Køen beveger seg raskt på Sandnessjøen Fiskeforretning og poser med varme fiskekaker, lettsaltet torsk og husets fiskegrateng bæres ut dørene av folk som tydelig har vært innom før.

Eller vent, de to svensktalende damene er kanskje ikke lokale, men de finner raskt ut hva de vil ha i disken med de ferdige fiskeproduktene. Driver John Ivar Værnes smiler bekreftende når vi spør om de har mange besøkende innom dørene.
– Ja, vi har mange kunder fra Mosjøen og Brønnøysund og omliggende steder og de er kjempeviktige for oss. Men det største innrykket fra andre enn lokalbefolkning har vi i sommermånedene når turistene handler med seg, til alle slags destinasjoner. Den tiden og de tre ukene før jul er det så travelt at vi produserer fiskekaker så raskt vi klarer. På det meste opp mot 1000 stykker om dagen, sier han og legger til at dette produktet utgjør en fjerdedel av omsetningen.

Og det er nettopp ryktene om fiskekakene som gjør at midtinorge.no tar en tur innom forretningen som ligger noen få meter fra kaikanten i Sandnessjøen, og som lokalt gjerne omtales som «fesktorget».
– Jo, fiskekakene kommer folk tilbake og kjøper på nytt og på nytt. Men hva jeg liker best selv? Det må være torsketungene, som vi lager hele året, så fremt at vi får tak i råvarene. Hva som gjør dem bra? Vi har en veldig bra røre, og så steker vi dem til de blir så gode. Fiskesuppa vår er også bra. Den kan jeg gjerne bruke til forrett om jeg har selskap heime, sier John Ivar Værnes, som har jobbet i bedriften i 25 år, og har vært driver fra 2000.

En liten tur rundt i lokalet med kikk i diskene gir lyst til å utfolde seg på kjøkkenet. Her er ferske stykker torsk og sei, ulike sorter skalldyr og skjell, og en del klippfisk som kan bli til spennende retter.
– Vi har gode leverandører fra Dønna og Seløy, vi har valgt leverandører vi stoler på, har god og åpen dialog med, og som leverer! I sesongen får vi inn skrei fra Lofoten og Røst. Vi kjøper ikke inn så mye langveisfra, men klippfisk og frossen uer kjøper vi fra Vestlandet. Uer er så populært ferdig i skiver, at det klarer vi ikke å få tak i nok av her, sier han.
Bak disken står en av medarbeiderne og kutter opp en torsk med stor presisjon. Fine stykker legges i en pose, og nok en kunde går ut.
– Vi er tre faste medarbeidere her, folk som har vært her i mange år og har mye god rutine, og så har vi en del ekstrahjelper. De er særlig viktige for oss i helgene, på sommeren og før jul, sier Værnes.

Egenprodusert bacalao, gravlaks og fiskeboller er andre populære produkter laget av Værnes og hans team.
– Om vi tenker utvikling? Vi holder på tradisjonene, selv om vi prøver å følge med i tiden. Vi vet at for eksempel sushi er populært, men det krever mer kompetanse på våre hender, og så er ikke markedet for nytt så stort her. Vi får se hva vi gjør fremover!
Værnes ler på spørsmål om han blir lei av å lage fiskemat og å selge produkter fra havet.
– Ingen kommentar! He, he. Nei, jeg blir ikke lei! Dette er en interessant jobb, og jeg blir motivert av de mange kundene som gir fine tilbakemeldinger! Det gir lyst til å stå på videre! Og når vi får varene lokalt levert, så ferskt som overhodet mulig; fisket kvelden før og som kommer inn til oss neste dag, kan vi være fornøyde, sier han.

På tur ut døra får vi et lite tips til fiskegratengen som det selges flere bokser av mens vi er i butikken.
– Den der kan gjøres enda bedre. Jeg bruker å ha i litt gulrøtter og bacon, og gjerne erter. Jeg legger ost på toppen og steker i ovnen. Den serveres gjerne med gode poteter og stekt løk til!

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind

John Ivar Værnes har drevet Sandnessjøen Fiskeforretning AS siden 2000. – Egen favoritt? Det må være disse torsketungene, sier han om en av de mange egenproduserte varene i butikken ikke så langt fra kaikanten i Sandnessjøen.