-3 C
Brønnøysund
torsdag, november 21, 2024

Tøffe karer bruker ikke plastikk!

Sånn helt presist er det ikke, for denne lille fyren forbruker litt plast.
– Men det handler om å redusere plastbruken, så mye som mulig. Og vi prøver å bidra det vi kan, sier Michael Wangsbro, pappa til lille Peder Andreas.

Michael Wangsbro og lille Peder Andreas ser begge to ut til å være glade for at tøybleier finnes.

Familien, som bor på Toft i Brønnøy, gikk til storinnkjøp av tøybleier allerede da storebror kom til verden for fem år siden.
– En del misforstår og tror at dette handler om gasbind med snipp, men dette er velfungerende opplegg for dagtid, selv på reiser og på ferier, sier tobarnspappaen.

Bleier i alle farger, selv en som fint kan passe godt i disse jakttider. – Disse er så praktiske, at du kan regulere størrelsen på dem. Derfor er de så anvendelige, sier Wangsbro.

Bakteppet for familiens valg er på verdensbasis mørkt, for ifølge Verdens naturfond (WWF) havner rundt 8 millioner tonn plast i verdens hav årlig (!). Plasten rives i biter og slukes av sjøpattedyr og fisk, som tror det er mat, plasten havner dermed i vår mage når vi spiser fisk. Blant annet av den grunn har NRK den 18. oktober valgt å støtte WWF i TV-aksjonen – for at alle skal kunne bidra.
Vi er riktignok heldige i Norge, for her har vi muligheten til å samle inn og gjenbruke plast.
– Men det ble et prinsipp for oss – å redusere forbruken, og veldig gjerne bidra til at flere gjør det, sier Wangsbro.

Livlig krabat på stellebordet!

For familien startet det litt før eldstemann var født, en gang Wangsbro var på besøk hos svigermor.
– Hun spurte; «skal dere bruke tøybleier eller plastbleier, også kalt papirbleier».
Det sa hun på akkurat samme måte som man spør om noen vil ha kaffe eller te. Jaha, det hadde ikke vært i tankene. Var det et valg, liksom? Så vi begynte å google. Det var mye interessant å lese, og vi fant ut at det fantes et mer miljøvennlig alternativ som også gjorde at vi kunne spare noen kroner, sier han.

Tøybleier

Det skulle vise seg å være flere gode grunner til å kjøpe tøybleier, for barna blir raskere bleiefri, for de kjenner bedre at det er behov for skift. Det skulle også vise seg at guttene ble mindre såre av tøybleiene.
– Vi gikk til innkjøp av tøybleier via tøybleiegrupper på Facebook og via eBay. Disse bleiene suppleres med rispapir, og vi har til nå, totalt på begge guttene, brukt mellom 5-6000 kroner, for bleiegjenbruk er mulig. Bleiene er omtrent like fine i dag, sier pappaen, som skal skifte på en blid krabat.

Våtposer finnes i alle typer og størrelser.

Det hele foregår enkelt. Uansett om den lille har gjort en enkel eller mer komplisert jobb, fjernes rispapiret i rett i søpla, og tøybleia legges i en tett dunk i påvente av vask i maskina.
– Vi har ulike størrelser av våtposer som er praktiske, og får dette til å fungere godt, sier han om et tema de færreste diskuterer. For når barn kommer i huset er det bare å handle inn, sekk på sekk med bleier. Enkelte må sågar skaffe seg større dunk for å ha søppel i.
– Vi slipper alle turene ut i søppeldunken, noe som passer oss godt!
Men på nattetid velger også denne lille familien å hente frem ei bleie kjøpt på nærbutikken.
– Når ungene sover godt skal de slippe opp og skifte om natta, mener pappaen.

Bleiene er også brukbare til å dele et verdivalg.

Det har ikke manglet på morsomme kommentarer og vantro blikk når Wangsbro har diskutert temaet.
– Ei venninne av min mor trodde vi var sprø, men det skal sies, hun så for seg brettebleier i gas med brillebukser. Artige kommentarer har vi tålt godt, for jeg må innrømme det; jeg synes det er veldig artig med disse tøybleiene. Vi har fått fantastisk service når vi har handlet via nettet og vi har faktisk vunnet tøybleie i en konkurranse for småbarnsfamilier, sier pappaen, og slipper ned en krabat på gulvet.
– Enkelte tror at denne typen bleier hemmer utviklingen, men vi opplever det motsatte; ved påvist hofteproblematikk hjalp bleiene til å få riktig stilling på føttene, og gutten gikk tidligere enn de andre barna!

Wangsbro nevner kommuner som oppfordrer til å bruke tøy i stedet for plast, og enkelte kommuner gir pengestøtte i form av en engangssum. På tøybleieforening på Facebook er det faktisk mulig å få låne prøvepakker.
– Det er en hel vitenskap. Bunnlinjen er at vi sparer miljøet for plastforbruk, vi gjør en innsats, og det er der vi må starte! Å prøve, sier han.

Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

– Det har ikke manglet på kommentarer og misforståelser rundt det å bruke tøybleier. Vi ønsker å reduserer bruken av plast, men har funnet ut at det er en rekke andre fordeler også: Vi finner ut at guttene blir mindre såre av tøybleier, at det fremmer utviklingen og at vi sparer penger, sier Michael Wangsbro, som her knepper igjen knapper, mens en ivrig Peder Andreas gjerne vil nappe tak i noen av bleiene i hylla.

Related Articles

Arrengementer

2024 november

Week 5

man 28
tir 29
ons 30
tor 31
fre 1
lør 2
søn 3
man 4
tir 5
ons 6
tor 7
fre 8
lør 9
søn 10
man 11
tir 12
ons 13
tor 14
fre 15
lør 16
søn 17
man 18
tir 19
ons 20
tor 21
fre 22
lør 23
søn 24
man 25
tir 26
ons 27
tor 28
fre 29
lør 30
søn 1

Siste