Anki Sætren står i andre etasje i Blomsterbua Mat & Vin i Mosjøen med et par maksimale milkshaker og et stort smil.
– Dette var egentlig pizza- og tapasbar, men under koronaen har vi satset på lunsjsegmentet, og da ønsket vi å gjøre noe nytt, sier hun.

– Dette er jammen et sted som det passer å dra ut sammen med ei venninne, men også sammen med familien, eller faktisk jobben, synes gjest Janne Lise Åsvang Karlsen.

Vi er i vakre Sjøgata i et hus som egentlig var et naust. Fra 1870-tallet har det vært krambod i bygningen, som etter hvert ble bolig, men de aller fleste husker dette som en fin blomsterbutikk.
– Ja, for det var det her i nær 50 år. Så kjøpte Fru Haugans Hotel bygget, pusset opp og åpnet restaurant her høsten 2018, forklarer Sætren, som noen minutter tidligere møtte oss i første etasje i en restaurant som tidligere både har hatt DJ på kveldstid og har kjørt spillekvelder. Et sted vi havnet på takket være tips fra en matkjenner fra området.

Gammelt og laget lokalt: På veggen henger dører hentet fra Fru Haugans Hotel.

Mørkt interiør og særpreg gir en ro i restauranten som fikk en liten oppfrisking under koronastengingen i 2020. På veggen ved disken henger ei gammel dør.
– Jo, den er autentisk og kommer fra hotellet. Det er en lokal kunstner som har malt på, sier Sætren som forklarer at de har svært koronavennlig løsning for bestilling og betaling.
– Det er bare å finne den plassen dere ønsker, bruk koden på mobil og bestill, så kommer vi med maten, sier hun, og advarer om at det tidvis kan være veldig fullt i lokalene.
– Vi har kun åpent lunsjtider om dagen, men håper på en god sommer igjen, og håper å få tak i folk sånn at vi kan ha åpent hele dagene og utover kveldene, sier hun.

Fra blomsterbutikk til restaurant med egen stil.

Menyen på stedet ser for oss ut til å være amerikansk-asiatisk-inspirert, og nevnte tipser, mente at maten kan overraske.
– Vi har en spansk kokk her, hun er flink med smaker, men det var altså hotellsjefen som fant ut at vi kunne gjøre noe ekstra; så ble det disse store milkshakene, sier hun om det som gjerne kalles freaky shake og som det finnes fire varianter av på dette stedet.
– He, he, jo, det var litt av en smaksrunde da disse ble komponert, men vi endte altså opp med variantene oreo, jordbær, sjokolade og salt karamell. Men menyen utvikler vi hele tiden. Åpner vi hel dag blir det annen meny, forklarer Sætren blidt, setter fra seg de store glassene og slår av en liten prat med gjester som sitter ved vinduet som har utsikt mot Vefsna og Øyfjellet.

Sjøgata i Mosjøen har mange opplevelsesskatter også innen design.

Kokk Janne Lise Åsvang Karlsen fra Brønnøysund er med på turen og tar en liten mattest.
– Det som høres mest spennende ut er biffsandwich og Okonomiyaki. Sistnevnte skal være en japansk pannekake med scampi, bacon, paprika, salat, og dressing, spennende sier hun og får kjøpt og testet disse to, i tillegg til den freaky drikken som garantert vil kunne fungere som dessert.
– Men de har bra dessertmeny her, med ulike kaker, sier Åsvang Karlsen og gjør seg klar for en smak av den japanske pannekaken.

– Men i himmelens navn. Hva er dette, spør hun, eller mer erklærer hun, og skjærer en ny bit av scampi og bacon, som drypper av en sterk saus.
– For en eksplosjon! Dette var en annen dimensjon av smaker, sier hun og tester biffsandwichen, som får nesten samme skussmål.
– Det er litt trøkk i dressingen, brødet er sprøtt og godt og kjøttet smaker bra, raus porsjon. Jeg har ikke testet curly fries før, sier hun og knaser en rundformet frittet potet.
– Jeg har sagt det før; folk sier «det er bare potet», men en perfekt stekt pommet frites er undervurdert. Her snakker vi helt riktig sprøtt utapå og mykt inni, hmmm, sier hun.

Janne Lise Åsvang Karlsen valgte seg en oreomilkshake og var ikke i tvil om hva hun mente om den. – Dette var søtt, og veldig, veldig godt.

De godteripyntede overflødighetshornene av noen milkshaker venter og Åsvang Karlsen tar en første sup av drikken.
– Er det lov å si dette? Den var jævlig god, den smaker oreo, og fra et kokkeperspektiv må jeg si at det er godt at jeg ikke jobber på dette kjøkkenet, tenk tilgang på smågodt og sjokolade hele tiden, oi, oi, oi, ler hun og tusler med ut etter endt måltid.
– For en service, for et kjøkken, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – midtinorge.no – 958 07 534 

Anki Sætren på Blomsterbua Mat & Vin i Mosjøen. – Dere skulle ha vært her da vi testet smakene på disse, ofte kalt freaky milkshake. Skikkelig gøy, ler hun.