Wow, this salmon is great, sier en kvinnelig turist i frokostsalen i Britannia i Trondheim. 
– Om det er stas at vi har vår røykalaks på menyen på hotell i Trondheim? Det har vi hatt før også, men jo, det er litt artig det, sier Kato Fredriksen i Vega Delikatesser AS, som har nyhet før jul. 

Han forklarer at kjøkkensjefen på mathotellet Scandic Nidelven i flere år har hatt vegalaks på menyen.
– Men da kjøkkensjefen gikk over til Britannia ble laksen med, så derfor serveres den der nå, sier Fredriksen, som helt sikkert selv har sett like begeistrede frokostspisende gjester over en porsjon røyket laks fra verdensarvkommunen. Eller noen av de mange andre produktene bedriften, som holder til på Igerøy, har i sortimentet som spenner fra paprikasild i beger til sushi.

I 1995 startet bedriften som i dag har 12-13 medarbeidere.
– Vi har også tatt over fiskemottaket på Vega og leier lokaler på Gardsøya, opplyser Fredriksen og legger til at de har nyhet i sortimentet.
– I år skal vi for første gang tilby beinfri lutefisk. Vi skjærer filet uten buk og ørebein. Da blir det enkelt; bare å skjære opp og spise etter tilberedning, sier han.

Men tilbake til Palmehaven på Britannia Hotell, som har gjenoppstått som byens hvite svane, etter at Odd Reitan med Reitangruppen i ryggen har brukt millioner av kroner på oppussing, inventar og en stab som daglig skal pusse de fem blanke stjernene i hotellskiltet.
– Ja, laksen på frokostmenyen er fra Vega, vi har kalt retten Egg Royal, sier en kvinnelig servitør, som like etterpå serverer belgisk vaffel med sjokolade og bær, samt en porsjon engelsk frokost.
– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger de årene røykalaksen vår har vært på matbord i Trondheim, og det har ført til oppringninger fra bedrifter med bestillinger, sier Fredriksen.

Men hva sier ekspertene om røykalaksen? Kjøkkensjefen var ikke tilgjengelig denne morgenen, så da går det an å se til de som bør være mest kresne når det gjelder sjømat fra området; Norske kokkers landsforening Sør-Helgeland. For ikke lenge siden la de ut bilde av Vega delikatessers produkter, som seilaks, eierrøkt laks og pepperlaks. Dette på Helgelandbuffetens Facebooksider i forbindelse med promotering av årets store mathappening i Brønnøysund den 2. og 3. november. Der står det å lese;  «Fantastisk produsent av ekte råvarer med høy kvalitet».
– Great meal, sier turisten og går ut for å oppleve midtnorsk sommer.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre