Søren Nielsen AS sin gamle brygge står snart ikke lengre på kaia i Brønnøysund, for her skal det komme nytt bygg for Brønnøysundregistrene.
– Her la vi stålbjelker for mellageret, sier Gunnar Håkon Hansen.
Hansen jobbet fra 1967 til 1974 i bedriften Søren Nilsen AS, en bedrift som sammen med «Brønnøysundregistrenes mor» Bodil Aakre tilskrives mye av æren for at det finnes mer enn 500 offentlige arbeidsplasser i den lille kystbyen midt i Norge.
Søren Nielsen hadde ledige lokaler på kaia i Brønnøysund og der flyttet etter hvert Løsøreregisteret inn. Resten er historie og en hel rekke registeransatte venter i dag på å få nye lokaler.
Men tilbake til den røde brygga til Søren Nielsen, som nå skal vike plass for nytt og etterlengtet bygg.
– Her i Søren Nielsen-brygga var det lager for mel, for i årevis etter krigen var det i hver region påbudt å ha et lager som ville vare i ni måneder. Da jeg begynte å jobbe her sjauet karene 50 kilos sekker med mel, men så ble truck kjøpt inn for rasjonalisering, og melet ble løftet fra fraktebåtene på pall. Da måtte brygga forsterkes, og jeg husker arbeidet min kollega og jeg utførte med å forsterke etasjene, og å legge H-bjelker av stål under tregulvet, sier Hansen, som i resten av sin yrkeskarriere var økonomisjef i Brønnøysunds Avis.
Nå i mai er riving av det gamle bygget satt i gang, og både lokalbefolkning og hurtigruteturister tusler på kaia og kikker på avstand inn gjennom gjerder for å se arbeidet skride frem.
– Jeg måtte ta meg en tur og se, for jeg har fortalt mang en gang om arbeidet vi gjorde. Nå er det mulig å se de gamle stålbjelkene og tankene gikk til den tiden da det var påbudt med å ha sjauere både om bord i båtene og på land. Jeg husker også nettene jeg senere var alene og kjørte melpaller på truck fra Sea Trans-skipene, sier han og deler bilder fra både ny og gammel tid; Her er han i arbeidssituasjon sammen med Steinar Einvik og under er Søren Nielsens nybygg i 1966.
Ved brygga lå før en rekke lagerboder der også byggemateriale og salt ble tatt vare på.
– Det er rart å tenke på hvor mange ulike funksjoner som har vært her på kaia, fra Posten, byggefirma, felleskjøpet og nå sist oppdrettsaktør, sier Hansen og sier seg enig i at det er fint at kaia får nye bygg og nytt utseende.
– Men det er alltid nyttig å ha med seg historien, sier Hansen.
Tekst og foto av Hansen: Hege Celine Sæthre – Andre foto: Gunnar Håkon Hansen/privat utlån