– Vi skal gjøre oss noen erfaringer!

0
610
Torgarhaugen Brønnøysund

Med design som står til Helgelandskysten og et konsept som slår an hos gjestene, kan Iver Dreiås i Torgharhaugen AS se første driftssommer lyst i møte.

Ved foten av Torghatten har det også tidligere vært drevet overnatting og kafe, men nå er det seks år siden det gikk an å kjøpe seg en kopp kaffe eller bestille overnatting helt ved stien opp til turistattraksjonen i Brønnøy.
– I 2013 tok stormen bygningsmassen, og vi har avventet om det ble nasjonal turistvei hit før vi bestemte oss for å bygge nytt. Nå har vi på plass 500 kvadratmeter bygg med 11 rom for utleie, og en drifts- eller utleieenhet med to rom og eget oppholdsrom med kjøkken. Vi er glade for å være i gang, sier Dreiås.

Vi besøker stedet under en større korpsmesse i byen, og på alle overnattingssteder har det praktisk talt vært kul på veggene.
– Ja, dette var litt av en start. Fulle hus i andre åpne helg var flott for oss, og det ble litt mer action her enn vi hadde trodd i forkant, for musikantene som skulle spille i Torghatten trakk ned hit på grunn av regnvær. Det syntes vi var bare hyggelig; at det ble ekstra liv og røre her, sier han.

Gjestene er i ferd med å forlate, og har gått ut fra enkeltstående rom, og det kanskje mest vellykkede grepet i Bed&breakfast-merket avdeling. Her er det enkel kjøkkenkrok og bord med sitteplasser og mulighet for å slå av enn prat med andre.
– Ja, dette liker gjestene, og vi så under fotballkampene her forleden at folk flokket seg rundt en liten skjerm og diskuterte. Andre tar med seg noe godt å drikke og setter seg i lag og blir kjente, sier Dreiås.

Fasting Arkitekter AS har tegnet bygget og Concepthus AS har utført totalentreprisen av bygget, som er tilpasset et til tider særdeles vindfullt område; selv på en sommerdag kan nordavinden bite deg godt i nakken.
– Bygget har fått et mer moderne tilsnitt, og jeg synes dette ble spennende. Det minner meg litt om det nye verdensarvsenteret i Vega. Og jeg har fått garantier for at dette er veldig solid, og vedlikeholdsfritt i årevis fremover, sier Dreiås og klapper på eksteriøret som er av lerketre.
– Dette bygget er noe mindre enn det som sto her tidligere, det går bedre inn i terrenget, sier han.

På baksiden av bygget er det et lite bord for den som vil nyte frokostkaffen ute, og oppe på verandadekket er det flere områder med sitteplasser.
– Hva vi ellers skal ha på baksiden har vi ikke bestemt oss for ennå, for vi er ennå åpne for hva dette kan bli. Vi jobber selv i sommer, men er på jakt etter drivere, sier han, og forklarer at de tenker å være fleksible når det gjelder bruk. Utenfor sesong ser han for seg at bedrifter kan leie hele bygget ved behov, for kafeen, der det selges kaffe, is og vafler, kan enkelt gjøres om til konferansesal.
– Vi må gjøre oss noen erfaringer, og så får vi se, per nå har vi verken middagsservering eller skjenkebevilling, men dukker det opp driver med ideer er jeg veldig lydhør, sier han.

Hvit kalkgrus dekker grunnen rundt det nye bygget.
– Ja, det står fint mot det mørke treverket, og det står godt til at vi er inne i Geoparken, sier han og legger til at de mangler utsmykning på veggene.
– Det er så mange dyktige lokale fotografer, at det regner jeg med at vi skal få på plass, sier han.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre