Hva synes de som kommer hjem på ferie om tilbudet på gamle trakter? Vi spurte Janita Vevelstad, fra Vevelstad, som har vært med i Kakekrigen og deler kulinariske fristelser på sosiale medier.
– Matopplevelsen jeg gledet meg mest til innfridde, sier hun.

Som mange andre fra vår region har Janita Vevelstad flyttet til hovedstaden, og der er mulighetene for opplevelser og matnytelser så mange at man rett og slett ikke rekker over alt. Nå skal det sies at det er mye å oppleve i Brønnøysund også, og på tre dager sjekket hun litt av den den lokale matformen og tok noen små opplevelsesturer i nærheten av den lille kystbyen midt i Norge.
– Vi begynte rett og slett med en vandretur i Sørbyen på kveldstid. Tangbåten tøffet forbi, lukten av hav slo i mot oss, sola gikk ned og synet av den gamle bebyggelsen nært stedet jeg bodde på hybel som tenåring var en flott opplevelse. Samtidig som jeg så flere steder som godt kunne ha vært bedre tatt vare på og gitt en enda finere trasè rundt åsen, sier hun.

Neste formiddag var det kulinarisk opplevelse på Lokalmatbutikken i Storgata;  klippfiskburger ble nytt utendørs til lunsj og det er ikke å legge skjul på at maten falt i smak.
– Jeg hadde aldri før smakt klippfiskburger, som her var i følge med hjemmelaget brød, salat og chillimajones. Det var artig å prøve noe nytt, for tidligere har jeg kun prøvd klippfisk i baccalao. Det var en nydelig matopplevelse der syltet rødløk og salatkrydder ga det ekstra piffet som løftet retten og ga god smak, sier hun.
Dagens spasertur gikk fra St. Knuts ruinen like utenfor byen til Tilremssjøen, der Janita Vevelstad ble møtt av varm fønvind og ønske om en tidsmaskin.
– Enn å kunne ha reist tilbake og sett livet ved havet der båtene lå side om side på en martnadsdag. Der folk myldret rundt, lyder av dyr som var like ved, lukten av mat som ble stekt og kokt og solgt like ved den visuelle kraftpakken av fjell og glitrende hav. I dag er det vakkert å se, men dessverre ikke mulig å besøke noen utstilling som kan gi den historiske reisen, sier hun.

Matferden gikk neste formiddag til Hildurs Urterarium, der kaffe og kaker måtte testes. Janita Vevelstad er fan av konditor Pascal i Oslo, og ble overrasket da den lokale kakebakeren Isabell Drevland har vært lærling hos den franske kakeeksperten.
– Her har vi tre ulike kaker. En med multer og grønn gele, en ostekake og en muffins med pasjonsfrukt og bringebær. Hmmm. Sa hun og nøt tydelig smaken av de ulike kakene det var mulig å kjøpe på sommerkafeen, som nå igjen blir konferansesal for vinteren.
– Denne multekaken var spesielt god. Luftig og fin; ja denne skulle Pascal ha smakt, sier Vevelstad og gjør klar for nok en spasertur. Denne gangen rundt Kløvermarka videre til Mosheim Camping, der en enkel tur plutselig byr på så mye mer.
– Vi ble invitert inn til å se inn på låven, der vi fikk høre det var en liten utstilling. Liten? Det var en opplevelse av de sjeldne og kan egentlig ikke beskrives. Det må sees. En nostalgireise med gjenstander, brukssaker; ja alt fra gamle brødbokser til nissen som sover middagskvile, sikkert helt frem til desember, sier hun.

Janita Vevelstad avsluttet sin ferd med det hun gledet seg mest til.
– Jeg har hørt så mye om spisestedet Svang at jeg måtte innom. Og her var forventningene høye etter å ha sett bilder på nett og hørt gjetord om maten. Vi fikk plass i restauranten og bestilte treretters med passende drikke til. I forretten var kantareller fra Sæterlandet stjernen, etterfulgt av grillet svinenakke med blant annet potetkrem og en gressløkemulsjon. Desserten var en pavlova med pasjonsfrukt, molte, jordbær og karamelliserte nøtter. Det hele var så godt at jeg ønsket mer. Særlig gjorde de lokale råvarene utslaget og kokkene var førsteklasses, sier hun og oppsummerer det hele slik:
– Det beste ville jo bare være å flytte hjem!
Men det går jo ikke med jobb og forpliktelser der vi er. Men alt i alt var dette annet enn det jeg spiser til vanlig. Jeg fikk prøvd alt fra lokal klippfiskburger, moltekake og kantareller. Det var nok Svang som gjorde største inntrykk, men alt var med på å gjøre dagene innholdsrike og koselige. Det fine været ga prikken over i’en, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind