10 C
Brønnøysund
mandag, oktober 3, 2022
spot_img
HjemOpplevelser- Vi ble helt ville! Klatret! Plukket stein!

– Vi ble helt ville! Klatret! Plukket stein!

-

De har besøkt Trøndelags nordligste kommune Leka og er for å si det mildt gledet over opplevelsen.
– Vi var der i to dager, vi kunne ha vært der i to uker, sier Kine Laumann.

Leka gjør leken!

For skulle du legge turen kan du klatre opp på fjellet Lekamøya, er du heldig er Solsemhula med hulemalerier åpen, du kan gå kultursti og se steinaldertufter, sykle, padle, oppsøke bruktbutikker og ikke minst; på store deler av øya kan du skue ut over det som gir Leka tittelen Norges Geologiske Nasjonalmonument – nemlig et rødgult steinlandskap skapt i jordas indre og presset til overflaten.
– Ja, vi fikk følelsen av å plutselig stå i Arizona i USA. Landskapet er så spennende at vi ikke kunne skjønne at vi hadde reist bare en kort tur fra Brønnøysund, sier Laumann.

Sammen med barnefamilie og venner opplevde hun at alle plutselig var i klatrealderen.
– Om de var syv eller 50, alle fikk lyst til å klatre, så vi var høyt og lavt i terrenget. Alle fikk lyst til å gå noen av de mer enn ulike 50 turene det er mulig å ta på øya. Vi fikk ikke sett Skeinesset, med gravrøyser og det som beskrives som flotte utkikkspunkter, men vi hadde med oss steingærne folk som fylte bilen med fangst. Nå skal det sies at det meste som ble løftet opp ble lagt på plass igjen, men gleden av å se geologisk unikt område, og ha masse å prate om på turene vi gikk, ga en helt spesiell opplevelse, sier Laumann som deler bilder der du ser glimt av gjengen som var med: Kari Laumann, Lilly Frøsig Laumann, Erik Frøsig Laumann, Mikkel Frøsig Pedersen, Egil Sætrang og Ivar Sætrang.

Skeinesset: Foto: Hege Celine Sæthre

De bodde på camping og i leide leiligheter. De besøkte de trivelige stedene Cafeflora og Vestre, sistnevnte butikk med servering stenger nå for sesongen.
– Vi hadde åpent hver dag i hele juli og vi skulle gjerne ha forlenget sesongen, men har ikke anledning til det i år, sier Lotte Hamlandsø, som i årrekke har tilbudt kafè med vafler og is.
– Det er lenge siden kaffe og noe å spise begynte å bli etterspurt av besøkende. Vi åpnet liten sommerbutikk med suvenirer fra øya, og de har blitt populære, sier Hamlandsø om blant annet T-skjorter som har egen logo.
Hun ser for seg å utvikle nye produkter frem mot neste sesong sommeren 2022.

Laumann beskriver Leka som uberørt og med god plass for besøkende, men at turiststrømmen har økt betraktelig de seneste to årene er det ikke tvil om.
– Vi har hatt flere og flere norske turister innom. De har oppdaget fjellene vi har her, og de ser ut til å ville komme tilbake. Vi er veldig fornøyde med sesongen, og folk gir uttrykk for at det er godt å reise i eget land, sier Lotte Hamlandsø på Vestre.

Den lille kommunen Leka har rundt 600 innbyggere som bor, ifølge Laumann og en rekke andre besøkende, i et vakkert natureldorado.
– Jeg har sagt det før; Hvorfor besøke Lofoten når vi har Herøy, Dønna og Rødøy midt i Norge. Akkurat nå er jeg fristet til å si at det jo rekker å bare besøke Leka, he, he,  men det er det store og spennende mangfoldet vi har her som gjør at det er så fantastisk å reise lokalt. Både med venner og med familie. Jeg gleder meg allerede til neste tur, sier Laumann.

Laumann på Rødøyløva
Laumann på Lovund

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Kine Laumann

Leka byr på utsikt og opplevelser. Mange velger å sykle øya rundt, det er rundt tre mil.