Vi tar mattesten på et sted som er kjent for de aller fleste som reiser med hurtigbåt eller buss til og fra Brønnøysund; På TD, som ligger på kaia i hjertet av Brønnøysund.
Men i dag skal vi teste lunsjen, ikke den trolig mest kjente spesialiteten; softis med nyrørt jordbær, sier jeg.

Vi kommer inn på spisestedet som har holdt til ved kaia i en mannsalder. Vi glemmer å spørre hvor lenge, men tusler bort til kassen der fotograf Lars Reidar Persson kjøper seg en ciabatta med kylling og blåmuggost, og jeg velger en gammel klassiker; salat med reker og egg.
– Dette har jeg kjøpt her siden jeg var fjortis, sier jeg fornøyd, og venter spent på hva fotografen vil si om sin lunsjrett.

Han tar en bit og sier raskt at det smaker ferskt og godt.
– Brødet smaker nylaget. Salaten er sprø, rødløken gir god skarphet, og smakene kylling og blåmuggost blir aldri feil. Dette var godt, og faktisk mer enn nok mettende for en voksen mann, sier han, spiser litt til og legger til.
– Kyllingfileten er helt fin, men jeg hadde ønsket meg den lun. Den har litt kjøleskapspreg. Litt varmebehandling, så ville det smakt mer som lunsj, sier han.

Jeg koser meg med rekesalaten, som inneholder det som etter hvert er blitt tradisjon i norsk salat; tomat, agurk, salatblad, og tilbehør. Denne gangen reker og egg i lag med dressingen thousand island, som er riktig rund i smaken.
– Jeg synes det fungerer godt. Jeg liker miksen av friske salatblad, reker som smaker ferskt, egg og dressingen som jeg synes innimellom får unødvendig hets. Greit nok at det kan være sunnere med en ren olivenolje med litt syre i, men denne smaken er slett ikke ille, sier jeg.

Vi diskuterer de andre rettene, som vi selvsagt også kjenner godt etter å ha frekventert stedet på kaikanten i en årrekke, og er enige om at rødspetta er god og at hamburgerne er veldig gode.
– Jeg foretrekker hamburgeren med ananas, ost og bacon. Hm, lurer på om jeg skal spørre pent om det er mulig å få en variant med blåmuggost en gang, sier jeg.
– Jeg har prøvd fish n’ chipsen her. Den er såpass bra at jeg har kommet tilbake for mer, sier fotografen.

Spisestedet er som vanlig fylt av folk. Her handler noen magasiner. Andre kjøper seg et Flax-lodd og andre igjen kjøper seg kaffe og et dugelig kakestykke.
– Hva skal vi kalle dette stedet? En blanding mellom en amerikansk diner og en hyggelig kafè, spør jeg. Vi kikker ut på det blankstille sundet. Folk koser seg ute i vårlufta, og vi gleder oss til ordentlig varme sommerdager.
– Da kommer vi tilbake og tester softisen, sier jeg.

Tekst og foto: Lars Reidar Persson/Coldfeet Media og Hege Sæthre Lind.