13 C
Brønnøysund
søndag, mai 22, 2022
spot_img
HjemKulturTrår til med sært, vakkert, rått og energisk

Trår til med sært, vakkert, rått og energisk

-

Hvis jazz er ferdigdefinert i din verden og du samtidig ikke har hørt Transjoik Quintus på konsert, kan du få en rytmedeilig, øreblåsende overraskelse på Forsamlingslokalet i Brønnøysund i høst.
– Vi satser på en bra høst og planlegger minst tre konserter med ulike aktører, sier Hildegunn Gansmo Bjørkan i Brønnøy Jazzforum.

Allerede nå i høstferieuken, den 6. oktober slår de til med Martinsen/Brygfjeld ensemblet, en konsert hun forhåndsbeskriver som passende for alle, med norske tekster, og stikkord humoristisk, nær, sjølironisk.
– Faktisk kan alle høstens konserter passe for alle i alle aldre. Men noe er litt mer spesielt enn det andre. Transjoik Quintus, ledet an av Frode Fjellheim er noe vil gleder oss noe veldig til den 17. oktober. Det er et samarbeid mellom brassbandet Quintus som er tilknyttet fylkesmusikerne i Trøndelag og det sørsamiske utrolig spennende Transjoik. Vi ser også frem til Daniel Herskedal den 16. november. Vi har lyttet til hans musikk nå, utrolig deilig musikk, ikke utfordrende å høre på, synes Gansmo Bjørkan.

Mye spennende å oppleve i Brønnøysund i høst. Blant annet denne konstellasjonen av joik og brass.

Brønnøy Jazzforum har som andre konsertarrangører hatt i stor grad rolig tid det siste halvannet året, men nå er det full fart fremover.
– Vi har allerede hatt en konsert i høst, da på Goma. Det var med Lilja og var en utrolig start etter ei lang koronatid. Nå planlegger vi å kjøre på og er så utrolig glade for samarbeidet med Nordnorsk Jazzsenter og hjelp fra Kulturrådet. Vi kunne ikke ha fått inn så store aktører til lille Brønnøysund uten bistanden fra kompetansesenteret og økonomisk støtte, forklarer Gansmo Bjørkan om det å formidle musikken som slett ikke er for de få.

For jazz, som har opprinnelse i USA på slutten av 1800-tallet er en utrolig bred musikkform med energisk energi, svært ofte improvisasjoner og det som kalles polyrytmer, det er to eller flere uavhengige rytmer spilt på samme tid.
– Vi prøver å ha mangfold i konsertrekka, noe for enhver smak. For meg har det vært mange store opplevelser på slike konserter de seneste årene. Den største overraskelsen for meg var i fjor høst da Lea Gus og Benajmin Mørk var her. Musikken var flott, men det var en ekstra dimensjon, for lysshowet var vanvittig; En lysproduksjon vi neppe har sett maken til før i Brønnøysund. Da satt jeg og ønsket at flere fikk oppleve dette, sier Gansmo Bjørkan.

Brønnøy Jazzforum har markert seg de seneste dagene ved å kjøre quiz med billetter i premie og har allerede kåret vinner.
– Vi kjørte et lite stunt for å vise at vi er godt i gang i høst. Brønnøy Jazzforum består av et styre på fem personer og har medlemmer som får rabattert pris på konserter. Vi har plass til flere, både engasjerte som gjerne hjelper til ved konserter, og de som stikker innom konserter hver gange, eller av og til, sier Gansmo Bjørkan.
Hun håper de får arrangert barnekonserter i 2022, for det har vært gjort en rekke ganger tidligere.
– Nå satser vi på en bra høst, vi er veldig heldige som har fått høstens program, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Fra venstre Hildegunn Gansmo Bjørkan og Bergliot Kulsrud Storruste i Brønnøy Jazzforum gleder seg til innholdsrik høst på forsamlingslokalet i Brønnøysund.