Festivalsjef for Rootsfestivalen i Brønnøysund; Per Martin Orvik har lest nær 450 innspill fra festivalgjengere og deres kommentarer og ønsker om artister.
– Vi har lest alle innspill og er imponert over bredden og spensten i ønskene for sommeren 2019, sier han.

Hver sommer, sånn i midten av juli, forvandles kystby til festivalby, der 200 frivillige sørger for at tusenvis av musikk- og festglade gjester får oppleve alt fra gratiskonserter i telt ved små lokale band, til verdenskjente artister på hovedscenen lagt midt i hjertet av byen.
– 2018 var et godt festivalår med blant andre Boomtown Rats, The Hooters, Skambankt og Oslo Ess, sistnevnte en av mine favoritter. Vi sier hvert år at festivalene blir bedre neste år, men vi har virkelig skikkelig bra saker på gang for 2019, så det er bare å følge med og glede seg, sier han.

I alle fall gjøres det forberedelser før hver eneste festival. Blant annet gjennomgås alle kommentarer som er kommet inn etter den 18. arrangerte festivalen.
– Vi er utrolig glade for responsen om hva folk liker og vil ha, og satte oss ned og leste alle kommentarene, noe som naturlig nok tok tid med nær 450 av dem. Men det er viktig, for vi får innspill vi trenger for å gjøre festivalene enda bedre, og vi får artistønsker vi prøver å imøtekomme. Vi kan garantere at ikke alle ønsker blir innfridd, men vi kan også garantere at noen ønsker blir det. Så langt er vi kommet i planleggingen allerede, sier Orvik, som våren 2018 tok over som festivalsjef på vegne av arrangøren Kulturcompagniet.

Man kunne tro at så mange år med festivalerfaring gjør at det ikke trengs så lange festivfalforberedelser før riggingen starter, men sånn er det ikke. Her gjøres mye research og ikke minst forskjellige vurderinger for å gjøre festivalen enda bedre og enklere for publikum.
– I Kulturkompagniet reiser vi både enkeltvis og flere sammen for å sjekke ut artister og andre større arrangement. Dette har vi gjort i mange år, og det er en nødvendighet for å hente impulser både når det gjelder artister og ulike løsninger når det gjelder å arrangere. I tillegg har vi møter med større bookingagenter. Summen av dette arbeidet er at vi lettere får tak i artister, som oftest billigere og samtidig henter goder løsninger for Rootsen. Det kan virke lystbetont, og kan ofte være det, men det ligger mye arbeid bak, sier han.

Og det er tydeligvis noen avtaler som er klare for 2019, noe Orvik nikker bekreftende til, men beholder tausheten om så langt.
– Vi skal lansere artister, slik vi bruker å gjøre. Og vi skal i november tilby det folk kaller julegavepass, noe som er festivalpass til redusert pris, sier han og gliser bekreftende når vi lurer på om 2019-festivalen vil bli noe tess.
–  Ja, da tar det fyr, så brannsjefen bør være på plass… Nei, seriøst; Vi ser allerede nå at 2019-festivalen vil bli skikkelig bra, det blir i alle fall ikke programmet det skal stå på. Og vi ser frem til å se faste publikummere komme igjen, og vi gleder oss til å møte nye!
(Foto over viser noen av de frivillige på
2018-festivalen, du kan lese egen sak om dem her)

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind