Nord universitet i Bodø er det eneste norske universitetet som tilbyr studentene å ta bachelor i havbruksdrift og ledelse. Blant ferske helgelandsstudenter finner vi noen som trenger akkurat den kombinasjonen.
– Jeg vil gjerne starte oppdrettsanlegg selv. Da er det fint å studere fagene her, sier Judtih Marie Einvik fra Sømna.

Etter en drøy måned som ferske studenter i Bodø, har Einvik, sammen med Selma Slåttøy, Ada Laumann og Emma Skau Solås funnet seg til rette. Dog med et par skuffelser, for de nye studentene hadde sett frem til offisiell åpning og sprek fadderuke, men på grunn av koronaen ble det åpning for hvert enkelt studium i hvert sitt auditorium.
– I faderuka måtte vi holde oss rolig sammen med vår gruppe. Skuffende, men vi er ellers godt fornøyde med tilretteleggingen på universitetet, sier Selma Slåttøy.

For de er blitt immatrikulert. De som bor i kollektiv har vært på beboermøter. De to fadderukene er vel og festlig bestått og de første dagene med forelesninger er overstått.
Studentene kommer hovedsakelig fra Troms og Finnmark i tillegg til Nordland.
– Vi fra Helgelandskysten kjenner hverandre fra før og synes det er kjekt å bli kjent med nye, sier Ada Laumann.

Fra venstre er Judith, Ada, Selma og Emma. Av de to som er hoppende glade er Ada bakerst.

Selma Slåttøy har valgt økonomi og ledelse, fag som kan danne godt grunnlag for videre utdanning og fremtiden. Familien hennes driver en større transportbedrift i Sømna og hun ser for seg at utdanningen kan komme direkte til nytte.
– Kanskje tar jeg over familiebedriften en dag, og da er det viktig å få kunnskap rettet mot det. Så jeg starter med et år innen økonomi og ledelse. Det er heller ikke dumt å lære noe som har nytte i alle typer jobber – og ikke minst på privaten, sier hun.
Og ser frem til også å få personlig utvikling.
– Jeg ser frem til å bli mer selvstendig, men setter samtidig pris på å kunne bo i studentboliger som er tilrettelagt for oss. Studentskipnaden for Nord universitet; Studentinord, har gode boligavtaler. Og når vi bor sammen, blir vi også lettere kjent med folk, sier hun.

Allerede har de fire rukket å konstatere at foreleserne er dyktige og Ada Laumann fra Brønnøy, som tar bachelor i internasjonal markedsføring ser frem til å lære mer av dem.
– Jeg kunne godt tenke meg til å jobbe i utlandet, og dette studiet gir mulighet til å jobbe innen mye forskjellig og på flere steder. Jeg trives der jeg ender opp, så det skal bli bra, sier hun.
Og innrømmer at hun slett ikke hadde sett for seg å studere i Bodø.
– Men på en utdanningsmesse ble jeg overbevist om at studiet var tikgig, og så fant jeg ut at byen ikke er så liten som man tror. Faktisk er det jo mye lengre til butikkene her enn det er hjemme i Brønnøysund, sier hun.

Emma Skau Solås er også fra Brønnøy og hun stemmer i at lærerne er dyktige.
– Jeg har valgt journalistikk, for de ter et yrke hvor man møter både nye folk og nye situasjoner hverdag. Det har jeg fått bekreftet som frilanser i lokaleavisen BodøBy. I tillegg er dette et yrke der du kan «gå rett ut i jobb», sier den ferske studenten. Som bodde sine ti første år i nettopp Bodø.
– Jeg kjenner meg hjemme her. jeg liker fritidstilbudet og kollektivtilbudet bedre her enn i Brønnøysund. Men jeg savner familien min og vennene mine veldig. Og så savner jeg de fine solnedgangene hjemme. Ingen kan slå Brønnøysund på dem, erklærer hun.

Solnedganger over havet er nok noe alle fire har opplevd i stort monn sommeren 2020 og i sitt potensielt fremtidige yrke er det stor sjanse for at Judith Marie Einvik også i jobbsituasjonen vil kunne se både stilt og vilt hav. Hun studerer bachelor i havbruksdrift og ledelse.
– For meg kan det gi gode jobbmuligheter hjemme i Sømna. Mitt mål er å bli daglig leder ved et oppdrettsanlegg. Drømmen er å starte opp  for meg selv. For å nå den så jeg meg om etter et studie som kombinerte havbruk og ledelse. Det er altså bare her i Bodø du finner den kombinasjonen. Da er det godt at hjemme er kun en kort flytur unna, sier hun.
For alle nye studenter kjenner nok på at hjemmet og familien er forlatt.
– Jeg savner det at alle kjenner alle, sånn som det er hjemme i Sømna. Men jeg er godt fornøyd med å bli kjent med nye mennesker. Både i studier og på campus. Folka her er bra folk! Og både Bodø by og campus er on fleek!

For den som måtte lure på hva det betyr, så er «on fleek» skikkelig bra. 

Tekst og foto: Stine Sæthre – post@midtinorge.no

Studerer i Bodø: Fra venstre: Selma Slåttøy, Ada Laumann, Judith Marie Einvik. Ikke tilstede: Emma Skau Solås. – Vi har blitt kjent med mange nye og foreleserne er gode, sier de tre.