25 C
Brønnøysund
tirsdag, juni 28, 2022
spot_img
HjemKulturBergtatt av fabeldyr og sommerfugler

Bergtatt av fabeldyr og sommerfugler

-

Solveig Skjølberg Nielsen fra Brønnøysund har fått nyinnkjøpt kunst i hus etter helgas utstilling, og skal ta det med til en ny plass.
– Kunstopplevelsen var så fin, naturen, naustet, herlig med kunst på yttersidene av veggene, sier hun.

En liten oppdatering etter Anne Mette Asbjørnsdatters utstilling på Lundhaug i Brønnøy i helga er på sin plass, for vi får tilbakemeldinger av den typen vi liker veldig godt å dele i midtinorge.no: Den rause og glade typen:
– Jeg ble så overrasket da jeg kom dit, for som sagt, det var så fint å oppleve stemningen, kunsten, lyden av fugleliv. Jeg falt for et blått fabeldyr av veggskulpturtypen. Jeg har tidligere kjøpt lysestake med fabeldyr, og ser frem til å ta det med meg når vi nå flytter til Orkanger, hjemstedet mitt, sier Nielsen.
Årsaken til at akkurat dette fabeldyret ble med hjem forklarer hun slik:
– Fabeldyr er koselige, de vekker eventyrlige følelser, de er så gøy. Denne skal ikke gjemmes i en krok men bli lyssatt på en hvit vegg. Jeg gleder meg, sier Skjølberg Nielsen.

Det store maleriet gjengir Anne Mette Asbjørnsdatters mamma og fikk mange kommentarer under utstillingen.

Like begeistret var paret som fikk kjøpt maleri, og fikk det opp på veggen før helga var omme.
– Vi falt for symbolikken i bildet med sommerfuglene, kokongene og temaet gjenfødelse. Vi likte det åndelige, litt drømmende opplevelsen som ble skapt av fargene og lyset som faller inn og strømmer ut. Vi likte stemningen så godt at vi klarte ikke å gå derfra uten maleriet «Uendelig love», sier Heidi Myhre.

Maleri allerede på veggen. Foto: Privat

Kunstneren selv er overveldet etter besøket, for nær 30 stykker tok turen til Lundhaug denne sommerhelga i august.
– For en erfaring å ta med seg; og særlig artig var kommentaren «jammen dette er ingen miniutstilling», for jeg var ikke klar over hvor mange bilder jeg hadde laget før jeg hentet dem frem og fikk dem opp, både innendørs og utendørs. Artig var det også at yngste besøkende var halvannet år og at eldste kom helt fra Hattfjelldal og var 91. Og skjønneste kjøper av maleri var uten tvil hun på åtte, som hadde med seg sin bestemor og som syntes bildet var så fint.

I sommerværet kom barn innom og tegnet kunst på berget med kritt, to personer falt på samme tid for et maleri, og valgte å bli enige seg imellom hvem som skulle kjøpe. Kunstneren var i forkant spent på reaksjonene og de ble sterkere enn hun hadde trodd.
– Det var tårer og så mye ros at jeg er glad for å ha gjort dette.  Det var stas å høre fra ei som går mye på utstillinger at bildene mine er fine og at «mye skjer i bildene». Det er ikke så rart, for hvert og ett av de forteller en historie. Jeg var i forkant spent på om jeg kom til å ta frem maleriet av min mor, sånn ble det! Det var ikke til salgs, men fikk mye oppmerksomhet, sier Anne Mette Asbjørnsdatter.

I år ble utstillingen et privat arrangement, på grunn av koronaregler, og kunstneren ser allerede for seg neste sommers samling.
– Jeg håper det blir Velfjorddager, for det er fint tidspunkt å invitere inn på. Da håper jeg å kunne annonsere, henge opp plakater, invitere til vernissasje – i det hele tatt ha plass til så mange som helst. Nå blir det mye skulpturering ut over høsten, kanskje en og annen veggskulptur, og kanskje en og annen liten drage. Det var faktisk to stykker innom som lurte på om jeg ikke lengre laget de små dragefigurene jeg gjorde før. Det betyr jo at noen flere må komme til, ler hun.

– Herlighet for ei koselig helg, sier kunstner Anne Mette Asbjørnsdatter etter åpen utstilling på hjemstedet. Hun valgte å lese dikt for de aller første som kom, og fikk mange og sterke reaksjoner på ny kunst.

Fra forhåndsomtalen til arrangementet:

Anne Mette Asbjørnsdatter fra Brønnøy har 7. og 8. august utendørs miniutstilling på hjemstedet Lundhaug i Velfjord.
– De som tar turen får se skulpturer, og det er første gang jeg skal vise frem mine akrylmalerier, jeg er så spent på responsen, sier hun.

I 2018 ble Anne Mette Asbjørnsdatter tatt opp i Norsk forening for uavhengige kunstnere (NFUK), noe som skal ha gitt både glede og inspirasjon.
– Jeg deltok digitalt på landsutstillingen i fjor, og har fått juryert to skulpturer til utstillingen i år. Det er selvsagt stas, sier hun og forklarer at hun har fortsatt med å lage fabeldyrene NFUK har gitt henne ros for.
– Det kjennes ut som om jeg har hatt en god progresjon innen keramikken, og jeg har drevet en del forskning på arbeidssiden, hvordan ønsker jeg å utvikle meg videre, sier hun.

Utstillingen førstkommende helg vil bli i og utenfor naustet på gården, og hun rigger seg nå til for å følge nasjonale koronaregler.
– For ti år siden søkte jeg om fylkesmidler for å få renovert buret og naustet på gården. Nå er alt i stand. Naustet er fint til blant annet utstillinger og på buret tenker jeg å ha skrivestue, sier kunstneren, som ikke bare har en diktbok under arbeid, men som også bruker ord i de nye maleriene sine i akryl.
– Jeg henter inspirasjon i mye. Kjærligheten til familien min preger mange av mine malerier, sier hun og undrer om det fargesterke og inntrykksmettede bildet av sin mor skal være med på utstillingen.
– Jeg har ikke bestemt meg ennå, sier hun.

De som velger å legge turen til Lundhaug i Velfjord denne helgen, for å se utstillingen, vil oppleve et naturskjønt område, der det til og med er mulig å låne robåten og å få en kopp kaffe eller to.
– Jeg holder nå på å bestemme hvilke keramiske figurer og malerier som skal være med. Disse jeg har mye tekst i tenker jeg blir med, sier hun, hvorpå hun deler et maleri med litt mindre skrift, men med gullsommerfugler.
– Hvor de kommer fra? Det kan du få vite når du kommer hit, ler hun.

Og forteller at hun lader opp før utstillingen i det hun kaller buret. Hun har fyr i peisen og har latt mannen Nils og hunden bli igjen inne i heimen på gården.
– Jeg er veldig spent på hvordan responsen blir fra folk. Om det dukker opp mange eller få. Uansett er de hjertelig velkomne, midt på helgedagene og utover ettermiddagen, sier hun og bekrefter at det blir nye utstillinger «der ute»; for hennes kunst finnes fra Domkirken i Trondheims kunstutsalg, til snart Vestfossen kunstlaboratorium.
– Den utstillingen er i oktober og jeg er juryert med to skulpturer. Det er stas, og kommer du hit får du en forsmak på det jeg kommer med til neste år, sier Anne Mette Asbjørnsdatter.

Tekst: Hege Celine Sæthre
Foto: Nils Atle Haraldsen/Torill Bertelsen/Privat