Snart jaktstart – på 250 frivillige

0
91

Rootsfestivalen anno 2023 har heldigvis flere likheter med tidligere år; Åge står på scenen, Stein Brekk får sitt progrock-band til Brønnøysund, lokale restauranter stiller med festivalmat og ikke minst; som alltid trengs det 250 hyggelige, arbeidsomme dugnadsfolk som møter, hjelper og server de rundt 10 000 festivaldeltakerne.

Rootsfestivalen arrangeres årlig av Kulturcompagniet, og daglig leder Morten Horn er naturlig nok spent på hvordan festivalmuskelen har det i år – både når det gjelder publikummere og ikke minst de mange frivillige.
– Den 31. mars åpner vi for påmelding for de frivillige – som jo er hele det viktige apparatet vårt. Det er deres innsats som gjør det mulig å få blant annet Europe, Madrugada, Dagny og Åge med Sambandet til den lille plassen vi bor på under festivalen den 12. – 15. juli, sier han.

Det er de frivillige som er grunnfjellet for Rootsen: Her er Morten Horn sammen med Aud Ansnes, som er en av de mange som står på under Rootsfestivalen. Her fra 2022.

Liten, ny promoteringsfilm

Et lite besøk på kontoret til Morten Horn, som naturlig nok er prydet av bilder fra noen av de tidligere 20 arrangerte Rootsfestivalene, viser at det nærmer seg ny runde med musikk, sosialt lag og stemning i Brønnøysund.
– Se her, vi har fått laget en liten filmsnutt som skal vise stemningen på festivalen, sier han og trykker vekk pauseknappen på skjermen. En definitiv stemningsskaper vises samtidig som Horn deler status på årets forberedelser.
– Alt er i rute. Vi får en veldig bra plakat og kommer til å legge ut hele programmet med alle artistene den 14. april. Per nå selger vi festivalpass, men fra midten av april blir det salg av dagsbilletter, forklarer han.

Teltet på dagtid er veldig populært.

Lokalt næringsliv er med

I år som tidligere år stiller lokale spisesteder og lokalt kaffebrenneri opp under festivalen med sine produkter, noe som av disse driverne er beskrevet som kjempegøy, men samtidig svært travelt.
– Festivalen ville ikke ha vært den samme uten at Hildurs Urterarium, Svang, Smak, Handelsstedet Forvik og Kred var med på lag i tillegg til sponsorene. Det å ha med lokale leverandører og sponsorer er noe som er viktig for oss, sier Horn.
Og det er ikke tvil om at en festival som dobler folketallet i byen for noen få dager gir travle føtter for de som driver forretning midt i juli.

Rootsfestivalen selv har stand med salg av effekter, men det er også en rekke lokale aktører med. I bakgrunnen Hanne Arntzen fra Handelsstedet Forvik i ferd med å servere en nybrygget kopp kaffe.

Som alltid noen nye med

Det meste av programmet er klart, og som nevnt over er kjente trekkplastre; som at Åge Aleksandersen & Sambandet er tilbake igjen. Den som har opplevd de karene på scenen på Rootsen før, vet at det blir jubelbrølestemning når bybeboer og bandgitarist Gunnar Pedersen trakterer gitaren.
– Vi har med oss Kari Bremnes og Mettesson, sistnevnte en ny artist vi er spent på responsen på. Det som er skikkelig spennende er at Europe kommer. De er faktisk så gode som aldri før – og har utsolgte konserter over hele verden. Det å få høre «The final countdown» her i Brønnøysund skal bli en spesiell opplevelse, synes Morten Horn.
Noe garantert flere vil nikke til, for i 37 år har alt fra små musikkorps til svære rockeband spilt riffet som må være av det mest gjenkjennelige fra 80-talls rock.

Mange nevner stemningen som det beste med Rootsfestivalen – her et foto vår utsendte medarbeider Heidi Tangen tok i 2022.

Bredt program

En som kanskje ikke står fremst og vinker når Europe spiller er spesielt nevnt på Rootsfestivalens sider; Det er bookingsjefen til Rootsfestivalen gjennom mange år; Stein Brekk; som høylydt erklærer sin kjærlighet til progrock.
– Vi prøver alltid å lage et program som er bredt; et program der alle kan finne noe de liker. I år har vi med The Flower Kings, i tillegg til de mer kjent artistene, sier Horn.
For noe av det som beskrives som sympatisk med Rootsfestivalen er at dagscenen er gratis og åpen for alle. Der spiller nye talenter og erfarne lokale musikkhelter, og innimellom er jubelen vel så høy foran den lille scenen som foran hovedscenen.

Helt ny i 2022: Alvilde Tilrem med band leverte en magisk opplevelse på Rootsfestivalen i fjor. Vi håper på nye talenter i år også – eller et hjertelig gjensyn med tidligere sceneaktører.

Midt i byen

I år, som i en årrekke vil festivalen være helt i hjertet av Brønnøysund, og trolig vil gjestehavna et steinkast lengre bort, være fylt av båter som har hjemsted helt fra Bodø i nord til Trondheim i sør – som tidligere år.
– Vi får spørsmål om hvordan vi klarer å få hit kjente og artister med ett så stort rigg som Bob Geldof og som i år Europe. Det handler selvsagt om penger – at det koster noe, men i løpet av disse årene har vi fått et godt nettverk i musikkbransjen, sier Horn
– og nevner ikke at festivalen har et godt rykte – det vet midtinorge.no – som har slått av prat med nettopp Åge Aleksandersen og artister som Vinnie, Ida Maria og Sondre Lerche. Samtlige roste proff festivalgjeng og god stemning i Brønnøysund.
– Vi håper at det blir gode konsertopplevelser i år også, og vi synes de ter kjempestas å ha med oss det lokale kunstnerlauget som vil lage utstilling knyttet til Rootsen, sier Morten Horn.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Gitaristen i Åge Alekstandersen & Sambandet på tidligere Roots. Gjett om det var stemning.