15 C
Brønnøysund
onsdag, juli 24, 2024

– Vi kjenner oss klare for Bodø!

Krøst Ungdomsbedrift er i full sving på kjøkkenet. Torghattenbrød produseres, pakkes, smøres og danderes med lekkert pålegg og vises frem.
– Ja, nå er det bare dager igjen til vi skal til Bodø og konkurrere mot andre ungdomsbedrifter!

Roy Cato Amundsen

Det sier Roy Cato Amundsen, som er daglig leder i bedriften Krøst som startet i november 2021 og som holder til på Brønnøysund videregående skole. Han har med seg ti andre elever i bedriften og akkurat nå foregår siste innspurt, for tirsdag 22. mars skal det kåres en vinner i fylkesmesterskapet i ungdomsbedrifter. Ungt entreprenørskap står bak arrangementet, som samler ivrige innovatører fra forskjellige linjer fra hele fylket.

Ida Andersson i fullt arbeid. Hasan Aljehasi blir med for å ta en prat om produktet de har utviklet.

De skal delta i en konkurranse der gode ideer skal krysses med bærekraft, gjerne lokale produkter og evne til handling. Alt dette ser ut til å være på plass.
– Tanken var å lage en siderett og brød passer til det meste og er godt til det meste. Vi har laget mange ulike design på brødet og er fornøyde med det vi har fått til i dag, sier Amundsen.
Han henter et bakverk som uten tvil minner om det kjente landemerket Torghatten, som kneiser 258 meter opp av havet sør i Brønnøy.
– Vi ønsket et produkt som viser hvor vi kommer fra. Vi vet ikke hva de andre ungdommene skal presentere, men vi har noe vi tror blir bra. Det blir i alle fall spennende å konkurrere, sier daglig leder Amundsen.

Brød med gulrot, urter og salt.

Han og de andre elevene har ikke bare øvd og øvd på å få riktig form på bakverkene, men de har også øvet på å sette opp utstillingen de skal vise frem. Der står en pakke med blanding av tørrvarer som skal selges, for ungdomsbedriften produserer for salg på ulike områder. Fra å tilby brød til jul og påske, til disse pakkene som skal friste til å bake selv. Sågar surdeigsvarianter og glutenfrie produkter skal være under utvikling.
– Torghattenbrødet inneholder urkorn fra Trøndelag, tang og gulrot fra Sør-Helgeland, norsk havre og ikke minst krydder fra Hildurs Urterarium, forklarer Amundsen.

Gir deg oppskriften

Navnet på ungdomsbedriften spiller på engelske crust, som betyr skorpe, og det er jobbet mye for å få til riktig konsistens på Torghattenbrødet.
– Vi både damper og steker brødet! Jeg synes det er skikkelig gøy å jobbe med dette, og brødet smaker jo godt, sier Hasan Alhejasi, som allerede har rukket å få jobbe på kjøkkenet på den lokale restauranten Svang.
– Jeg blir etter planen lærling der etter VG2, det blir fint, sier medarbeideren i Krøst UB.

Faglærer Nils Petter Hartviksen har travle dager sammen med elevene for å få alt klart til konkurranse. Her sammen med Hasan Alhejasi.

Faglærer Nils Petter Hartviksen er å finne på kjøkkenet sammen med konsentrerte, arbeidende elever.
– Dette er en livlig gjeng unge som er ny i matverdenen. Det er flott å la de oppdage og være med på å utvikle et produkt som dette, sier han.

Kreativt fra Krøst UB

Vi får med oss et Torghattenbrød med blant annet salami, salat og nykuttet rødløk. Det nye produktet deles og to testere tar en smak.
– Mhm. Dette var et veldig godt brød. Det så både kompakt og grovt ut, men det smaker som en lettere, mykere focaccia, sier tester nummer en.
– Er det gulrot i? En smart måte å få grønnsaker i ungene, for dette vil passe for alle. De yngste vil elske at dette har smak og selv de aller eldste vil like dette, mener tester to, som legger til at hun ville ha byttet bort vanlig brød hvis dette ble tilgjengelig i butikken.
Da blir det spennende å se hva slags tilbakemeldinger Krøst UB får i Bodø!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Til Bodø for å konkurrere: Fra venstre Hasan Aljehasi, Roy Cato Amundsen og Ida Andersson i ungdomsbedriften Krøst. De har sammen med de åtte andre elevene i Krøst jobbet frem dette nye produktet: Torghattenbrødet.

 

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste