16 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 18, 2024

Slipp hestekreftene løs, det er vår

Det kribler i kroppen til mange motorentusiaster når mai gjør sin entre. Vårslippet står for dør og mange har lyst til å vise fram både sine nyrestaurerte, og andre sine gamle velkjente doninger. Hører du brumming av kraftige V8-motorer med lukt av bensin og eksos, da er det AmCar-klubben i Brønnøysund som har startet årets happening!

Roar Mortensen ønsker å få nye folk som medlemmer i klubben. – Er du interessert i motor er det bare å komme innom klubben, ta en kopp kaffe og en prat. Tirsdag og torsdag fra kl 19.00 og utover har vi åpent. Ser du biler eller folk rundt klubbhuset, er det bare å komme innom!

I år var vårslippet 1. mai, på årets første sommerdag, i alle fall å regne ut fra vår beliggenhet. 60 biler og 16 motorsykler med deres førere og andre entusiaster hadde samlet seg på parkeringsplassen foran Havnesenteret for å vise fram sine flotte doninger. Publikumstilstrømningen var god og mange koste seg i vårsola og pratet motor.
– Vårmønstringen er vårens vakreste eventyr. Det er jo begynnelsen på våren for oss motorinteresserte, for bil og motorsykkel. Og i år var det fullt klaff både når det gjelder vær og oppmøte av folk. så vi kan ikke være annet enn fornøyd, sier daglig leder Roar Mortensen i Am Car-klubben.

Møtes i klubbhuset

For å få til arrangementet her på klubben var mat, kaffe, brus og is viktig logistikk.
– Vi møttes på parkeringen nedenfor Havnesenteret klokka 11. Der dukket alle bilene og syklene opp. Etter litt dekksparking og bilprat i tre kvarters tid, og crusing rundt om i byen, møttes alle her til mat og kaffe og bilprat. Og med det været her kunne det ikke bli bedre, sier han.
Om sommeren cruiser motorentusiastene rundt i sine flotte kjøretøyer, og drar på forskjellige treff for likesinnede og stenger ikke garasjedørene igjen før i september – oktober avhengig av været. Så er det et halvt år med mekking, skruing og klargjøring av kjøretøyene til neste vårmønstring.

Her mekkes det biler, men under treffet var verkstedet gjort om til restaurant der du kunne nyte mat og drikke – og snakke motor.

Feiret i fjor

I fjor feiret Am Car-klubben i Brønnøysund 40-års jubileum. Roar Mortensen forteller at klubben de første årene og fram til langt utpå 90-tallet leide lokaler på den gamle minkfarmen i Skåren. Så har de leid litt her og der før de fikk kjøpe et lokale øst for det gamle Salgslaget.
– Vi har hatt litt varierende medlemsmasse, mellom 30 og 70 medlemmer, så stort sett har det vært bra oppslutning. Da vi ble fri for lokaler en periode, var det litt av og på ettersom vi ikke hadde noe fast holdepunkt og en fast plass å møtes.  Da så vi at medlemsmassen gikk sakte men sikkert ned. Så har medlemsmassen økt igjen til rundt 60. Og jeg ser jo at klubben er en møteplass, et sosialt samlingspunkt som er veldig viktig for mange. Nå begynner mange av oss å bli opp i årene, og å få med ungdom er ikke så veldig lett, men vi prøver jo så godt vi kan, sier Mortensen.

Jan Rasch med sin gamle Volvo PV fra begynnelsen av 50-årene.

Levende interessert

Han innrømmer at det er få kvinnelige medlemmer, men heldigvis er det mange av medlemmene som har damer som er levende interessert i det de holder på med, og jobber og står på for klubben. Et par damer har egne biler.
For de som trenger plass for å mekke bil kan AmCar-klubben tilby leie av både lokaler og verktøy. Det er plass til fire biler og i tillegg er det en plass for de som har behov for løftebukk. Roar Mortensen forteller at det har stort sett vært kjåke fullt, så klubben jobber for å få til mer plass.

Nestemann står klar

Foruten løftebukk kan klubben tilby dekkmaskin, sveiseapparat, trykkluft og håndverktøy så det monner, og etter hvert som de får råd kjøper de nytt og oppgraderer.
– Hvor lenge kan du stå her med en bil?
– Hvis du skal restaurere, så er det noen som har stått her i to år. Vi har jo månedsleie for å stå her, så det er viktig å gjøre seg fort ferdig og ikke somle så mye, for nestemann står klar for å komme inn. Vi trodde da vi kjøpte huset at nå hadde vi plenty med plass, men allerede etter første året så vi at det var for lite. Vi skulle gjerne hatt plass for flere biler, så vi har planer om et kaldtlager på baksiden av huset, der får vi kanskje plass til et par biler til. Vi må prøve å ta så godt vare som vi kan på de som skal restaurere bil, for hvis vi ikke gjør noe med det, forsvinner de sakte men sikkert fra klubben.

Et flott og velpleid motorrom med en Datsun motor.

Er med på dugnadsoppdrag

Foruten leieinntekter på verksted deltar Am Car-klubben på flere dugnadsoppdrag. To store dugnadsoppdrag i året er for Rootsfestivalen der de rigger opp og tar ned Rootsteltet, og for Handelsstanden der de rigger den store Lavvoen i Storgata, både på høsten og før jul. I tillegg kjører klubben treff annet hvert år.
– Dere kaller dere Am Car-klubb, altså en bilklubb for amerikanske biler, men jeg ser det er mange som både har europeiske og japanske biler?
– Am Car Club Brønnøysund, vi bruker det navnet på klubben ettersom det var det klubben hette fra begynnelsen av. Men den fanger alt av motorinteresserte, og det tror jeg er veldig viktig. Du så sikkert i dag at det var en fin blanding av både amerikanske, tyske, britiske, japanske og svenske biler. Så vi prøver så godt vi kan å fange alle.
– Så du må ikke ha en amerikansk bil for å bli medlem?
– Nei, du kan godt ha ei motorsag fra 59, det er nok det, sier Roar med latter.
– Vil det bli el-bilder å se i dette miljøet?
– Vi har ikke vært inne på tanken enda, men Tesla er jo amerikansk. Men altså – vi kan ikke utelukke noen. Er det noen som kommer med en el-bil og har lyst til å være med, så vær så god. Alle er velkomne.
– De er kanskje ikke så lette å skru på?
– Nei, nyere biler har mye elektronikk, og du trenger ofte diagnoseverktøy. Det var så mye lettere med de gamle bilene. Hadde du gnist og bensin, så gikk de som regel. Jeg for min del har jo skrudd på bil det meste av livet, og begynte på bilverksted i 1985. Jeg vet ikke om vi hadde hørt om noe som hette el-bil en gang foruten de aller første bilene som var elektriske. Men det var jo ganske langt fram til nå da. Back to the future!

Tøffe saker, detaljer fra en amerikansk Corvette Stingray.

Mange treff

Nå står det mange Am Car-treff for tur utover sommeren.
– Først ut er Bjøratreffet, et treff klubben i Brønnøysund har vært med på siden de kjørte i gang for 10 år siden. Og det er kun et treff for gutta boys! Det er ikke like populært blant damene, men litt alenetid må gutta ha – en gang i året, mener Mortensen!

Andre aktuelle treff er et stort biltreff i Lycksele, Hot August Night i Trondheim, Ranaklubben holder treff i september, Ytre Namdal skal kanskje ha treff og på Sortland er det treff i juli. Altså er det nok av treff å dra på.
– Er restaurering og mekking på bil en dyr hobby?
– Er den en hobby som er billig? Det er klart, det er jo en investering å kjøpe seg en bil, alt etter hva slags bil du skal ha. Biler koster fra 30.000 kroner til en halv million, så det er klart at det koster litt. Og skal du underholde en gammel bil koster det. Du kjører sund, ting er slitt og ting slites.
– Hvordan er det å få tak i deler til gamle biler?
– Hvis det en veldig sjelden sak som er produsert i ganske få eksemplarer, så kan det være vanskelig. Men deler har jo blitt en storindustri rundt veteranbiler, spesielt i USA og amerikanske biler. Så det har aldri vært noe problem. Jeg ser det er mange i klubben som har begynt å restaurere europeiske biler, og de sliter mer for å få tak i deler. Men det virker som om det kommer seg der også. Nå er det jo forskjellige EU-direktiv som blir tredd ned over hodet på oss, så vi får håpe at vi ikke kveles. I ett av forslagene til direktiv heter det at hvis en bil blir regnet som ikke kjørbar, da skal den vrakes. Vi kan risikere at biler som står under restaurering må skrotes. Det er jo ikke helt heldig, så vi får håpe at de finner en vei.

En Ford Galaxie.

Drikker bensin

Det er ikke billig å dra rundt i store amerikanske biler som drikker mye bensin.
– De bruker litt bensin, ja, Det er klart de bruker fra 1,5 til 3 liter på mila, så det blir å lage et budsjett. Bilaktiviteten tar en god del av feriebudsjettet. Men det er bare å prioritere.
– Hobby er hobby?
– Ja, hobby er hobby! Det er bare å knipe igjen øynene når du fyller bensin.
Roar Mortensen ønsker å få nye folk som medlemmer i klubben.
– Er du interessert i motor er det bare å komme innom klubben, ta en kopp kaffe og en prat. Tirsdag og torsdag fra kl 19.00 og utover har vi åpent. Ser du biler eller folk rundt klubbhuset, er det bare å komme innom!

Tekst og foto: Dagfinn Torgersen – dagfinn@midtinorge.no

På biltreff møtes mange likesinnede og mange bruker anledningen til å diskutere biler. Amcarklubben i Brønnøysund er aktiv og inkluderende.

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste