Oppfordringen er klar fra Rootsfestival-sjef Morten R. Horn.
– Selv om ingen festivaler i Helgeland kan arrangeres i sommer kan vi alle støtte opp om næringsliv, lag og foreninger som mister inntekter. Bruk restauranter og kafeer. Gå og shop på en lokal butikk. Støtt en lokal forening!

Da kultur- og likestillingsminister Abid Raja i slutten av april forståelig nok forlenget forbud mot alle arrangementer med over 500 deltakere frem til 1. september, var det mange festivaler som ble berørt. I vår region arrangeres en rekke festivaler som Havnafestivalen, Sjarken, Trænafestivalen, Sjyen og Verket. Bare i Brønnøysund alene gir det mye aktivitet og handel i løpet av ei kort festivaluke i juli.

– Verdiskapingen av Rootsfestivalen er nå årlig rundt 35 milioner kroner, ut fra festivalens omsetning, sier Morten R. Horn.
Han skulle arrangere den 20. Rootsfestivalen i sommer i samarbeid med 24 næringslivspartnere og hundrevis av frivillige.

Horn opplyser at Rootsfestivalen ved Kulturcompagniet heldigvis kan flytte festivalen til neste år og allerede står CC Cowboys, Saga, Postgirobygget og Dum Dum boys klare for festivalstemning 14. – 17. juli 2021.
– Om det har vært mye arbeid for å få flyttet arrangementet? For Kulturcompagniet har det handlet om å kontakte artister og ikke minst informere alle de som hadde festivalpass, et pass som for øvrig kan benyttes neste år. Det store arbeidet for vår festival, der det er involvert mye folk, er to måneder før. På den måten kom beskjeden fra kulturministeren på riktig tid, sier Horn.
Rootsfestivalen i samarbeid med Kred selger rundt 10 000 billetter til arrangement på tre rootsdager og det er rundt 20 000 publikummere på gratis- og betalte konserter.

Han opplyser at Kulturcompagniet har fått flere henvendelser med ønske om å arrangere Roots i miniatyr til høsten.
– Dersom kulturministeren gir grønt lys for noe større samlinger av folk til høsten er vi åpne for å gjøre det, men vi har ingen konkrete planer så langt. Det kan jo også være andre aktører som kan ta den rollen, sier Horn.
Som altså håper vi alle som bor i regionen finner fine matopplevelser, arrangementer og butikker lokalt.
– Det er ikke tvil om at Rootsfestivalen og andre lokale festivaler betyr viktige kroner for næringsliv, lag og foreninger. Coronaen gir store ringvirkninger. Vi har mange gode tilbydere i opplevelsessegmentet! Benytt deg av det som finnes!

Havnafestivalen i Sandnessjøen har også flyttet sin festival til 2021, da den 14. – 15. august. På sine FB sider skriver de: « Vi skulle synge Levva livet og Fire pils og en pizza. Det gjør vondt i hjertet vårt at vi ikke får den muligheten i år.», men de støtter selvfølgelig myndighetenes vurderinger og oppfordrer også folk til å beholde billettene neste år.
Verket Musikkfestival på Mo i Rana har ifølge sine FB-sider blant annet kjørt det de kaller «koronerulling» der de arrangerer digitale konserter hjem i stua til folk. Dette for å gi artistene en inntekt i en tid de opplever avlyste konserter.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Åge Aleksandersen og Sambandet spilte på Rootsfestivalen blant annet i 2018. Det blir nye festivaler å se frem til, men akkurat nå er det både næringsliv og artister som trenger vår støtte!