Trives på campus i London

0
512
Sofie Aune fra Mosjøen studerer i London.

Det mest populære stedet for høyere utdanning i utlandet er Storbritannia, og nærmere bestemt London. Finner vi noen fra vår region på besøk i den engelske millionbyen? Ja, Sofie Aune (22) fra Mosjøen.
– Jeg stortrives på Regent’s University, sier hun.

Først litt tallfakta fra Statistisk sentralbyrå og Dagens Næringsliv: Rundt 16 000 personer tar høyere studier i utlandet og brorparten av skolepengene fra Norge går til Kingston University. To tredjedeler av studentene er kvinner og London er altså mest populær.
– Regent’s University er privat og der studerer jeg Global management, som enklest kan oversettes med markedsføring. Vi har forelesere som er så oppdaterte, at da Fashion Week ble arrangert i London, kjentes det ut som om vi var tilstede. Detaljkunnskapen til foreleserne er imponerende og inspirerende. De skjønner hva de snakker om, sier hun.
For Sofie Aune har sammenligningsgrunnlag. Hun har tidligere gått på skole i Australia, California i USA og et annet universitet i London; Royal Halloway.
– Royal Halloway var undervisningsmessig bra, men jeg trives mye bedre her på et multikulturelt universitet med utrolig bra miljø og svært mange gode studenttilbud. Nå skal det sies at jeg foretrekker den amerikanske måten å studere på, fordi der får vi småprøver under hele året, og litt mer fleksible skoletider. Her er det obligatorisk oppmøte fra ni til fem daglig, med forelesninger og seminarer, sier hun.

Hun bor i Marleybone, ikke langt fra universitetet som ligger midt i Regent’s park, et visuelt smørøye i hjertet av storbyen.
– Vi er fire stykker som deler leilighet, og for å si det som det er; Det koster. For å få råd til studier jobber jeg hjemme om somrene, og Lånekassen er viktig støttespiller, sier hun.
Priser, regler, opptakskrav og en hel rekke andre praktiske ting varierer fra universitet til universitet, men det er i dag enkelt å finne informasjon på nettet. Det er også ulike måter å presentere skolene på. Regent’s Univeristy har til tider åpent for omvisning, men det ville ikke være noen ide å dra på skolen for å fotografere Sofie Aune sammen med studiekameratene, for her går også sønner og døtre av sjeiker og barn av andre rikfolk og kjendiser. Mange av disse vil ikke ha bilder av seg selv offentlig.
– Men det må jeg si om denne typen internasjonalt universitet. Det er et utrolig inkluderende miljø, og det er fullt mulig å bli venner om vi kommer fra helt ulike bakgrunner, sier hun.

Det er svært stor forskjell fra Helgelandskysten og metropolen London, men Sofie Aune trives begge steder.
– Jeg elsket å vokse opp i Mosjøen, naturen, båtturer til bestemor på Offersøya. Jeg savner familien min, men ser ikke i dag for meg å reise hjem for å studere. Mitt beste tips til unge som ønsker å velge studiested selv er å være flink på skolen. Les de ekstra timene sånn at du kommer inn på den studieretningen du ønsker. Mitt førsteønske i England var Manchester University, men poengsummen min var for lav på det tidspunktet jeg søkte …

Det er nok ikke helt tilfeldig at hun ønsket seg studietid i Manchester, for hun er fotballfan, og familien har reist på kamper i England fra hun var helt ung.
– Jeg trener ikke fotball selv, men benytter meg av en av de mange fordelene ved å gå på Regent’s. Vi har medlemsskap i BXR som er en boxing gym. God trening og fint miljø. Ellers er jeg glad i å gå på kafè, i parker, gå på shopping, sier hun, og gir noen tips til de som bare skal på besøk til London.
– Du må gjerne oppleve alle de typiske turiststingene som er godt beskrevet på nett. Men ikke dra i shoppegaten Oxford Street. Du finner de samme butikkene andre steder som er mye roligere og med bedre service. Av spisesteder synes jeg Farm Girl på Notting Hill og Dalloway terrace i Great Russell Street er fine. Det er så mye å velge i, at det er best å komme hit og finne ut av det selv, sier hun, og tar med noen flere gode grunner for å velge å studere på et universitet i London, eller andre steder.
– Du får veldig mange nyttige kontakter ved å gå på universitet, så jobbmulighetene er mange både under og etter studietiden. Det er også sannsynlig å møte fremtidig sjef eller partnere i løpet av de to-tre årene man går der. Det kan gi et nettverk for livet, sier hun.

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind (Foto utendørs er privat)

Foto under er fra nettsiden til Regent’s University