17 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 18, 2024

Vi fant påskestemninga – i Langfjord!

Vi fant til og med krim da vi var på jakt etter påskestemninga midt i Norge. Værgudene sørget for sol og snø… og Bjørg Langfjord for et herlig påsketablå med figurer, ski, vittige ord og gule påskekyllinger – og det var bare utendørs – inne var det lunt og stemningsfullt.

Hun ble lagt merke til av mange i sommer, da Arctic Race sykkeltråkket seg i superfart forbi bakker og svinger mot Velfjord i Brønnøy. Ved veien var en blidspent dame, som hadde rigget klar en skikkelig avslapningsbonanza for sykkelgeneral Dag Otto Lauritzen: En rosa jernseng med myke puter – som han med bredt smil fikk teste.

Mange trekker på smilebåndet når de kjører gjennom Velfjord – for plutselig er det lattermild påskestemning å skue. Foto: Olav Søla

Stemningsskaper

Det kanskje ikke alle vet er at samme dame sørger for stemning hele året. Selv i påsken, når snøkantene når godt opp i været, har Bjørg Langfjord sørget for pynt, stas og humor: Ved veien til Langfjord henger en godt faststripsa påskekylling av tøytypen ved veien, og store påskeegg i pen papp ønsker en god høytid.

Gamle, nokså frynsete ski kan gjenbrukes som kanvas for glad påskehilsen. Foto: Hege Sæthre

Påskepyntet utendørs

Hun ler godt når vi palmesøndag har tråklet oss ned glatte bakker og priset at vi kjører skikkelig villmarksbil med nok dekk og krefter til å få oss opp igjen.
– Å ja, dere så skiltet ved veien… og kom ned hit og fikk se påskepynten ved bokbua? Ja, dere er ikke de første som har tatt turen ned hit i dag, for ei lita stund siden sto det en bil der over lengre tid, kanskje de fant stemninga de også, undrer hun.

Fikk ei bokbu

Mest sannsynlig sto de andre gjestene på stedet og fotograferte, leste skilt og lo, og kanskje gjorde de som oss; fant krim å lese i. For slagferdige oppfordringer er å se blant gulkledte menneskestore dukker med kyllinglue (!). Og i midten stoler man kan sitte i – selv under tak, og lese i ei bok.
– Denne bokbua skulle skrotes for noen år siden, og jeg fikk nyss i det og lurte på om den ikke kunne få leve videre her. Det gjør den, og i løpet av sommeren er det bra med folk som tar turen innom for å kjøpe seg lesestoff for en billig penge, sier hun om donerte bøker, som igjen går til blomster og pynt langs veien sommertid.

Et rom med utsikt

Men tilbake til påskestemninga, for i det vi trodde Bjørg Langfjord hadde brukt all påskepynten utendørs, skulle vi få se noe ganske annet.
– Kom og se utestua vår, sier hun gjestfritt, og viser ei hyggelig, skikkelig påskepyntet sted der det går an å sitte på myke skinn og ta inn stemninga vi ser: Snøkledte fjell og blå, blå himmel – med et sollys som gir bud om sommer.
– Men, vil dere ikke ha kaffe, spør hun, og går foran inn i et hus der vi skal lære at godstemningen bor: For snart ryker det av koppene, et nylaget «påsketre» er å skue, sammen med nye, gamle, myke, gøye, ulike påskeremedier av ulike typer.
– Jeg har funnet mye på bruktmarkeder, og jeg synes jo det er artig å pynte og lage stemning!

Satte Langfjord på kartet

Kaffepraten går om påskepynt, om livet og så om isfiske.
– Det er faktisk 45 centimeter is her borte i bukta, så det var nesten ikke å få boret til å fiske. Men nå er en kjenning i sving, så jeg håper det blir ferskfisk til kvelds, sier hun og ler igjen når vi spør om den rosa jernsenga er gjemt og glemt etter tv-stuntet.
– Det var en artig greie, å sette Langfjord på kartet. Jeg fikk mange artige kommentarer etter det der. Senga den skal bli pynt til sommeren den, sier hun og forklarer at den skal få stå ved veien og få plass ved elleville elgskilt, fine blomstertablå og andre overraskelser bak hver en sving.

Her må man ikke ile til og tro det er åpen bar i ei kul brygge, for det er ikke mange sjelene som bor i Langfjorden – men humor har de – og spektakulær natur. Foto: Olav Søla

Påskebesøk

Vi ser plutselig en smilende dame komme rundt hjørnet, forbi kjøkkenvinduet og mot døra inn til det lune huset.
– Nei, nå står ikke verden til påske! Mer besøk!, sier Bjørg Langfjord. Og reiser seg for å fikse mer kaffe.

Tekst: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Olav Søla og Hege Sæthre

– Vil dere ha kaffe, spør Bjørg Langfjord, og tryller frem god drikke og tiltygg. Hun har funnet mye fint på brukthandel, også innen påskepynt. – Det har blitt tradisjon å pynte også ute – og det er jo kjekt, for vi trives jo godt her i «avsjæklan», ler hun. Foto: Hege Sæthre

 

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste