-2 C
Brønnøysund
fredag, november 22, 2024

– Uten butikkene blir det lett fattigslig i Brønnøysund!

I mai 1919 kjøpte Sanna Margrethe Brønmo opp en «hatte og modeforetning» i Sørbyen i Brønnøysund. Bedriften hun etterpå skapte har overlevd krig, nedgangstider og flyttinger.
– Det er stas at butikken er 100 år, sier dagens eiere; ekteparet Eva Aakerøy Olsen og Per Børre Olsen.

En ung gutt kikker på nylig innkomne dongeribukser og en mamma med en liten på armen plukker ut et par nette klær i det vi går gjennom butikken i Brønnøysund. Vi passerer dameklær, spesialavdelingen med undertøy og plakater som forteller oss at blondene er ved Triumph. Vi går inn i et rom med kjøkken og plass for å sitte ned litt.
– Nå skal jeg ha meg en kaffe, jeg har vært vaktmester store deler av dagen. Terrasse og et tak i andre etasje måtte rengjøres. Det heter vedlikehold og det heter trivsel, erklærer Per Børre Olsen, som sammen med fru Eva har vært medeiere siden Sanna Brønmo ble aksjeselskap i 1989 og har jobbet i butikken i nær 40 år.

Vi skal komme tilbake til hvorfor de to nå har bedriften sin i Hauerslevgården midt i Storgata i byen, men først litt historie. Den 27. mai 1919 sendte Sanna Margrethe Brønmo inn sin søknad om å få drive business i Sørbyen i Brønnøysund, og dagen etter ble hun gitt tillatelse fra «Herr Sorenskriveren i Søndre Helgeland».
– Det var ikke noe å si på saksbehandlingstiden nei, ler ekteparet, og forklarer at Sanna var en driftig dame som kjøpte opp en hatteforretning og som ut over 1920 tallet solgte stoffer, klær og utstyr til både fastboende og de som kom reisende forbi. Dette sammen med ektemann Alsager Bjørnvik, som opprinnelig var fisker.
– For å forklare hvor tøffe tidene var da; Alsager var naturlig nok opptatt av at fiskerne kunne trenge litt hjelp med å skaffe klær og utstyr til vinterfisket, for de hadde ikke penger å handle for til den kalde og utfordrende ferden mot nord. Vi ser av regnskapet at han ett år ga tre stykker kreditt for 25 kroner hver. Da de kom tilbake fra lofotsesongen betalte de på skylda si; Den ene kunne betale 0.25 kroner, den andre 1.25 kroner og den tredje 2.50 kroner. Det var lite penger å skaffe etter solid neglebit på Lofoten!

Så litt om hvordan dagens drivere havnet med en butikk som selger alt fra hettegensere til ungdom til konfeksjon av typen spesialtilpassede dresser ved egen syerske, som for øvrig av paret blir omtalt som særdeles kompetansesterk og viktig for bedriften
– Pappa drev Sanna Brønmo da jeg var lita. Jeg var ikke gammel da jeg på lørdags ettermiddager låste meg inn i butikken og ryddet i klærne. Brettet, gjorde det klart for neste arbeidsdag. Så i 1981, etter en tid som lørdagshjelp, ble det fast heltid. Den gangen hadde vi svært mye mer forskjellige i butikken, som stoff og alt tilbehør til den som syr, gardiner og faktisk liktøy, forklarer Eva Aakerøy Olsen.
Året etter, i 1982 fikk Per Børre Olsen fast jobb i butikken, de giftet seg, og de har siden den tid møtt kunder, først i Sørbyen, så i Hauerslevgården. Og det er ikke få konfirmasjonsdresser eller kjoler til bryllup som er båret ut fra lokalene i løpet av årene, gjerne med anbefalinger, tilpassinger og ønske om til lykke.

Men tilbake til plasseringen av butikken, som altså først holdt til i sørlig del av Brønnøysund, men så langt tilbake i tid som første tiår av 1900 begynte arbeidet med ei dampskipskai i nordlig del av byen, og næringslivet flyttet på seg.
– Vi trivdes godt i Sørbyen, men omsetningen gikk ned, så våren 2002 flyttet vi inn i nye lokaler her, og synes det er godt å ha flere føtter å stå på ved utleie til bedrifter i de to etasjene, sier Olsen om leietakerne E&Y, Norskskolen, Skatteetaten, Thrana Klinikken og et tannlegekontor.
– Vi har faktisk et kontor ledig, tilføyer Olsen og bekrefter at det var tøffe tak den tiden de flyttet på seg og åpnet butikken i nye lokaler.
– På åpningsdagen i Nordbyen var det en kunde som sa at han ikke ville gratulere oss med nye lokaler, det skulle han gjøre da vi hadde klart et helt nytt driftsår. Men vi kom oss over kneika og da året hadde gått kom han tilbake med ei flaske konjakk og gratulerte. Det var veldig uventet og veldig trivelig, sier Per Børre Olsen.

Han deler en historie fra tiden før butikken flyttet, da ennå hans svigerfar Tormod Aakerøy tok imot kunder fra nær og fjern.
– Tormod hadde omsorg for de som ikke hadde så mye. Jeg husker at han fikk inn en kvinnelig kunde som kom inn til byen. Hun hadde stor familie og han syntes tydeligvis at han kunne hjelpe henne litt. Så da de gikk rundt og så på klær og stoffer holdt han fingeren over prisen, og løy av noen kroner på alt, sånn at hun skulle få rabatt. Det er nok ikke så mange steder det gjøres det samme i dag, sier Olsen.
Vi ser på bilder fra en svunnen tid, da en «hatte og modeforetning» ble etterfulgt av en butikk som garantert er eldste i sitt slag i kystbyen.
– Det som er litt morsomt er at kvinnen Sanna Brønmo kjøpte hattebutikken av var søster til min oldefar, sier han.

Ekteparet roser de to ansatte de har på lag i butikken, og vi snakker om det alle næringsdrivende opplever i dag; det aller meste skal dokumenteres opp og i mente.
– Det er kostnadsdrivende for småbedrifter. Kanskje ikke alt er like veloverveid fra det offentlige, undres det, før vi prater videre om hva som gleder i hverdagen.
– Vi blir glade når det kommer inn kunder som er fornøyde! Når det også er tilreisende som finner det de trenger her, så gjør vi kanskje noe riktig her i Brønnøysund. Vi tar selvsagt også i mot vår del av negative kommentarer, enkelte ganger fortjent, men en gang måtte jeg protestere. Den kom inn en fyr og klaget på et belte, men det hadde han kjøpt i en annen butikk!
Per Børre Olsen smiler, for han har sammen med sin Eva vært del av handelsstanden i årrekke, og vet at det å drive butikk er å ta vare på kundene og beholde humøret om noe butter mot.
– Vi snakker ikke om handelslekkasje, men om unødig handelslekkasje. Folk må jo handle det de ikke finner lokalt andre steder. Men det er resten, det man kan finne her til faktisk samme pris, hvis de tar en kikk…
Uansett, den store utfordringen for butikkene i dag er netthandelen, men også der må folk selvsagt få gjøre sine egne valg. Men skulle netthandelen ta helt over blir det lett fattigslig å gå rundt i Brønnøysund..

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Sanna Margrethe Brønmo var en av 1900-tallets gründere i Brønnøysund. For 100 år siden skapte hun en bedrift som lever den dag i dag; Sanna Brønmo AS ligger midt i Storgata i Brønnøysund. 
Foto av gammelt fotografi som tilhører butikken. 

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste