessig beste på buffeten, sier hun.
Vi prøver en rekke oster, og bøyer oss i støvet for den økologiske goudaen fra Fonte Verdi, som også har laget noe kalt stråp, en redusert eple-og pæresirup som står helt til osten.
– Nydelig, men den marinerte Østavind-osten står ikke noe tilbake for goudaen, mener kokk Janne Lise.

Dessertbordet bugner av sjokolade, mousse, hjemmelaget marsipan, is og så mange kakevarianter at mathjertet synger av glede.
– Av alle godsakene funket jordbær dyppet i sjokolade helt utrolig godt etter all den gode middagsmaten, synes May-Wenche.
Kokken og undertegnede enes om at panna cottaen med pasjonsfrukt var smaksrik og utrolig delikat i farger og tekstur.
– Og suksessterta. Ååååååå, sier jeg, og vi konkluderer at vi har hatt en totalopplevelse som overgår det meste en god restaurant kan skilte med.
– Dette var en godt anvendt lørdag, sier fotografen.

Foto: Raymond A. Hagen – Tekst: Hege Sæthre Lind 

Fra riggingen av Helgelandsbuffeten 2018

Helgelandsbuffeten 2017