12 C
Brønnøysund
mandag, mai 23, 2022
spot_img
HjemMat og drikkeVegetarmattest hjemme

Vegetarmattest hjemme

-

De seneste ukene har restauranten Svang i Brønnøysund hatt ukesmeny til bestilling og utkjøring hjem til folk i området. Vi tok testen på en onsdag da det var vegetarrett. Hvordan det gikk? Ikke helt som planlagt.

Det ringer på døra. Der står Atle Strand Karlsen på riktig coronaavstand, og ønsker et godt måltid. Jeg takker for leveringen av maten vi har bestilt via nettet tidligere på dagen og får på spørsmål vite at det er åpent i restauranten lørdager fremover.
– Vi kjører femretters og vurderer å åpne flere ukedager, for plassene lørdag gikk fort, sier Strand Karlsen, som sammen med Mario Ortega Quiroga kokkelerer på og driver restauranten i Storgata. Han vinker høflig og går til bilen for å kjøre videre og levere mer mat.

Atle Strand Karlsen driver restauranten Svang sammen med Mario Ortega Quiroga. I disse dager kjører de ut mat til de som bestiller i nærområdet. Vi tok en test av vegetarrett.

Ukens vegetarrett er tikka masala med bakt blomkål og nystekt naanbrød og den ble bestilt etter en diskusjon med husets ikke-kjøttspisende tjueåring.
– Men i all verden, de selger i morgen fiskeburger med asiatisk råkostsalat og en spennende dressing jeg ikke klarer uttale. Høres ikke burger av fisk godt ut? spør jeg, men blir stemt ut. Hun har ikke lyst på fiskemåltidet, men den renhekla vegetarretten.
Noen timer senere står maten på bordet  med forflytning fra leveringsbokser til tallerken.

Indisk-engelsk rett med blomkål på bordet.

Tikka masala serveres ofte med kylling badet i yoghurt og indiske krydder. Sausen er laget på tomat og løk, inneholder ofte cashewnøtter eller mandler og en krydderblanding som kan variere noe. Jeg har kun smakt en versjon fra glass kjøpt på nærbutikken, og er lett skeptisk til måltidet. Men synet av Svang sin utgave frister, for med ris, nanbrød og en fersk korianderpynt på toppen er det sterke farger og for meg fin presentasjon.
– Men hva er det med å bruke blomkål i stedet for kylling, spør jeg, og får himling med øynene fra tjueåringen.
– Smak, sier hun og jeg hugger blomkålen i to, skjærer ut en dugelig bit, tar med rikelig saus og får oppleve smaksfyrverkeri.
– Jeg skulle ha spurt hva sausen inneholder. Mener å kjenne chilli og paprika, og tror dette lett syrlige er ingefær, men det hele er godt komponert. Dette er skikkelig godt, sier jeg.

Lett og mettende; tikka masala med blomkål.

Husets yngste var ikke klar for vegetarrett, men får smake en bit mens jeg konsentrerer meg om å notere hva hun på andre siden av bordet mener.
– Nydelig lettbrent nanbrød. Kjennes ut som om det kommer rett ut av ovnen. Retten er akkurat passe sterk, svært god blomkål, godt stekt, sier hun og jeg nikker til det om styrken. Akkurat som en kokk sa om krydder; det skal svi lett i munnvikene.
– Jeg digger at det var blomkål i retten, Nå føler jeg meg lettet for at jeg har fått i meg sunn næring, mett og glad. En av de bedre vegetarrettene jeg har spist, sier tjueåringen.

Jeg legger fra meg penn og notisblokk og snur meg for å spise retten jeg rakk å ta en bit av. Den er borte. Husets yngste har spist opp.
– Har du ikke mer? spør hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Testing av mat: Til vanlig har vi med oss kokk Janne Lise Åsvang, men denne gangen prøvde vi Svang sin løsning med å bestille mat hjem via nettet. – Jeg synes at brødet var veldig godt. Er det mer? spurte husets yngste, som overraskende ble med på mattest.