Spisested Cygan

0
1134
Lettsaltet torsk med gulrøtter og bacon. Mye bacon.

Vi er praktisk talt i Brønnøysundet, for spisestedet som før het Sjøstua ligger i ei gammel ombygd brygge med utbygg over det som i dag er speilblankt hav. Stedet er såpass nyåpnet at det nye navnet Spisested Cygan ikke engang står på inngangsdøra, men her lover ryktene norsk mat.

En enkel meny viser det som riktignok er blitt rotnorsk; hamburger og løvbiff, men i dag er vi på jakt etter den beste maten; fisk.
– Har dere mer enn sei på menyen, spør vår medbrakte fotograf Lars Reidar Persson og får ja. Det er både fersk torsk med bacon og lettsaltet utgave av samme rett.
– Så får det bli lettsaltet torsk, sier Persson.
Jeg går for seien, som serveres med en rømmedressing.

Det sitter folk ved alle vindusbordene og på veggene er bilder og fat med maritim stil som står godt til utsikten ut mot sundet, gjestehavn og båter.
– De store vinduene gjør hele stedet. Trivelig, sier Persson, som ikke lenge etter kan takke for en stor porsjon mat.
– Traust førsteinntrykk, men dette smakte godt. Den første biten torsk var litt tørr, men den andre helt perfekt stekt. Hvitsausen er god, men mangler muskat, og gulrøttene er ferskt tilberedt og svært gode. Rikelig med godt stekt bacon. Dette var bra, erklærer Persson.

Min tallerken består av sei, rømmesaus, poteter og salat. Det siste var noe overraskende, for rotgrønnsaker er for meg alltid riktig til fisk. Men en smak på seien, som er perfekt stekt, og rømmesausen, gir lyst på noe friskt. Da blir salaten helt riktig. Maten er heldigvis lite saltet, og saltbøssa står klar for de som trenger mer smaksforsterker.
– Det var veldig mye og god mat. Hvis jeg skulle være pirkete hadde jeg ønsket, faktisk litt mer syrlighet i rømmesausen, ellers er det veldig lenge siden jeg fikk servert en så god sei, sier jeg.

Blide og hyggelige drivere ønsker oss velkommen tilbake i det vi betaler og går ut.

Foto: Lars Reidar Persson Tekst og eksteriørfoto: Hege Sæthre Lind