– Vi vurderer å søke på nytt!

0
303

Hele 72 ungdommer har hatt sommerjobb i Brønnøysund og mange har som verter bidratt til å gi turistene en ekstra opplevelse av stedet.
– Fylkeskommunen kaller dette unikt og dette har vært en flott sommer! High five for innsatsen!

Det sier prosjektansvarlig John Arne Warholm og koordinator i 50 prosent, Marianne Høvik Torgnes, som har sørget for at en prosentvis høy andel lokale unge fra 14 til 18 år har fått en smakebit på arbeidslivet sommeren 2022.
– Ja, de har stått på, lært seg stå opp i tide for jobb, hvordan skaffe frikort for å få lønn, lært arbeidsrutiner, når det er lurt å ta lunsj, og at den har sine tidsbegrensinger! Vi har sett en fantastisk læringskurve på mange, og så har det vært noen som har tatt alt fra første dag. Det vi kan si i sum er at ungdommene har stått på som bare det, sier Høvik Torgnes.

Besøkende og lokalbefolkning møtte i sommer unge som plantet, stelte bygninger, sto på stand og informerte om turistattraksjoner, sågar utenfor sentrum av byen. For noen var ved Torghatten og ga tips og råd til de som skulle besøke fjellattraksjonen.
– Vi har gjort masse forskjellig. Alt har vel vært kjekt og lønna har vært bra. Det var fint å prøve ulike jobber for å se hva som er greit å jobbe med, sier Ella Ellingsen og Jenny Trælnes, som begge har hatt mye kommunikasjon med turister.
– Turistene har for det meste vært greie å forstå, og de har gjerne ville vite om hvordan de skulle finne steder lokalt. De har også spurt om hva som har vært de beste spiseplassene, forklarer de to.

Her er noen av de som har stått på i sommer. Fra venstre er Ella Ellingsen, Jenny Trælnes, Sebastian Enge Hammer og Isak Brandmo Brømseth.

Hver dag har Brønnøysund kirke vært åpen for besøkende og en av de som har jobbet der heter Fermin Mac Auliffe og er utvekslingsstudent på tur hjem til Argentina.
– Jeg hadde egentlig flybillett hjem tidligere i sommer, men siden det er vinter hjemme, tenkte jeg det var fint å oppleve sommeren her. Hm, den har uteblitt, men det var kjempekjekt å jobbe de tre ukene vi kunne få, sier han og bekrefter at mange har vært innom kirka i sommer.
–  Særlig tyske folk synes dette er en spesiell kirke, for der er utformingen annerledes. De synes denne er smart, sier han.
Den unge arbeideren synes det artigste har vært å stå i Bua; et sted der folk kan låne utstyr til uteaktiviteter gratis, men også han synes det har vært artig å prate med turistene.

Her noterer Fermin Mac Auliffe besøkende i kirka. – I går var det 60 stykker innom, sa han.

Ordningen har vært et samarbeid mellom blant annet Brønnøy kommune, Brønnøysund næringsforum, Visit Helgeland og lokale bedrifter – støttet økonomisk av Nordland fylkeskommune.
– Det har vært en særdeles arbeidsom sommer, for det tar tid å følge opp en sånn fin gjeng, sier prosjektleder Warholm.
– Ja, travelt har det vært, men jeg digger å jobbe med ungdom. De har mye å lære, men jammen har jeg lært mye også om hvordan ungdom er i 2022 – og jeg har lært mye om meg selv, sier koordinator Høvik Torgnes.

Hver dag har Brønnøysund kirke vært åpen for besøkende og en av de som har jobbet der heter Fermin Mac Auliffe. Han er fra Argentina og har vært utvekslingselev i Brønnøysund.

Hun legger til at det kan bli mange positive utfall etter en slik jobbesommer.
– En av de unge fikk jobb i en snekkerbedrift, og der ble det gjort så bra arbeid, at jeg håper vi klarer å rekruttere til yrket. Jeg blir rørt jeg når jeg hører om de som står forsiktig med hendene i lomma og kikker første dag og er blitt dugelige arbeidsfolk når ukene er omme! Og dersom vi kan rekruttere noen unge til å komme hjem etter endt utdanning jobbe her lokalt, gjør vi også noe viktig, sier hun.
– Og litt av årsaken til at vi i Brønnøysund næringsforum har lagt mye arbeid i dette, er at unge lokalt vet for lite om lokalt næringsliv. Nå får de vite at det finnes bra jobber her, og nå får de vite hva arbeidslivet krever. Det er godt å ha med seg på ferden videre, synes Warholm.

Midtinorge.no møtte noen unge sommerjobbere, som også var frivillige på Rootsfestivalen første gang. Fra venstre Tone Torgnes, Lise Valan og Alvilde Lovise Einvik.

Ungdommene var også et stort pluss for frivillig arbeid i sommer. Blant annet jobbet de på Rootsfestivalen.
– Tre jenter var med på å utforme merhandise-butikken. De solgte varer og kunne samtidig kose seg med musikken. Forsto at TIX var særlig fin å få oppleve. Flere av ungdommene klargjorde også festivalområdet med rydding, maling og finpuss før start, så vi kunne se dem som en travel gjeng i det øsende regnværet, sier Høvik Torgnes.
Så da har det vært mange opplevelser for de unge arbeidstakerne og Ella Ellingsen og Jenny Trælnes fikk også oppleve å bli intervjuet av NRK på direkten, da Ole Christian Olsen tok et kjapt og fint radiointervju på Schrøderhaugen i byen.
Ella og Jenny er ikke fremmede for et arbeidsgjensyn også i 2023.
– Dersom det blir en slik ordning neste sommer, tror vi at vi søker! Dette var bra, sier de to.

Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Bildeserie: Marianne Høvik Torgnes

Til venstre er prosjektleder John Arne Warholm og her er like etter at intervju med NRK har vært på lufta fredag 5. august, siste arbeidsdag for ungdommene.