Det er alltid spennende å prøve nyåpnede spisesteder.
– Skal vi ta turen til Svang, spør fotograf Lars Reidar Persson.
– Ja, jeg gleder meg å ta en matsjekk på det som omtales som restaurant og vinbar, sier jeg.

Vi er inne i lokalene som ligger godt plassert midt i Storgata i Brønnøysund, og blir overrasket når det er helt stille i restauranten, for vi har hørt at mange har vært innom de to ukene stedet har vært åpent.
– Men flott at det ikke er kø, vi tar et bord for to, sier jeg.
– Eh, vi er fullbooket. Vi venter på ny bordsetting, sier Mario Ortega Quiroga, men driftspartner Atle Strand Karlsen lar seg overtale når vi lover å ta et kjapt besøk første gang.
– Jeg kan ta meg av de to, sier han, og viser oss til et godt bord med oversikt over lokalet.
– Vi går ikke for seksretteren i dag, faktisk er jeg bare klar for desserten sier jeg, til vantro blikk fra fotografen, og må forklare at en aldri så liten grilling kom min vei.

Fra den fristende menyen, som delvis byttes ut ukentlig, spør fotografen først om hva dagens fiskerett er, og får til svar at det er sei med mye godsaker.
– Det er ikke min favoritt, så da går jeg heller for kjøtt. Grillet svinenakke høres fint ut, sier han.
Dagens dessert er svært sesongriktig, og høres spennende ut; rabarbra med jordbærsorbet, mascarponekrem og noen biter med marengs.
– Rabarbraen er skikkelig kortreist. Den kommer fra hagen til Mario, ler Strand Karlsen, og bekrefter at de handler lokalt der det lar seg gjøre.
– Vi har avtale med det lokale fiskemottaket og kaffebrenneriet på Forvik så langt, og mer blir det nok etter hvert, sier han.

Maten kommer svært raskt på bordet. Vi rekker så vidt å få bestilt en Farris (fotografen) og et glass Prosecco (dessertspiseren) og pratet litt om australsk interessant vin før maten står foran oss.
Fotografen er kontant etter å ha smakt.
– Pang sa det. Skikkelig smaksbombe. Denne emulsjonen mellom svineskyen og hollandaisen er bare helt utrolig. Og hva er dette, spør han og får til svar at retten har fått tekstur ved bruk av sprøstekt potetskall og løk.
– Og denne sommerkålen som er varmebehandlet til det perfekte. Dette hører så bra sammen. Utrolig bra, sier en sjeldent begeistret fotograf.

Jeg er spent på hvordan de to syrlige fristelsene, rabarbra og jordbær vil passe sammen, og blir gledelig overrasket, for mascarponekremen gir bokstavelig talt et lag ekstra.
-Syltet rabarbra, søt sorbet med smak av sommer, litt sprøtt som viser seg å være tørket gulrotkake, og selv det som kunne ha vært kjedelige sukkerbomber av marengs er blitt pimpet med litt raspet stjerneanis med pynt av rosepepperskall.
– Oioi, gode smaker. Visuelt er dette en fest, og smaken inviterer til nachspiel, sier jeg, og angrer fælt på at vi ikke i god tid hadde bestilt bord for en helaften.
– Ja, hit vil jeg ta med madammen, og flere, gjerne en hel gjeng. Jeg vil smake på cæsarsalaten, på fiskeretter, på ja… alt. Dette var hunden tute meg godt, sier Persson, og lener seg bakover på stolen.

Han oppsummerer sin rett med enkle, solide smaker, der svinenakken ikke ble skjult i krydder, men tvert i mot løftet frem av tilbehøret til det han ler og kaller helt malabarisk (uttrykk fra nord).
Gjestene som faktisk har bestilt bord begynner å komme inn i de stramt innredede lokalene, som har en herlig blanding av marin og maskulin stil.
– Snart tilbake hit? spør fotografen.

–  Ja, svarer jeg.

Foto: Lars Reidar Persson/Coldfeet Media AS – Tekst og et par foto: Hege Sæthre Lind