Bilbrøl og lukt av drivstoff. Vi står på Vedal motorstadion og ser finalen i bilcrossløp lørdag 19. september .
Etter et ualminnelig spennende løp ser vi vinneren dundre i mål.
– Endelig fikk vi årets bilcrossarrangement, på en bane som er oppgradert, sier leder i NMK Brønnøy, Ray Borkamo, som er med på nye løp søndag 20.september.

 

Frank Nøstvik og Oliver Sund

En time tidligere går praten jovialt, for nå er det pause før finalene går.
– Jeg har skiftet stikkaksling. Vi får se hvordan dette går, sier Frank Nøstvik, som i likhet med barnebarnet Oliver Sund kjører Toyota Camry i løpet på Vedal i Brønnøy.
– Dette er en veldig spennende form for konkurranse. Stemninga i løpene, ja det er nok å bare være her. Møte folk. Oppleve masse aktivitet og sosialisering, sier Oliver Sund foran sin 2.5 liters doning, som snart suser rundt på den 800 meter lange banen som i år er blitt reparert. Dump er drenert, asfaltdekke er lagt og øverste sving er forbedret.

Leder Ray Borkamo

For det er flere ting som kjennetegner bilcross; Først og fremst at det er en folkesport der praktisk talt hele familien kan konkurrere. For det andre er prisen på bilene fast: De koster 11 000, og du kan by på alle bilene som har vært med i finalen.
– Dette er lavterskelkjøring og det er så konge! Du trenger kjøredress, penger til bilen og utstyret. Så har du det du trenger for å komme i gang, sier lokal leder Borkamo.

Ny asfalt og full fart på Vedal motorstadion

 

Som er snar til å gi ros til det store kobbelet av løpsledere, løpssekretærer, teknisk ansvarlige, jury, faktadommere, depotansvarlige, anbudsansvarlige, kjøkkenansvarlige, og så mange, mange flere.
– Det er masse ildsjeler her som står på. Jeg er så heldig at jeg får komme hit og kjøre, sammen med en miks fra de yngste til de mest garva, sier Borkamo, som opplyser at det er totalt 30 deltakere i åpen klasse og i juniorklassen.
– Det kom overraskende mange, selv helt fra Mo i Rana og Namdal, og været i dag ble mye bedre enn meldt, så vi er kjempefornøyde, sier han.

Vroooooom

Vi merker oss en bil med tekst på taket og en ung dame bak rattet. Kaja Axelberg er blant juniorene og nikker når vi spør om hun skrur bil selv.
– Jeg, stefar, gammelonkel og kjæreste. Og når vi har manglet deler har kjempesnille folk i klubben kommet og hjulpet oss. Vi har hatt to travle uker, og dette er kjempegøy, sier hun.
Mamma Kirsti Axelberg står på kjøkkenet, men kommer ut og forklarer lattermildt hvorfor det står « I love Mum» på taket på bilen.
– Jeg satte det som forutsetning da hun ville kjøpe bil. Og jammen kjøpte hun spraymaling og fikk ordene på plass, sier en like engasjert støttespiller.
– Dette er en helt enestående klubb. Her har de klubbiler folk kan prøvekjøre i. Hit kan de som har lyst til å teste grenser komme. Mye bedre å teste på bane enn andre steder, sier hun.

Det bruker å være to årlige løp på Vedal, men coronaen stoppet det første, som skulle være i vår. Men med nasjonale retningslinjer fulgt kunne tilskuere og deltakere kose seg i bakkene og på stadion lørdag.
– Det er 135 tilskuere, sa løpssekretær Maria Olsen. Hun kunne se mange betale via Vipps, for det og kontantløs betaling er forutsetning.  Og det er plass til flere søndag, for grensen er som kjent 200 tilskuere.
– Her er det fantastisk stemning. Hit kommer folk uansett drittvær, sier Kine Langfjord, som også var løpssekretær, og har sønn som kjører tohjuling.

Kine Langfjord

Men tilbake til løpet, som hadde tre innledende heat. Denne gangen ble det tre finaler og vinner i hver underfinale rykket opp i neste. Til slutt sto seks råe bilcrossførere igjen på banen og en bil rykket fra med en gang. Det dunstet drivstoff, det brølte i motorer. Og i nesten fem omganger holdt føreren ledelsen. I siste sving tok Petter Romstad fra NMK Namdal sats og raste forbi.
– Adrenalin! Jeg måtte bare satse. Det var ingenting å tape, sier han og roser den oppgraderte banen.
– Dette er en veldig artig bane å kjøre. Og her er det veldig mange artige folk å være i lag med, sier han.

Klubbleder Ray Borkamo står spent og kikker på bilene etter løpet. De er «stengt inne», for så lenge det kan gis bud, får ingen komme nær bilene.
– Det kalles Parc Fermè og er avstengt område der det ikke skal være tilgang til bilene. Nå får vi se om noen gir bud, sier han og ser langt etter sin bil. Den er langt bak og har en cowboyhatt på taket.
Plutselig ser vi svakt smil hos leder Borkamo.
– Der er tiden ute. Ingen mista bilen i dag heller!

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto: Raymond A. Hagen – post@midtinorge.no