11 C
Brønnøysund
fredag, mai 24, 2024

Tilbyr opplevelsessmak med padling, fridykking og kokkelering

Det er en aldri så liten mulighet for at padletur med Torghatten Havopplevelser kan gi mersmak.
– På naturvennlig måte ønsker vi å gi lærdom, mestring og en gøy opplevelse – og vi vet det er unikt det vi satser på!

Det sier (f.v) Joakim Kvam og Christian Niermann som kjørte testsesong i bedriften i 2022, og som nå er i gang for alvor.
– Vi måtte både finne ut av struktur i firmaet – og vi måtte teste ut konseptet. Vi har kort sagt brukt året på å teste, feile, prøve, teste og mestre!

Her er noen som har vært med ut på tur – Torghatten i bakgrunnen. Foto: Privat

Kajakk- og opplevelsestur

Vi sitter praktisk talt i Brønnøysundet som akkurat denne junidagen er i opprør, så kajakkene får være på land, og bare joggeskoene er våte av fotografering i vannkanten.
– Vi er i gang for alvor med konseptet vårt denne helga, for nå får vi en gruppe tilreisende hit som skal bli med på firetimers kajakk- og opplevelsestur med matsmak. Vi kommer til å ta med oss folk ut på guidete turer hele sommeren, men da starter vi som nå på Toft, eller ved Torghatten eller andre steder som passer – gjerne Sømna, sier Kvam som er sertifisert fra Norges padleforbund.

De får raskt kajakken ned til vannet i Brønnøysund (f.v) Joakim Kvam og Christian Niermann.

Overrasket med fisk

Men, hvordan har det seg at en padlesertifisert kokk med bakgrunn som kjøkkensjef fra topprestauranten Skarven i Tromsø møter en globetrotter – også kokk – fra Berlin?
– Jeg flyttet hjem til Brønnøysund fra Tromsø og havnet etter hvert på restauranten Smak på Toft i Brønnøysund – dette var i 2020. Omtrent på samme tid kom Christian dit og vi ble kolleger. Jeg forsto etter hvert at det ikke var en helt ordinær kokk jeg jobbet sammen med, for en kveld jeg sto og jobbet på kjøkkenet smalt det i døra og der sto Christian. Men seg hadde han en svær steinbit og spurte blidt: «Hva kan jeg gjøre med denne her?». Det viste seg at han er fridykker som fanger mat med harpun, og noen dager etterpå hørte jeg samme smell. Da sto han bak meg med en svær taskekrabbe vi laget nye retter av. Det blir mye god mat og godt vennskap av sånt, ler Kvam.

Christian Niermann viser noe av fangsten som gjøres på tur – kamskjell. Foto: Privat

Vinterpadling duger også

Da Kvam tok med seg kollega og kompis på padletur, skulle jobbeønskemagi etter hvert skje:
– Joakim spurte meg om jeg ville være med ut på padletur en sen septemberdag året vi møttes. Den gikk til Salhusrognan og var fantastisk fin og ga mulighet for fridykk. Det ble flere iskalde turer den vinteren, sier Niermann om koronatiden, da de to skulle tenke ut en bedriftsplan som sommeren 2022 ga startsskudd for Torghatten Havopplevelser.
– Ser du logoen vår her? Den har ei venninne av mamma laget. Hun var så raus at dette skulle hun gjøre for oss, men hun fikk da en rød flaske som takk for oppdraget, sier Kvam om den lille, intuitive, fine logoen de bærer med seg på skjorter og bruker i promotering. For den viser det kjente landemerket Torghatten og små bølger i forgrunnen – og gir vel ikke tvil om at her skal vi ut på havet.

Bredt spekter av turer – jentecamp

For det var mange turer ut i 2022 – med et så bredt spenn av turdeltakere at Kvam konsentrerer seg for å stokke opplevelsene på riktig plass.
– Vi hadde med oss bedrifter som spente fra Brønnøysundregistrenes sommercamp til ansatte på legekontor. Vi deltok med padling og småturer på Toftdagene, under Arctic Race og vi hadde med oss ungdommer fra Jentecamp Campus blå ut i kajakk. Jentecampen er forresten et utrolig fint opplegg, der en lokalskapt videregåendeskole prøver å verve unge jenter til å ta utdanning innen havbruk. Vi skal etter planen også i år bidra med enkelt kajakkurs til spente 15-åringer, det er et artig oppdrag, forklarer Kvam, som i lag med Niermann selvsagt også hadde med seg en mengde turister ut på tur. Fra nær og fjern.

Svært mange har vært med ut på tur under testperioden til bedriften i 2022, i år venter mange flere. Foto: Privat

En smak av havet

Årets opplegg er litt mer avansert enn i fjor, for Joakim Kvam, som for tiden også jobber som personlig trener, skal fylle hele hagen sin med grønnsaker som skal gi matauk til bruk i bedriften.
– Vi er trygge på at det vi kan servere er både av god kvalitet og helt friskt, så målet på våre opplevelsesturer med kajakk i år er som følgende: Vi skal padle, gjerne ut til ei øy. Christian skal fridykke og sanke alt fra kamskjell til tang, og kanskje fange noen fisk. Dette lager vi mat av på land og lar deltakerne få lov til å smake. Med andre ord, vi selger ikke mat – men gir en smak, sier han og viser frem bildene deres som ligger ute på bedriftens instagramkonto. Undertegnede kaldtvannsskeptiker kjenner en intens misunnelse over de som kan kjøpe seg turer og bli med ut på blikkstillehav og få servert sprellefersk mat.
– For oss er det veldig viktig å tenke bærekraftig. Vi dyrker mat selv og vi fanger mat selv. Vi bruker det som er nært oss og setter forsiktige avtrykk, sier Niermann.

Glede og interesse

Begge to er med som instruktører på kursene – Niermann som assistent, fotograf og altså den som praktisk henter opp maten fra havet.
– Vi ønsker å skape glede og interesse. For meg er det beste å drive med dette å skape opplevelser. Jeg har reist mye rundt i verden; har bodd blant annet «Down under» og i Sveits, og på alle plasser har jeg vært glad for å få være med guider på tur – de kjenner stedet – gir en god investering – en opplevelse for sjela, sier han.
– Jeg elsker at jeg har fått gjort hobbyen min om til jobb og kan gi andre lærdom, mestring og moro. Det er aldri slitsomt å dra ut, uansett hvor mye vi bærer med oss – det gir bare en kjempegod følelse. Det fremmer mental helse og vi har kun med oss så mange at vi klarer å gi hver og en vår oppmerksomhet. Alle skal bli sett og tatt med, tilføyer Kvam.

Joakim Kvam instruerer i det mer kalde element – her er det ingen sommer! Foto: Privat

Tenker sikkerhet

De bærer kajakkene inn, som denne dagen ikke fikk kjenne vannet – på grunn av nordvinden som danser i lag med sola og dytter lett frosne brønnøyværinger og besøkende i le. Joakim Kvam snur seg og sier:
– Ja, forresten, sikkerhet er veldig viktig for oss; vi tar ansvaret om det kun padles for første gang, eller om det er noen mer vante som tar våtkortet på kurs hos oss. Folk skal være trygge!

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534 

Bedriften Torghatten Havopplevelser har etablert seg i Brønnøysund og etter en testperiode er de i gang for alvor. Joakim Kvam og Christian Niermann kan raskt hente ut kajakker for tur.

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste