Vi spurte en håndfull vegafolk hva de er stolte av i kommunen. De nevnte mye fint, og alle nevnte Vega Havhotell.
Eierne Anna og Jon Aga returnerer godordene umiddelbart og deler noen suksesskriterier etter 15 års drift.

Om de har blitt vante til å få ros av gjester som får servert lokalmat og som returnerer år etter år til havbris og verdensarvlandskap, så er det rettfrem glede å spore når de får høre godordene.
– De nevnte vel Lånan? Vega Delikatesser? Fiskerne her? Gårdbrukerne? Det er så mange som gjør en fantastisk jobb i Vega, sier de to, som igjen har gjennomført en turistsesong med fulle hus og jubel. På Trip Advisor er hotellet rangert som ypperlig og svært bra, så her må mye gjøres riktig.

Tips
Hva de legger vekt på i hverdagen oppsummerer Anna og Jon Aga med ett ord: Kvalitet.
– Vi kan ikke fire på den. Vi tar imot gjestene med personlig oppmøte og en hilsen. Vi skal ha de beste råvarene på kjøkkenet, og vi har satt standard for renhold, rom og rutiner, sier Anna.
– Dessuten må man være genuint opptatt av å drive hotell for å lykkes. Dette kan ikke være en hobby, for da tar man det ikke så nøye som det faktisk kreves. I tillegg må man ha litt fagkunnskap. Det kan man tilegne seg ved å ha gode mentorer og få erfaring i bransjen, sier Jon.
De to har utvidet tilbudet litt etter litt. Senest i år er en gammel stall gjort om til tre suiter.
– Suitene blir bestilt først. Folk vil veldig gjerne bo der, tilføyer Anna.

Familien er med
Ekteparet Aga gir klare råd til andre som har lyst til å etablere seg innen overnattingsbransjen.
– Det er lurt å starte i det små, og tenke langsiktig. For oss har det fungert å skape et konsept og være tro mot det, sier de to, som er glade for at Anna, som kommer fra Vega, bor nær fire søsken.
– Ja, svigerfamilien min er jeg glad i, og de står bak en del av råvareleveransen til hotellet, sier Jon.
– Vi står i hop, sier Anna, som i sommer har satt stor pris på følgende utsagt fra gjest: «Jeg kan kjenne atmosfæren her på hotellet. Den er vennlig».
Vega havhotell holder stengt i oktober, men åpner igjen i november.
Se gjerne Vega Havhotell sin facebookside

Tekst og foto: Hege Sæthre Lind