Det er lenge siden Valborg Meyer styrte daværende Meyergården Turisthotell på Mo i Rana, men fortsatt finner du spor etter både henne og familien som allerede i 1880 satte opp første del av hotellbygget.
– Faktisk den delen av bygget du finner brudesuiten vår; Valborgsuiten. Selvsagt leier vi den ut til andre også, sier Marte Knutsen.

Hun har fortalt litt om historien til hotellet, som i dag er utvidet flere ganger og heter Scandic Meyergården. Dette er et moderne konferansehotell, selv om da midtinorge.no var innom fortsatt hadde flere gjester i turistbusser fra Tyskland enn kursdeltakere på besøk. Vi fulgte et par som tidlig spiste frokost, og som ruslet en tur gjennom den gamle delen av bygget, som i 1890 sto klar som handelssted og vertshus.
– Oi, se det gamle fotografiet på veggen, det kan være grunnleggerne av stedet, sier det tyske paret, og fotograferer noen antikke våpen som henger på veggen. Og på nytt passerer fotografiet som trolig er av L.A Meyer og hans familie, som tok imot langveisfarende, kystfolk og prominente gjester som kongelige.

De tyske gjestene diskuterer kunsten på veggen, og går forbi et lite skap med gjenstander som fruen i ethvert hjem kunne sette frem med stolthet. Valborgsuiten er ikke noe unntak. Her er det gamle kombinert med nytt og hotellmedarbeider Marte Knutsen forklarer at mange blir overrasket over fasilitetene i den gamle delen av huset. Dit brudepar kan trekke seg tilbake etter lykkelig ståhei og der gjester som vil ha ekstra plass og luksusfølelse tar inn.
– Dette var boligen til familien Meyer, som bygget ut hotellet litt etter litt, sier Knutsen.

Det gamle ærverdige møter det helt moderne i hotellet som altså i dag har konferansekapasitet på 700 personer og møterom med lokale navn, som Trænstaven.
Og nå i høst kjører hotellet en rekke helger med underholdning i byens storstue Spektrum; som Eggum & Sivertsen, Ørjan Burøe, Øystein Sunde, Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland.

En gruppe mennesker sitter inne på et møterom. En medarbeider vasker gulv og en annen bærer på et fat med frukt. I resepsjonen finner vi nok et glimt fra historien; en meny fra 1908, den tiden da Thora og Hans Meyer var vertskap. Da inneholdt aftenen syv-retters middag bestående av suppe, pai, kylling, ananas, kjøtt, is og frukt. Godsakene ble inntatt mens de lyttet til en rekke små foredrag som spente fra anekdoter fra Høyesterett til betraktninger rundt snømenn og istapper.

Inne i den staselige frokostsalen er det fortsatt gjester som inntar dagens første måltid. En dame forsyner seg med en blåmuggost, og en mann henter seg en ny kopp te… men gjestene i turistbussene har tatt veien mot sør. Gjester som neppe fikk se Valborgsuiten denne gangen.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre

Kunst, velfungerende arkitektur og historisk brus møter den som besøker Meyergården hotell på Mo i Rana.