Lille Havfruen Kafè AS på Hemnesberget åpnet i februar 2020.
–  Folk er veldig flinke til å støtte opp, sier Sandra Linnea Åkebrand, daglig leder på et spisested med preg!

En kaffe, kald drikke, en kanelsnurre. Åkebrand har en rekke stamkunder.

Tett regn og vind fløy inn i stor fart på Hemnesberget denne lørdagen i august og Sandra samlet raskt i hop stolputer på uteserveringsplass. Panoramautsikten mot havet er ikke mindre spektakulær når båtene ruller og regnet vasker. Det er nesten til å forstå at stedet vi går inn i er oppkalt etter en havfrue, om enn ei lita ei.
– Navnet? Jo, dette er en liten plass og Hemnesberget er kjent for båtbygging. Da måtte det bli et navn inspirert ut fra havet. Jeg hadde klart for meg hva stedet skulle være, det skulle ha heimlaga mat og være sånn at folk kjente seg heime, forklarer hun.

Et utvalg av det som bakes og serveres på kafeen på hemnesberget. I et kjøleskap på siden står en rekke typer smørbrød. – Vi varierer kakene hele tiden, sier driveren.

Inne i det akkurat passe store lokalet er det en herlig miks av veggpynt, havrelatert stæsj, samt disk og bord som støtter fint opp under navnet på stedet.
– Jeg har fått god hjelp: Jeg fikk materiale hos pappa og min kjæreste og hans far er så handy at de bygget møbler og disk. De freste ut havfruehalen og mønster i bord og fylte opp epoxy. Vi lekte med farger og fikk dette resultatet, sier hun.

Stormen kom inn over Hemnesberget. Regnet begynte å piske. Pledd ble berget inn.

Vi kommer innom når besøksstormen har gitt seg, men ennå sitter en gjest og nyter en pastarett og et glass sommerpassende drikke. Sandra Linnea Åkebrands mamma løper ut og berger pledd og et skilt som er på tur på hav.
– Mamma er her på besøk og er kjærkommen hjelp. Det har vært en helt vanvittig sommer når det gjelder besøk, så de to medarbeiderne mine har hatt det travelt. Jeg måtte kutte ut deler av driften, nemlig catering. Men det skal jeg starte med igjen, sier hun.

Egenproduserte møbler og design

For da den nye driveren satte i gang med sitt spisested i februar, med kakebord og en rekke matretter, ante hun ikke hva som skulle komme.
– Jeg gikk på gründerkurs, tenkte mye frem og tilbake og valgte å starte. Etter mye planlegging og optimisme. En måned etter oppstart kom coronaen og mismot. Men jeg åpnet forsiktig igjen og var kreativ.

Hjemmekoselig stil

Til påske hadde jeg bakeriutsalg for å få inn penger, og så ble det etter hvert utvidet med servering av kaker og en daglig rett. Det er kanelsnurrene som er mest populære. Populær er også kamkaka jeg kjøper fra en lokal baker av den lokale retten. Ellers er sitronkaka min medarbeider baker veldig godt likt, og så lager jeg en rekke forskjellige kaker. Jeg bytter ut hele tiden, forklarer den faglærte restaurantkokken.
– Jeg jobbet læretiden min på Fru Haugans i Mosjøen. Det var en fin tid. Nå er det enda kjekkere, for jeg får prøvd ut en hel masse egne ideer, sier hun.

Sandra Linnea Åkebrand har satset på mat og opplevelse. – Catering var populært ved oppstart i februar, særlig tapas. Det ble ikke mulighet å kombinere sommertrafikk og catering. Men snart kan jeg nok starte med det igjen, sier hun.

For Sandra Linnea Åkebrand serverer ikke bare øl over disk, hun lager drinker, og har planer om å servere flere egenkomponerte. Hun prøvde moltemojito i sommer, men syntes ikke den ble optimal. – Jeg har tanker om å teste ut geitrams i drinker, for det gir god saft. Det er også flere bærsorter jeg vil prøve ut! Jeg ønsker å ta inn flere lokalt produserte matvarer, forklarer hun og viser flere produkter; blant annet fermentert drikke og en kaffe folk på Sør-Helgeland kjenner godt til.
– Hvorfor jeg har tatt inn kaffeposer for salg fra brenneriet på Forvik? For jeg syntes den smakte så godt. Fra september skal jeg servere den i kopp. Det gleder jeg meg til, sier hun.

Denne drinken kalles sure føtter og skal i følge Sandra Linnea Åkbrand være en av sommerens mest populære.

Eieren av Lille Havfruen Kafè setter pris på gründerkurset hun gikk på og synes det er flott at Hemnes kommune jobber for å fremme de næringsdrivende.
– Det er laget nettside og produktark med opplevelser. Det har jeg tro på! Vi trenger løfting, for vi bor på et sted langt fra alle kjenner til. Vi hadde mange overraskede turister innom i sommer. « Vi kjørte tilfeldigvis av E6 og oppdaget dette stedet. Så fint», sier noen. Andre sier at de kommer tilbake, etter å ha sittet ute med kald drikke og sett på havet og utsikten. Det håper jeg at de gjør!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Her er det stille før besøksstormen på Lille Havfruen Kafè: Hemnesberget er kjent for båtbygging og nå kan du nyte synet av blå bølger og blå blåner mens du nyter et måltid. Foto: Sandra Linne Åkebrand.