Merethe Olsen i Torgartunet Gårdsbutikk har etter to sesonger fått en fornemmelse hva turistene vil ha.
– Både nordmenn og utenlandske turister vil ha både mat og gave- og bruksartikler laget her i området, vi klarte nesten ikke skaffe nok nærprodusert i sommer!

Torghartunet Gårdsbutikk ligger noen steinkast fra Torghatten i Brønnøy.

Tidvis gikk hun og ektemannen Jan Roger Olsen fri for pynteartikler, krydder, lefser og pølser laget i Brønnøy og Vega.
– Det har vært en fantastisk sommer. Utrolig mye folk har vært i bevegelse. Vi ble faktisk tatt litt på senga, for vi så ikke at så enormt mange skulle ta turen til Torghatten, og at så mange skulle stoppe her. Det har tydelig at nordmenn har oppdaget eget land. Og mange virket rett og slett overrasket over hvordan vi har det her oppe, med den fantastiske naturen, sier hun.

I tillegg til norske og tyske turister har folk fra Sverige, Nederland, Belgia og Danmark vært innom på gårdsbutikken.
– De uttrykte stor fascinasjon for Helgelandskysten og spesielt Torghatten og Vega. Særlig tyske turister ville smake kjøtt vi produserer på gården, og de er blitt så miljøbevisste at plastposer ville de ikke se. Vi har også i ettertid lest koselige tilbakemeldinger fra besøkende her på sosiale medier, der de ønsker å komme tilbake hit. Det setter vi pris på, sier hun.

Trine Kjølsø roser de som produserer lokalt. – Vi må støtte de lokale heltene, mener hun. Foto: Hege Celine Sæthre

Akkurat denne helgen har butikken helgeåpent, for egenprodusert kjøtt er klar fra slakter.
Blant grupper av mennesker, som koronaventet pent ute før de kom inn, traff vi Trine Kjølsø fra Brønnøy. Hun handlet fårikålkjøtt.
– Kjøttet er godt, innehaverne er gode og vi ønsker å støtte opp om det lokale, oppsummerte hun, og fikk plass ved kassen for å betale for rundt et par kilo fersk vare.

Det var svært mange innom gårdsbutikken lørdag 3. oktober. Foto: Hege Celine Sæthre

Egenproduserte skinn, kaffe produsert i Vevelstad, humoristiske skilt, festlige temperaturmålere og sitteunderlag produsert i Brønnøysund. Gårdsbutikken er tydelig rigget for flere besøk.
– Vi åpner igjen senere i oktober når vi får mer kjøtt i retur fra slakteri. Og som i fjor holder vi åpent hver helg før jul, opplyser Merethe Olsen og nikker bekreftende når vi spør om hun håper på like aktiv sommer neste år.
– Nordmenn har oppdaget Norge. Vi håper det gir mersmak!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Raymond A. Hagen – post@midtinorge.no

– Vi er så glade for å kunne ha med oss lokale produsenter! Vi har krydder fra Hildur’s Urterarium, og Johnny Lorentzen. Vi har olivenolje fra Piqato, varer fra Sandmo Gård, Stavsmarken Gård, Saltermark Gård, HIAS, og noen litt langveis fra , sier Merethe Olsen.