Han bør vel vite hva han snakker om; Ståle Andersen, som har mer enn 20 helger i året på stand på messer land og strand i Norge.
– Jeg var bare unggutten da jeg kom hit første gang. Denne helga her er kjempekoselig, sier han om Sømnamessa, dette året fra 15. til 17. oktober.

Marianne Sormul i Heimlaga AS er gjerne på Sømnamessa. – Foreldrene mine skulle så gjerne ha vært her, men var dobbeltbooka. De synes også at dette er en veldig trivelig messe, sier hun.

Vi kjenner på stemninga fredag kveld; tusler rundt mellom en fin miks av fagfolk, fingernemme, kremmersjeler og alle de små og store som besøker den 36 utgaven av underholdnings- og handelsmessa i Sømnahallen på Vik.
– Åh, se kakene. Syltetøyet. Jeg skulle ha tatt med lommeboka i dag, skal hit først i morra, sier en lokal kvinne og vi runder et hjørne for å finne ut hva hun snakker om.

Margith Alise Enge Moen i Ma Em hadde så mange innom, at bakevarene forsvant. – Jo, tom for vestlandslefse, men har mye annet igjen, sa hun.

Der treffer vi Margith Alise Enge Moen på stand. I bedriften sin Ma Em lager hun en hel rekke produkter innen strikk og mat.
– Nytt av året er disse putene, forklarer hun, og må selge saltkake, cupcakes, brød, moltesyltetøy og suksessterte til ivrig handlende.
– Om brødvarene er nybakt? Ja, i morges. Skal det være ferskt, skal det være ferskt!  Vestlandslefsa kjøper jeg, bløter og smører, men den gikk med en gang, sier hun, og får nye kunder innom.
– Suksessterte, takk, sier en kar.

Trym Salamon Meyer fra Sømna var en av de mange som fikk kjøpt godis fredag kveld. – Det artigste var nok å synge i lag med koret, synes han.

 

I bakgrunnen hører vi stemmen til årets konferansier i hornmusikken; Irene Øvregård Nordal, for nå skal musikkorps avløse et barnekor som fikk varme smil frem hos de tilstede.
– Her blir det mye å høre på. Vi gleder oss veldig til å høre Emma, lillesøsteren til Marcus & Martinius. Hun kommer søndag, sier et par unge damer, som skal ut og kjøpe mer godteri.
– Nå, ja, vaffelkonserten med Sømna Hornmusikk søndag gleder jeg meg til, sier en kar som heller ikke har tid til et foto, for nå ser han at bilforhandleren er ledig for en prat.

Mariann Wærstad Grude og Turid Wærstad beundrer sølvsmykker som er gjenbruk. – Om jeg har store ringer? Ja, sier Oddrun Alstad, og forteller gjerne noen historier om funn på antikvariat og mange andre steder.

To som har tid til en prat er Turid Wærstad og Mariann Wærstad Grude, som tar en nøye kikk på varene til Oddrun Alstad med Oddrun redesign.
– Ja, dette er gamle sølvvarer og mynter som er gjort om til smykker, sier hun om det som må være bærekraft i eliteklassen. Sølvskjeer som har gjort sin nytte som spiseredskap er blitt til kraftige ringer, mynter er pusset, fikset, bøyd og blitt til armbånd.
– Jeg er så imponert over utvalget hun har her. Jeg har tidligere kjøpt en ring hos Oddrun og den er jeg fryktelig glad i, sier Grude og får høre en historie om en sølje funnet på et antikvariat. En historie for den som er innom på besøk.

Daniel Davidsen fikk mange besøk, særlig besøk av de minste, for de ville teste både drikke og ost fra Tine.

En stand det myldret rundt fredag kveld var Tine sin, og der traff vi gårdbruker Daniel Davidsen. Han delte ut drikkeprøver og ostebiter, og akkurat nå var det mange unge sangere innom.
– Så flinke dere var i koret, roser han, og heller i mer av den nye typen syrnet drikke, med fersken og vanilje.
– Østavind lager vi her i Sømna, men denne brien her er fra Dovre. Der er det et lite ysteri, forklarer han, og fyren som er innom lar seg friste til å smake.
– Ja, det syltetøyet du fikk på toppen der er hjemmelaget, slå gjerne av en prat med hun som har laget det også, oppfordrer gårdbrukeren, som i likhet med flere står på stand for å dele fagkunnskap.

Deler fagkunnskap på messa: Fra venstre er Daniel Melstein, Tor Arne Melstein og Tobias Knygh fra Brønnøysund Elektriske AS.

For ikke så langt unna står tre karer fra Brønnøysund Elektriske, en bedrift som først var liten, men nå såpass stor at den har lagerbygg også i nabokommunen; på Berg.
– Det har vi hatt nå i to år og det funker bra. Vi er fire ansatte i Sømna, sier Tor Arne Melstein, som også har vært å treffe på i Brønnøysund, for i en hektisk periode var de med og ferdigstilte elektrisk anlegg på det nye Brønnøysundregistrene.
– Hva folk spør etter her? Det går mye i billadere om dagen, for antallet elektriske biler øker. Og så vil mange høre om elektrisk sjekk. Det er fint å få gjort før kulda setter inn, sier Melstein.

Litt av hvert å finne på messa.

De rundt 30 utstillerne kommer fra nær og fjern. Vi ser Torghatten Camping med sitt høst- og vinterprodukt. Vi ser Husfliden fra Sømna, Røros spekemat, en blid utstiller smådanser til musikken, flere slår av en prat med Sømna kommune, og vi ser de mange bodene vi har lyst til å besøke senere i helgen. Men vi må innom Andersen Gave og Gravering før vi drar, for han sier jo det samme som vi får høre fra andre utstillere og de som besøker messa; at her er det trivelig.
– Jeg har kommet hit i mer enn 30 år og opplever alltid en veldig fin helg. Med den årlige samlingen lørdag kveld, kjennes det ut som å komme på et trivelig julebord. Det kjennes ut som om jeg har vokst opp sammen med de hyggelige folkene i Sømna Hornmusikk, sier han.

Presisjonsarbeid ved Ståle Andersen. Foto: Raymond A. Hagen.

Og får innom en som spør på gravering på kopp. Den konsentrasjonsjobben tar han, og får etter tydelig erfaren presisjonsjobb navn på plass.
– Ja, jeg har vel solgt mange tusen graverte kopper og glass her, så det er nok mange skap fra Vennesund til Brønnøysund der du finner noe laget her, sier han.
Ute er det kø for å få kjøpt smultringer, og karen som selger blant annet parykker, masker og godterier har det travelt med å plassere ut nye kjærligheter på pinne.
– Ja, jeg vil ha den, sier en svært ung herremann, og går fornøyd inn i varmen igjen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Bildeserie under: Raymond A. Hagen