Eline Svendsen tar sats og hopper opp så høyt hun kan.
– Det var artig å gå tur og ha med hengekøye til Klubben, sier den unge turgåeren som blir premiert Super Turbo i høst.
– Jeg har gått ti turer, og det kan du også rekke å gjøre, oppfordrer hun barn og foreldre.

Forutsetningen for å bli Super Turbo er at du har mulighet til å gå tur i Brønnøy, Vega eller Sømna, for det er der Barnas Turlag – DNT Sør Helgeland har satt ut kodeskilt du kan besøke i sesongen som varer til 15. oktober, og de oppfordrer både privatpersoner og skoler til å delta.

T for turbo

Mamma Hanne Solberg forklarer at familien på fire, med firebent, er vante turgjengere.
– Men det ble ekstra stas å «samle turer» som er merket, og det fine er at noen er veldig korte, sånn at de kan tas en vanlig ukedag, sier hun.
Og nevner en tur rundt Torghatten, der det like etter brua ved trimpostkassen finnes et litt «hemmelig» utkikkspunkt.
– Bare følg stien og ta til høyre opp på en liten haug. Der fant vi til og med en rastebenk, sier hun.
Det er turen som er målet og familien lar barna få utforske på veien og gå i eget tempo.

Vi tar en kikk på nettsidene til DNT Sør-Helgeland, som viser at turboturer i Brønnøy i 2020 blant annet har mål Ytre Hatten, Turløypa på Toft, Klubben, Hallaraunfjellet og Hjortheia. I Sømna blant annet Øyfjellet og Holandsbua.
– I Vega tok vi Vegsteinfjellet (72 meter over havet) og fikk oppleve 360 graders utsikt på ei løype vi ikke visste om i forkant. Det var kjekt å bli kjent med nye områder, sier Solberg om turen som tar rundt halvannen time tur – retur og som altså gir fantastisk utsikt mot hav og fjell som De Syv Søstre.

Flotte turer og ny kikkert for å ha i sekken.

Eline Svendsen har funnet frem kikkerten sin hjemme. Den fikk hun av oldemor og gleder seg til å ha den med i ryggsekken sin.
– Ja, jeg har med egen sekk. Det er litt slitsomt, men vi må jo ha med oss mat og sånn, så det går fint. Beste tur i år var Gåsheia rundt. Vi hadde bare to lange pauser og vi gikk på fire topper, sier hun og husker turen til Skutfjellet ved Horn, som var atskillig kortere. Men der var hadde de tatt med forstørrelsesglass for å se på alt de kunne finne, så tid ble brukt på litt ekstra opplevelser ut over flott utstikt og å gjøre noe sammen.
– På en tur fant vi ei død spissmus. Den var søt, så synd at den var død. sier den unge turgåeren.
– Nja, jeg vet ikke jeg, sier mammaen, som forklarer at de i år har sett mange dyr på tur, fra krabbe og frosk til atskillig større vesener.

Krabber i fjæra. Det hører også med til korte, fine turer i vårt distrikt.

Vi får se et bilde fra turen til Klubben, der hengekøyer ble testet i vår. Senere på Hallaraunfjellet.
– Jeg har sovet i hengekøya hjemme, men bare testet den og lå i den på tur. Det er fint, mener Eline.
– Vi har også planer om en lengre tur, helt til Rabot-hytta i Hemnes. Men det ble snøstorm da vi skulle dit, så vi må prøve på nytt, sier mamma Hanne.
For det å ta turer som ikke står på turboprogrammet hører med for familien.
– Det er kjempefint å starte med turboturene og så gjerne finne andre områder.  Vi har hatt fine turer til Gåvasstua i Grane kommune. Anbefales for alle, sier hun.

Men tilbake til turboturene. Du må ikke være medlem av DNT Sør- Helgeland for å bli Turbo, som også er navnet til Barnas Turlags rev.
– For å bli Turbo tar du fem turer. Men jeg ville bli Super Turbo og tok ti, forklarer Eline. Nettsidene viser at alle kan få premier. Medlemmer gratis, andre mot en liten sum.
–  Turbosesongen varer frem til 15. oktober og du må sende inn registrering innen 1. november, tilføyer mammaen, og følger etter Eline og minstemor i familien, Anja opp på Hestøyheia, som for anledningen er målet for fotografering.
– Hvis du ikke egentlig vil på tur, er det bare å kle på seg. For det blir uansett litt artig når vi kommer oss ut, sier Eline Svendsen.

Tekst og foto av Eline Svendsen: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto fra turboturer og hengekøyer: Hanne Solberg
Research og foto av post: Janne Lise Åsvang Karlsen

Eline og Anja Svendsen koser seg på tur sammen med venner.