13 C
Brønnøysund
torsdag, juli 25, 2024

Vil møte alle med gjestfrihet – og beste bakst!

Han går fra familieeid til venneeid bedrift. Fra Corner hotell til Korn Matverksted. Vi småløp litt etter Jørgen Lande, som har en bauta å slektes på, og som ser ut til å slå serviceserven på riktig vis i Brønnøysund.

Jørgen Lande er daglig leder i Corner Hotell som ligger i Storgata i Brønnøysund. Her bookes et rom.
Egentlig har vi bare 20 minutter til en kjapp prat i frokostsalen på Corner Hotell, men plutselig står tatovøren Jørgen har avtale med foran oss. Tatovøren skal bare en snartur på byen, og er senest tilbake om en time.
– Da får jo vi litt mer tid på å prate, sier daglig leder i familiebedriften Corner hotell. Et heldigitalt booking og åpne-dører- selv sted med fire ansatte og det han kaller 24-timers service.
– Ja, det skal være så enkelt som mulig både for gjestene og oss, men samtidig sier jeg; ring når som helst hvis du trenger hjelp til noe. Vi vil jo at gjestene våre både skal finne frem og trives her, sier han, og får nettopp nå to gjester forbi. Et par østlendinger har noen spørsmål på vei ut, for de vil gjerne se mer av området før de kjører videre. Akkurat denne dagen åpner det nye servicesenteret ved Torghatten, og Lande både anbefaler og avbefaler å dra ditt akkurat nå.
– Det kommer til å være tjåke fullt der, men vil dere være med på tv, dra, ler han.
Det er mange lyse, trivelige rom på Corner Hotell, og like hyggelig var det å prate med Aneta, som denne dagen sørget for at rom 209 skulle være helt klart for nye gjester.

Travelt på hotellet

Vi prater litt mer service og hotell før vi kikker inn på rom der ansatte er i full sving med å fikse.
– Det kommer en busslast i dag, så her gjøres alt klart, sier Jørgen Lande og slår over på engelsk, for hun som holder i daglig drift når Jørgen er ute av hotellet heter Aneta, snakker mest engelsk – og skjønner mye norsk.
– Det er et greit team her, sier Jørgen og løper videre, for på kjøkkenet er det noe i ovnen som må ut og kjøles ned: Et brett nybakte brød: Nettopp de som har skapt furore blant matfolk i byen: For ryktene gikk lenge: At surdeigsmester Andreas Mortensen og Jørgen Lande hadde slått seg på lag og sørget for så god frokostbakst til Corner hotell, at kokker som var innom gikk i lovprisningsmodus.
– Jo, det har vært gode tilbakemeldinger og skikkelig artig var det da en venninnegjeng bodde her og kom tilbake etter å ha spist frokost. De hadde vært og handlet reker og kjærba om å få kjøpe det brødet for å spise med rekene. Det var direkte rørende, sier han.
Sammen med Andreas Mortensen har Jørgen Lande finjustert surdeigsoppskrift på brød. – Og da måtte jeg jo få en passende tatovering, sier han.

Service i genene

Han får en telefon, reiser seg opp og står plutselig ved resepsjonen – for en tidligere gjest har noen spørsmål. Det snakkes. Det smiles selv gjennom telefonen, og det bookes på nytt.
Det aner oss at Jørgen Lande har service i genene, for bestefar Gunnar Lande startet bedriften, men sørget også for sitt nærvær og støtte til Losjen og stedets musikkorps. Og hvem som tok seg en matbit i Brønnøysund på 1980-tallet kan vel ikke glemme gatekjøkkenet som sørget for favoritter som Pita Giro og Monte Franc.
– Mamma og alle søsknene hennes jobbet der fra de var små og jeg oppfattet bestefar som en bauta som ville byen vel og som bidro der han kunne. Det er fint å være tredje generasjon som driver noe, sier han.
På 1980-tallet husker vi god gatekjøkkenmat i første etasje av Corner, i dag er det også selvlaget, og da brød som er så fersk at det ryker.

Selve matopplevelsen

 Men tilbake til mat, som er viktig del av det å drive hotell, for det er mange gjester som ser frem til en god frokost.
– Nå skal det sies at jeg ikke laget mat fra jeg var liten, men da jeg flyttet hjemmefra ble det å prøve seg frem. Min største matopplevelse fikk jeg den dagen jeg laget min aller første lasagne fra bunnen. Jeg grein da jeg spiste den! Lasagnen var god, men det var ikke derfor jeg grein! Det var på grunn av opplevelsen: At dette har jeg laget selv. Dette fikk jeg til!
Det sier mannen som i 15-16 år bodde borte fra hjembyen Brønnøysund – selv i København – men alltid på jobb innen service.
– Jeg lærte kjøkken, isenkram og ble headhuntet til Eva Solo. Det var interessant tid. Men så kom jeg hjem igjen i 2019 og begynte å jobbe her – da kjente jeg at jeg har fått et servicemindset jeg ikke klarer å slippe – jeg er på tilbudssiden. For står du utenfor Corner Hotell er det ikke utseendet folk kommenterer – jøss her var det fint – men her inne er målet at det er så bra at de kommer tilbake – og vi ser at det gjør flere og flere. Vi trives med å være en minikonkurrent til Thon, og er veldig glade for at de finnes her, sier han.
Wenche Valdersnes fra Bergen er en av de mange gjestene som er på Corner Hotell denne sommerdagen. – Jeg er slektsforsker og skal blant annet til Ylvingen og finne ut mer om besteforeldrene mine, sier hun. Jørgen Lande hjelper med å finne veien dit hun skal .

Mange gjester stopper for en prat

Nok et par besøkende slår av en prat. Hun er slektsgransker, opprinnelig fra USA, men med norsk familie – og etter hvert sin egne norske familie.
– Vi er på tur blant annet til Ylvingen, der jeg har besteforeldre fra, sier Wenche Valdersnes, og vinker blidt på tur ut døra.
– Det der er det koseligste i hele verden: Det mellommenneskelige! Det er derfor jeg driver med dette; for tilbakemeldinger og for å kunne yte service. Er det fullt her, kan folk finne liste over andre steder å overnatte i området. Målet er at folk som skal til stedet blir møtt med gjestfrihet, over alt!
Rett ut av ovnen – enda flere brød!

Smak og helse

På kjøkkenet bugner det av nystekte brød og vi får historien om hvordan Jørgen Lande ble surdeigsentusiast, rett og slett nerd på brød. Han har lært mye av jobbepartner Andreas Mortensen og er glad for å slippe å servere brød med en hel liste med ingredienser, der det er sukker som gjør at brødet ser grovt og mørkt ut – ikke råvarer som gir metthetsfølelse og helse.
– Brødet vi lager her består av tre ingredienser: Vann, salt og mel. Ja, så må du ta med tid og kjærlighet. Det er faktisk mye som kan gå til helvete når man lager surdeigsbrød, det er mange faktorer som må være på plass, og der har Andras lært meg så mye! Han har vært en fantastisk mentor! Så jeg har vært på kjøkkenet, prøvd og feila, men nå er tilbakemeldingene så gode at vi tør å si at dette fungerer godt!
Så godt at de to tidligere i år delte med lokale næringsdrivende at de ønsket å starte egen bedrift med salg av brød med mer.
– Men det skulle balle på seg i positiv retning. Vi fikk god dialog med gutta på Svang og jammen ble det slik at de kjøper seg inn i Korn Matverksted AS, det samme gjør Vasko Petrov, som har fått bred lokal erfaring innen mat- og kokkeyrket. Jeg på min side har takket ja til å være daglig leder i Svang.
Brød pakkes inn, og får en fin liten merking som viser at dette er ferskbakt på stedet.

Nytt tilbud i Brønnøysund

Det betyr at Korn Matverksted skal ha utsalg av brødvarer og kafe på dagtid i nabobygget til Corner:
– Så da får jeg fortsette i min vante gjenge: Stå opp rundt klokka fem og bake!
Så blir det administrativ jobbing for Svang, mens Vasko gjør klart til pizzeriaet som tar over for kafeen på kveldstid – og som vil tilby hjemmebrygget øl i tillegg til hjemmebakte varer.  I lokaler som i en mannsalder rommet kafeen Ritz.
–  Jeg begynner som daglig leder for Svang 1. september og da får jeg gjøre alt jeg har kjempelyst til!
Til venstre på foto er to av eierne i Svang, som nå går i kompaniskap når det gjelder Korn Matverksted AS. Fra venstre er Maciej Jakub Cirin og Mario Ortega Quiora. På eiersiden i Svang er også Atle Karlsen. Foto er tatt i forbindelse med tidligere sak i midtinorge.no. 

Notorisk

Jørgen Lande er straks klar for avtalen med tatovøren, og vil på ingen måte overraske samboeren Helene, for hun vet hva som skal få plass på denne jobbeaktive karens kropp!
Han finner frem to stilige AI-skapte fotos.
– Dette er kattene våre. De skal få plass på hver sin legg. Det blir kult!
Vi tar avslutningsvis et foto i den nye romdeleren på Corner Hotell. Den skal få et strøk eller to med farge.
– Det ble så kjekt! Mye bedre for gjestene, sier han og ler.
– Jeg er nok notorisk serviceinnstilt!
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 95807534
Corner Hotell har fått ny rominndeler i resepsjons- og frokostområdet. – Det var kjekt å få på plass. Nå skal vi bare få litt farge på denne her, så blir det bra, sier daglig leder Jørgen Lande, som er aktuell med bedriften Korn Matverksted sammen med en matengasjert gjeng karer.

Related Articles

- Annonse -spot_img

Siste