Vi har knapt satt oss før vår servitør er tilstede og presenterer hele menyen på den nylig åpnete restauranten SMAK.
– Vi tar en treretters, og vi er særlig spente på laksen og kamskjellene!

Vi er på Norsk Havbrukssenter på Toft i Brønnøy, like ved havet og i nær avstand til noen av råvarene på menyen.
– Klart vi er nødt til å smake laksen, sier vår gjestetester, Kristine Sæthre Lind, som like etterpå bestiller soppsuppe med serranoskinke til forrett, laks til hovedrett og sjokoladeterte til dessert.
– Jeg går også for en treretters, selv om det ville være spennende å prøve en åtteretters. Jeg tar kamskjell til forrett, and til hovedrett og bringebærmousse til dessert, sier jeg og forhører meg om hva som kan passe fra vinkartet og blir usikker, for her har de alt fra god sjampanje til solide rødviner.
– Vi gjør det enkelt. Vi deler en flaske tørr cava til maten. Det skal nok fungere, mener jeg.

Vi er i lokaler som fungerer som kafe på dagtid, der gamle fotografier fra stedet pryder veggene, (en snert av historie, bemerker gjestetesteren) og levende lys kler lokalene til kvelds.
– Vi testet lunsjmenyen også denne uken, og ble spesielt glad i fiskesuppen, som var nydelig kremet, hadde dyp smak og inneholdt mye fisk. Pastaen med en solid focaccia fikk også plussord, sier jeg og kan fornøyd takke servitøren som setter en visuelt vakker tallerken mat stå foran meg. To kamskjell med en mynte og ertepuré ser ut som en vakker vårdag, og jeg lurer på om smaken står til utseendet.
– Nja, godt sier jeg og tygger på en bit kamskjell – og får så smaken av tilbehøret –  miksen av serranoskinke, kapers og ansjons. Verden blir med ett vakrere og mer intens.
– I all verden. Dette var helt fantastisk. En uventet dybde av smaker, så godt, sier jeg.
– Da skulle du ha smakt denne soppsuppen. Lignende rett har jeg prøvd i svært mange varianter, men dette var helt spesielt. Lag på lag på lag med smak. Seriøst godt, sier vår gjestetester.

Vi diskuterer om vi burde ha gått for dagens fisk – som var kveite fra Lofoten – som hovedrett, men stilner fornøyde når rettene presenteres på bordet.
– Anda ser god ut, sier jeg og går etter første bit over i malerisk modus. Jeg føler meg hensatt til en dansk kro med hvite duker, før jeg med et lykkeplask lander i Toftsundet og erklærer at her mikses jord, hav, søtt representert ved stjerneløk, fennikel, portvinssaus og rødbeter stekt i honning og olje.
– Er det mulig, spør jeg.
– Laksen med romesco-saus er helt perfekt komponert, mener gjestetesteren, og trekker frem smaken av syltet blomkål som her gir balanse til en rett som langt fra minner om traust laks med potet.
– Kveita er sikkert god, men jeg er glad for å få smake noe helt annerledes med laks. Nydelig, sier gjestetesteren, som ber om kaffe til desserten når vår oppmerksomme servitør kommer bort til oss.

Vi har snart hver vår tallerken med dessert, og jeg gleder meg til syrlig bringebær etter and og blir ikke lei meg.
– Her er et spekter av smaker og teksturer, søtt, syrlig og – denne kaken kalt finacierbrød må jeg få oppskriften på. Den er så god at jeg må le, sier jeg.
– Sjokoladeterten er god. Tilbehøret med fyldighet, sprøhet og gode konsistenser skaper spenning og gjør at dette er en dessert over gjennomsnittet god. Helt der oppe, mener gjestetesteren, som kort og god oppsummerer sin opplevelse.
– Jeg er lykkelig!

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Laks tilberedt med et tilbehør som for oss var helt nytt. Vi testet menyen på SMAK restaurant på Toft i Brønnøy. – Her er det ikke åpent alle kveldene i uka, men lunsjservering er det alle dager.