Testklar og konsentrert

0
679

Isabell Lauvmo Moe er kokkelærling og bosatt i Brønnøysund.
– Nå tar jeg en delfagprøve, som er forberedelse til fagprøve. Jeg planlegger og lager et femretters måltid. Det er tøft, men artig, sier hun.

Vi er i kjøkkenet på Hildurs Urterarium og lyden av fresing, koking, oljebobling og kutting høres, i tillegg til en avslappet låt fra radioen som er plassert like ved kjølerommet.
– Jeg skal ha delprøve i kveld og forbereder nå menyen. Det er ikke som lærlingeprøver tidligere, der noen fulgte deg over flere dager, men min faglige leder Ronny Solbakken foretar smaksprøver, han fotograferer arbeidsoppgaver og mat, og gjennomgår de skriftlige forslagene jeg lager, sier hun.

Poteter og ulike typer rotgrønnsaker er kuttet i løvtynne biter og blir fritert i ei stor gryte. Aioli lages, noe som først krever å mikse i hop en majones. Egg deles. Eggeplommer berges over i riktig bolle, og en mikser starter før oljedråper blir helt over i riktig mengde.
– Det går fint, men det er mye å passe på. Jeg stortrives på kjøkkenet, sier hun.

På spørsmål om noe allerede er ferdiglaget, nikker hun, og forteller at den søteste delen av desserten nå står til kjøling.
– Om det er komplisert? Neeei, dette er en dessert med en yoghurtmousse, med sukkerbrød i bunnen og tynt lag med tindvedgele. Jeg må være sikker på at alt er riktig avkjølt før jeg har på speilglasuren, som består av, hvit sjokolade, gelatin, fløte og glukose, forklarer hun, og henter ut et brett med delikate munnfuller.
– Jeg synes dette er kjempeartig, og skal stå på fremover til jeg blir ferdig mellom jul og påske i 2019, sier Lauvmo Moe, som da er ferdig kokk.

Hvordan det gikk med delfagprøven får vi vite senere. Hun har en god følelse.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

Isabell Lauvmo Moe har akkurat laget en aioli på kjøkkenet til Hildurs Urterarium. I bakgrunnen fagansvarlig Ronny Solbakken.