25 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 28, 2022
spot_img
HjemNæringslivVerden tar imot verden – og nå ruller bobilene inn

Verden tar imot verden – og nå ruller bobilene inn

-

 

Helt presist er det ikke at du finner hele verden blant de ansatte på turistmagneten Norsk Havbrukssenter i Brønnøy, men du finner i alle fall medarbeidere fra Syria, Bangladesh, Polen, Serbia, Tyskland og Italia.
– Vi har mange utenlandske gjester nå, en har reist helt fra Sydney i Australia!

Det sier Jovita Jucaite, som selv er fra Litauen og har jobbet på Norsk Havbrukssenter Visning i nær en måned.
– Ja, jeg måtte sjekke et par ganger, om gjesten vår hadde reist så langt, tenk Syney, men jo. Han beskrev at etter lang tid med restriksjoner var det endelig mulig å ta turen hit, og det er skikkelig fint å høre, sier Jucaite.

Bordene fikk snart mange gjester på verandaen til Smak restaurant på Norsk Havbrukssenter i Brønnøy.

Hun opplyser at det ser bra ut når det gjelder booking også i år, i fjor kunne nemlig daglig leder Katrin Bunte melde om fulle hus – helt fulle.
– Rorbuene er veldig populære og vi ser at mange vil spise hos oss, sier Jucaite, som synes det er skikkelig stas å jobbe i et så internasjonalt miljø.
– Jeg har jobbet blant annet i England, og setter stor pris på å komme hit der det er mulig å fiske og kose seg på havet. Jeg holder akkurat nå på å skaffe meg tillatelse til å føre båt. Det ser jeg veldig frem til, selv om jeg vist nok ikke ennå er i mål. En kommentar falt i går da jeg prøvde å styre båt: «her må nok en del holmer flyttes», men det tar jeg med et smil, for jeg blir bedre for hver gang jeg prøver, sier Jucaite og går inn fra en solbadet veranda for å ta seg av flere gjester.

Bobiler, turister og glade hunder regjerer parkeringsplassene på Torghatten denne siste søndagen i mai.

Da blir det spennende å se om andre reiselivsbedrifter i vår region vil få like bra booking. I følge NHO Reiseliv melder 2 av 10 reiselivsbedrifter at de har flere bookinger enn normalt, og 13 prosent at de har fått flere utenlandske bookinger enn i et normalår.
En liten kikk på Torghatten Camping i slutten av mai viser at turistene allerede er på plass; både de norske og de utenlandske.
– Dere skulle ha sett i går kveld, lørdag. Da var det mange bobiler her da! Hyggelig stemning! Vi har tatt turen opp fra Bergen og har god tid, så her blir vi noen dager, sier Unni og Bjørn Stokke.

Unni Stokke fra Bergen nyter tidligsommeren i Brønnøy.

De sitter utenfor bobilen sin i det fine været og er glade for at vind- og regnrossene fra forrige dag har gitt seg.
– Ja, på Helgeland kan dere ha helgolandsk vær, ler Bjørn Stokke og forklarer at de to fikk lyst til å kjøre helt nordover mot Vesterålen etter en tur langs kysten med Hurtigruten for tre år siden.
– Vi oppdaget steder vi ville se nærmere på, Torghatten var en av disse stedene. Nå har vi vært oppe og kikket, og det er virkelig topp her. Vi er så fornøyde, sier Unni Stokke.

Bjørn Stokke setter stor pris på finvær etter regnet man må kunne være forberedt på i Helgeland. – Ja, sånn sett trengte vi jo ikke å bli minnet på hjemme, ler bergenseren.

Fornøyde turister gir resultater for pengekassen til turistbransjen. Ifølge SSB bruker norske og utenlandske turister nær 200 millioner kroner årlig i Norge. På Toft ser vi mange kjøpe mat, og noen handle suvenirer. På Torghatten åpner snart kiosk og restaurant for langveis- og kortveisfarende for sesongen.
– Vi er her på tur fra Nederland. Først gang i området. Det er helt nydelig, sier en reisende som lufter hundene sine etter å ha trillet bobilen inn på plassen.

En nederlandsk gjest har akkurat parkert bobilen på Torghatten Camping og fornøyde hunder får testet badetemperaturen, som definitivt er lav.

Og så blir det spennende å se om reiselivsbransjen får en like god juli som i 2021, det ble registrert 6,6 millioner overnattinger – som da var rekord. Tilbake på Toft er Jovita Jucaite og de andre medarbeiderne klare for å ta imot et raus av besøkende.
– Vi er klare for gjestene våre. Og her kommer jeg til å anbefale fish and chips på menyen. Smaker noe helt annet enn i England, mye, mye, mye bedre, sier hun overbevisende.

Hun gjentar at hun synes det er skikkelig stas å jobbe i et internasjonalt miljø. Det ser også ut at de er en passe stor gjeng til å møte gjestene, både på kjøkkenet og teamet for øvrig.
Det samme kan ikke hele reiselivet melde, ifølge NHO Reiseliv. Hele seks av ti bedrifter mangler ansatte til denne typen jobb, og da kan det være lurt å være tidlig ute for å skaffe de som trengs.
– Jeg så en annonse om å jobbe her på Norsk Havbrukssenter allerede før jul, så da ble det samtaler med leder her, og etter hvert å reise til Norge. Da kom jeg fra et opphold i Sri Lanka og måtte smile over logistikken. Fra Sri Lanka til Litauen var det to fly. Hjemmefra til Brønnøy var det tre, men frem kom jeg, sier Jucaite.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – midtinorge.no – 958 07 534

Klare for en travel sesong: Fra venstre Pawel Serafin fra Polen, Md Aminy Rahman fra Bangladesh og Jovita Jucaite fra Litauen, som vi møter på Norsk Havbrukssenter på Toft. – Min polske kollega har vært her i et halvt år, vi andre to har nylig ankommet, sier Jovita Jucaite.