13 C
Brønnøysund
torsdag, juli 25, 2024

Stor etterspørsel etter ferske brød

Nok en 25 kilossekk med mel bæres inn på kjøkkenet på Persplassen i Brønnøy, for snart skal nye brød og søtbakst produseres og fraktes bort til utsalget – 50 meter unna!

Kristjan Eliasseon har klart et nytt brett med runde surdeigsbrød, og vipper de vant inn i ovnen, der de skal få godgjøre seg til de er ferdige. Allerede har brød med surdeigshavre, solsikker og rug fått ferdiggjort seg i ovnen og er båret bort til Grill 76 i Hommelstø, der det er yrende liv denne aprildagen.
– Jeg tar en bagett med ost og skinke. Ja, takk, jeg vil gjerne ha den varmet, sier Ken Børre Karijord, som jobber i Brønnøy Kalk AS.
– Det er kjekt å ha ferske varer her, og vi er så heldige at vi får levert varer herfra på arbeidsplassen også, sier arbeidskaren, som lattermildt går ut og koster av seg støv før vi tar et foto.

Tid for en matbit: Ken Børre Karijord, som jobber i Brønnøy Kalk AS, var innom bakerihjørnet og fant seg bagett.

Bygdebakeriet

I ei tid der bakerier er blitt lagt ned og brødet vi får kjøpt kan være bakt i Estland, pakket i plast og kjørt i trailer til Norge, er det ikke gitt å finne et sted som dette. Noe driverne av stedet har fått mange innspill på.
– Vi får mange artige og fine kommentarer, som «så koselig, dette er nesten sånn som et gammeldags bygdebakeri», sier Sesselja Jonsdottir, som driver Persplassen og Grill 76 sammen med ektemannen Kristjan Eliasson.
– Vi har hele tiden bakt brød til bruk i restauranten, men produksjonen har tatt av skikkelig etter at vi ordnet et lite ferskvareutsalg med alt fra det vi kaller hverdagsbrød, loff, kanelsnurrer og boller, til varer som dette, sier Jonsdottir og tar opp et rugbasert spesialbrød fra fryseren.
– Vi har lenge solgt frosne varer, men vi klarer ikke alle dager å møte etterspørselen etter at vi fikk dette utsalget, tilføyer hun.

Sesselja Jonsdottir rydder raskt i hyllene, som snart tømmes. De starter tidlig morgen, og fyller gjerne på utover dagen med brød.

Takler lange dager

De starter gjerne i sekstiden om morgenen og det er året rundt syv personer i sving for å serve bare denne delen av aktivitetene som foregår her – i helgene er det flere som er med på restauranten på Persplassen og om sommeren er det åpent daglig, og mange ekstra hender i sving.
– Det er artig å treffe markedet sånn som vi har gjort, for så å si alt vi produserer selges. Dette er noe som gir oss glede, for mottakelsen er god og da takler vi lange dager uka til ende. Særlig travelt blir det rundt konfirmasjonshelgene i Brønnøy og Sømna, da skal det ut mengder med marsipankaker, bløtkaker, sjokoladekaker og suksessterter, forklarer Sesselja Jonsdottir.

Midtinorge.no var innom Grill 76, også like etter påske. Da møtte vi andre som hadde vært på gåtur og handlet brød. Vi testet surdeigsbrødet og fant ut at det i alle fall passet godt med ost og marmelade.

Stas med faste som kommer innom

Nok en kar er innom Grill 76 og bestiller seg kortreist mat. Her stopper de som kjører riksveien og hit kommer de som bor like ved.
– Vi produserer alt av bagetter og pizzabunner selv, og folk kommer kjørende hit – også fra nabokommunen for å handle brød. Flere er blitt faste kunder. Det synes vi er stas. Og de som ikke kommer bestiller gjerne via Rekoringen. Der leverte vi 130 brød forrige runde, forklarer hun, og går foran inn døra til kjøkkenet på Persplassen igjen. Der har Kristjan Eliasson satt seg bak pcen for å gjøre administrativt arbeid.
– Hva som er mest populært her? Det er trolig surdeigsbrødet vi har i ovnen nå, sier han og tar ut nok et brett.

Utenfor Grill 76 har to satt seg ned ved et bord med skolebrød og en brus. De myser i solskinnet, prater og spiser.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste