Nysnekring på bakeriet, catering, stiligere spiseområde og søknad om skjenkebevilling. Det skjer mye på Kiosken i Hommelstø, som kanskje har et litt forsiktig navn?
– Jo, her skjer det mye, vi har mange planer, og vi er rigget for 17. mai og sommeren!
Det sier Elisabeth Øverås og Inger Lise Sellæg, som begge har tittelen daglig leder i bedriften, som holder til i Velfjord i Brønnøy. I et bygg som i sin tid ble kåret til Norges peneste bensinstasjon.
– Jo, designet her har fått ros, men i dag er bensinen tilknyttet et eget rederi. Her inne har vi mat og drikke, og litt til, forklarer de to.

Drev restaurant i nabobygget
Da de to tok over stedet i juni 2024, var det også med spisestedet Persplassen vegg i vegg. Slik skulle det ikke forbli, for med store månedlige utgifter, lot det seg ikke gjøre å drive begge stedene.
– Det var vemodig å måtte gi opp den drømmen og vi prøvde det vi kunne for å holde det gående, men det var umulig. Vi kunne jo ikke gå konkurs for å berge det bygget! Trenden var også slik at folk søkte hit til kiosken og gatekjøkkenet. Folk, og særlig småbarnsfamilier kjøper gjerne det vi har her; hamburger og pizza, og ikke minst påsmurte bagetter. Nå har vi oppgradert spisestedet her. Da vi avsluttet Persplassen, begynte vi en renovering som ikke er ferdig ennå. Vi har malt her inne, vi har nye bord, vi har fått skjermet av spiseområdet og vi har fått opp retro bilder på veggen. Det siste skjedde like før påske, sier Elisabeth og Inger Lise.

Bakeri på bakrommet
Det skulle egentlig ikke være noe bakeri i dette bygget, for det fantes eget på Persplassen.
– Men Veas, altså Velfjord Eiendomsselskap, valgte å støtte oss, sånn at vi skulle kunne ha bakeri her, i tillegg til kiosk og spisested. De hjalp oss med å gjøre et bakrom med en sliten sofa om til et bakeri. Vi er kjempeglade for støtten, og vi ser at lokalbefolkningen, og de som ferdes langs fylkesveien bruker oss. Det er vi glade for, sier Elisabeth Øverås.
De begge har i årrekke jobbet for det islandske paret som drev stedet frem til i fjor.
– Men vi hadde allikevel mye å lære når det gjelder drift og administrasjon av et slikt sted, men nå er vi kommet godt i gang, tilføyer Inger Lise Sellæg.

Ny softis-maskin …
De to har med seg kokk, en fast medarbeider til og to ekstravikarer som stepper inn av og til.
– Vi husker godt da vi for to år siden sto her på jobb i finstasen 17. mai og serverte softis, slurp og mye is på pinne. Vi hadde ikke softis-maskin i fjor sommer, men klarte like før påske å få plass en ny, sånn at vi igjen kan ha åpent med all den isen folk forventer. Det var forresten en mann fra Hennig Olsen som kjørte hit helt fra Tromsø for å montere den, sånn at vi skulle ha is til påske. Men, han var ikke så lei seg, for han kom kjørende i en splitter ny bil, forteller Elisabeth.
..

…og overrasket moværing
Mer overrasket var bestemora fra Mo i Rana, som skulle ta med seg kake som datter hadde bestilt på bakeriet.
– Hun ringte oss og lurte på hvor i all verden bakeriet holdt til. Vi måtte forklarer at det var på bakrommet på bensinstasjonen. Det er jo ikke så vanlig å finne noe sånt der, ler Elisabeth, som kan fortelle at konfirmasjonstiden vil kreve mye arbeid.
– Vi har mange bestillinger, så at det blir mellom 50 og 60 kaker som skal lages, er sikkert!
– Det som til daglig er mest populært av søtt, er kanelknutene våre, og det går bra med småbakst som berlinerboller og doughnuts, tilføyer Inger Lise.

Skjenkebevilling og bryllup ?
De to er litt hemmelighetsfulle om planer de har fremover, men at de søker om skjenkebevilling kan de dele nå.
– Vi har mange planer og ser ikke bort i fra at et og annet bryllup kan bli arrangert her, for å nevne noe. Men det som er kjekt med å være et lite foretak, og ingen kjede, er at vi kan ta inn varer som vi ønsker. Blant annet Pink Panter-brusen som var så populær på 80-tallet, sier Elisabeth Øverås.
– Ja, ha, ha. Den pratet jeg om i årevis, så det var kjekt å ta inn den. Men samtidig kan vi som små være tomme for varer som større aktører klarer å skaffe, blant annet innen tobakk, sier Inger Lise Sellæg.
– Ja det er fordeler og ulemper med å være små, nikker kollegaen.

Leverer til museet
Catering leverer Kiosken i Hommelstø til de som ønsker, ja, nær hva som helst.
– Vi har med oss dyktig kokk, og han får til varmt, kaldt, søtt og salt, så folk får det de bestiller. Det vi synes er ekstra artig er at Visit Helgeland bruker oss når de får hurtigruteturister som besøker museet i Hommelstø. Da leverer vi småbakst. Det er trollartig at de vil bruke oss, sier Elisabeth Øverås.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
