På Dragereiret på Mo i Brønnøy utvikles det stadig nye produkter, det selges egenkomponerte kaker – vi smaker, les i sak – og nå har driver Kristin Fjellsøy kåret vinneren av strikkekonkurranse kjørt i år.
– Genseren Saga er laget av Siri Veiseth og fikk flesteparten av stemmene, nå er vi klare for produksjon, sier hun.

 

For i februar 2020 utlyste driveren av spisestedet Dragereiret en designkonkurranse som passer godt inn med vikinghistorien i området.
– Vi etterlyste kreative som ville designe en egen ullgenser for Dragereiret som skal brukes for salg herfra. Genseren skulle være inspirert av vikingenes klær eller rustning og fremtidig salg og produksjon skal være et samarbeidsprosjekt med designeren, forklarer hun.

Denne genseren har Siri Veiseth designet og strikket. Den vant konkurranse i Dragereiret kalles Saga og blir fremover produsert lokalt.

Flere bidrag kom inn og rundt 250 stemte på sin favoritt.
– Genseren Saga vant klart foran alle andre, sier Fjellsøy om den høyst passende vinneren, for genseren har et pyntebånd som etterligner et dragemønster. Den har tinnknapper og skinnsnor i vikingstil og markering i albueleddet som forestiller leddet i rustningene vikingene brukte i kamp.
Godt passende for Dragereiret som ligger noen meter unna stedet vikinger samlet seg i stort tunanlegg og kunne se røyken fra store matgroper stige til himmels, som et bud om spise og et håp om seier.

Men allerede er mye i produksjon på Krakje gård, som eies av Fjellsøy og som forsyner spise- og opplevelsesstedet som tydelig er blitt godt kjent og populært et drøyt år etter åpning.
– Produkter? Vi har ulike typer geleer, chips fra kjærlighetsurt, vi har t-skjorter med design fra stedet, sier hun og peker på en rekke med t-skjorter prydet av Odin.
– T-skjortene solgte så bra at vi måtte bestille nye. Godt at vi har rasktjobbende leverandører lokalt. Vi har også fått inn forklær med samme design. Egentlig skulle bare jeg ha, men forsto fort at flere kunne ønske seg slike, sier hun.
En gjest på stedet forklarer at hun allerede har kjøpt et slikt forkle med solid skinnbånd til en kar som koker, og han var henrykt over å få Odin med seg på kokkeleringen.

Eget design. Odin er med!

Vi er innom den første lørdagen i august og det myldrer av kakespisende gjester. Vi ønsker ikke å være snauere og kjøper ulike kaker. Alle bakt av Fjellsøy.
– Se, der fikk dere siste stykke av rabarbrarullekaka, sier hun og lager ny rullekake. Nå med jordbær fra gården.

Svært mange har sittet ute ved Dragereiret denne sommeren.

Vi smaker sjokolademuffins, boller med krem og nyrørt jordbær, rabarbrakaken og ei ostekake i glass som nok, ja, tar kaka. Alt smaker sånn som det skal; friskt, ferskt, frydefullt. Og nytt! Hva er det søte på toppen av ostekaka i glass tro.
– Det som er på toppen av ostekaka er hjemmeprodusert geitramsgele. Ostekaka har hatt ulike typer geleer, blant annet en rabarbratype, men denne geleen er helt ny, forklarer hun.

Alt er bakt ved Kristin FJellsøy på Krakje gård.

Tilbake til vikinggenseren, som finnes både i kvinne- og herreutgave. Fjellsøy skal nå i samarbeid med designeren finne noen som kan strikke Saga-genseren og hun jobber videre med å markedsføre stedet.
– Det har vært godt besøkt her i sommer, men det er ikke mange turister som finner veien hit. De fleste er fra nærområdet eller gjester hos folk fra stedet. Det har vært fine dager, sier driver og eier av stedet, som holder åpent i alle fall de tre første helgene i august.
– Det skal arrangeres selskaper her utover høsten, og så får vi se hva som ellers blir av arrangementer her, sier hun.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Kristin Fjellsøy eier og driver Dragereiret i vikingland i Brønnøy. Nå har hun i samarbeid med strikkekyndige funnet genseren som skal produseres og selges fra stedet.