Det er høytidsstemning for matelskere når Helgelandsbufféen 2019 i Brønnøysund åpner dørene lørdag 2. november. Dyktige elever og Norges kokkers landsforening Sør-Helgeland har sørget for nok en matfest rundt 1500 mennesker besøker på ei helg.

Det passer godt med en mattest når det er mulig å velge i 250 matretter, på en buffet elever og vante kokker har forberedt i samarbeid – og med gode råvarer. Vi har med oss kokken Janne Lise Åsvang som selv har bidratt bak grytene på samme arrangement flere år, men som denne gangen skal smake og kommentere gode saker.
– Det blir spennende å se om de har noe nytt å by på i år, sier Åsvang. Noe leder for hele arrangementet, Ivar Laukholm kan bekrefte.
– Noe annet enn før? Se fiskeavdelingen der. Alt er nytt, sier han og mener at det i år er mange nye matretter, men også bidragsytere på leveransesiden fra matbedrifter.

Vi har ballsalfølelsen under fine lysekroner og pent dekkede bord og forsyner oss først fra fiskebuffeten som inneholder mye magen begjærer; som sushi, krabbe, blåskjell og ruller med laks som har et innhold vi er spente på å smake, og som viser seg å være en overraskende miks, nemlig laks og ost. «Funker godt», sa en mann som hentet seg et par ruller til.
– Min favoritt på denne delen av buffeten er den limemarinerte laksen. Den var saftig og god, sier kokken Åsvang, som også gir brødet kudos.
– Brødet skal ikke kimses av, det må være ferskt og godt, og det har de lykkes med, sier hun, og får oppfølging av ung og høflig servitør.
– Er du ferdig med det fatet der?

Det var Åsvang, så hun gikk og forsynte seg av de andre kalde rettene. De besto av en rekke typer skinke, både nordiske og spanske. Her var en rekke oster fra nær og fjern og ulike typer hjemmelaget tilbehør.
– Mmm, dette ramsløksmøret er helt utrolig godt. Ikke rart du har forsynt deg godt med det, sier kokken og ser på min tallerken.
– Her synes jeg Østavind-osten som var marinert og med cashewnøtter var utrolig god, sier Åsvang, som ikke våger seg på piripiri-pølsa, som på ingen måte er noe grovkornet, men en særdeles sterkt spansk spekeutgave.
– Hellige jord, utbryter jeg, og går på jakt etter litt brød å roe ned temperaturen med, for spekematen var velsmakende, men litt for het for min gane.


– He, he, he, sier Åsvang, og smaker på parmesanen.
– En god parmesan smaker veldig godt, så enkelt kan det sies, mener hun og nikker på input at Tingvoll-osten med ulike typer marmelader er aromatisk og dyp i ettersmaken.
– Den syltede rødløken er også verd å prøve, tilføyer hun.

Varmrettene ser fristende ut og her spenner det fra smalahovud til blodpudding laget på tradisjonsvis.
– Oi, oi, oi. Dere må smake kvalkjøttet og blodpølsen. Tradisjonsmat. Mmmmmm, denne ertepureen er også nydelig, sier vår fotograf Raymond A. Hagen, og får etter hvert bekreftende nikk fra kokken Åsvang.
– Det er mye tradisjonsmat her og faktisk er det den ovnsbakte laksen med sausen kalt sandefjordsmør som vinner for min del. Sausen er av en litt «glemt» type laget på redusert fløte med smør og masse persille, men den er en smak av himmelen, mener hun.
Anda med spesialtilpasset saus får også superlativer.
– Sausen var alt som ble lovet; den var syrlig, søt, salt – traff hele smakspaletten, synes kokken.
Hun trekker også frem retten med blåskjell og ingefær.
– Det var en ny kombinasjon for meg og fungerte godt!

Vi besøker dessertbordet som i år har et hint av en magisk verden a la Harry Potter, der «jelly beans» er strødd på bord som bugner av kaker, puddinger, panna cottaer, is og sjokolade.
– Her var det mye godt, men klar favoritt var suksessterta og denne lille gode komboen her;Gryr «fløte» med honning og pære. Gryr er vegansk, noe som kanskje er viktig for noen av gjestene, sier Åsvang.
Vi smaker på en nydelig panna cotta og lurer på om den er toppet med mango eller pasjonsfrukt, og må gå og sjekke.
– Det er aprikos, får vi vite, og fortsetter den søte opplevelsen med kaker med bringebærmousse og syrlig sorbet.

Vi prøver det vi kan å overholde spise-maks-to-timer regelen på buffeten, for vi har så veldig lyst til å bare ta en koppe kaffe til, med enda litt søtt attåt.
– Tenk om fylket legger ned restaurant- og matfag i Brønnøysund. Da er dette siste utgave av Helgelandsbufféen. Det går da ikke an, sier en kar som står ved inngangsdøra når vi rusler ut.
Med de ordene blir vi minnet på om hvor mye arbeid som ligger bak dette arrangementet og hvor mye læring det er for alle som deltar.
– Imponerende matbragd av flinke folk, sier en dame som nikker til Ivar Laukholm (foto under) i det hun går ut.

Vi tusler hjem, glad, mette og tankefulle.

Tekst: Hege Celine Sæthre
Foto: Raymond A. Hagen og Hege Celine Sæthre