Ei mils kjøretur fra Brønnøysund, ved Friarsteinen under Mofjellet, ned en bakke, forbi et enslig tre med utsikt mot Movatnet, og der er du, på Moe gård. Starten på en turopplevelse i variert terreng.
– Vi åpnet tursti i romjula 2017 og har mange planer fremover, sier driver av gården, Margrethe Moe.
Vi har passert stabburet, grillhytta og driftsbygningene, og går de første meterne av den 3, 5 kilometer lange løypa som starter like ved Movatnet.
– Det var såpass rufsete vær den dagen vi åpnet turstien her, at vi ikke trodde noen ville komme. Men folk ble det. Rundt 70 stykker kledte seg godt, gikk løypa rundt og slo av en prat, kjøpte kaffe og vafler i stabburet etterpå, sier Margrethe Moe.
Hun har holdt innlegg på Gründerkafé i Brønnøysund, og delt sine visjoner om hva en ganske alminnelig norsk gård kan by på av opplevelser for de som bor på stedet, og tilreisende. Hun har i et par år leid ut rom i huset sitt på gården via airbnb og får svært gode skussmål av de mange som legger ut sin opplevelse av besøket.
– Det er mange som blir glade når de kommer hit og får servert vafler med nyrørt syltetøy. Jeg synes det skal være litt ekstra stas for overnattingsgjester som kommer slitne frem etter reise. Og det er hyggelig at de setter pris på hjemmelaget frokost før de kjører videre på sin ferd, sier hun.
Movatnet glitrer i sola og det er ikke vanskelig å se for seg sommerdager med summehumler og sval bris under fjellet.
– Selve turstien er i utmarka og vil ikke bli egnet for barnevogner, men vi ønsker et handikappvennlig tilbud her ved vannet. Vi ønsker å gjøre mye her, men det vi skal starte med i år er å rydde siv bort fra vatnet og sette opp gapahuk, sier hun om byggtypen folk kan ta en stopp i eller ha som utgangspunkt for opplevelser.
Noe mange allerede har hatt på stedet, for Mofjellnissen besøker det årlige førjulsmarkedet, og flere ganger i året åpnes stabburet og lysthuset for turkafé med servering.
– Jeg samarbeider med naboen min som har godkjent kjøkken og gårdsbutikk. Vi vil ha åpent i perioder, men det krever mye å ha ferske bakevarer når dette i utgangspunktet er binæring til drift og andre arbeidsoppgaver, sier hun.
Margrethe Moe flyttet til hjemgården for å ta over driften, og har mange år bak seg innen serviceyrke i Trondheim.
– Jeg trives veldig godt med å jobbe med folk, noe som er godt å ha med seg når man skal yte service og drive business, sier hun og leder an over litt mer krevende, men samtidig greit farbart terreng for både store og små. Ved en annen del av vannet stanser hun og peker over på andre siden.
– Her ser jeg for meg triatlon. Å sykle til Horn, svømme over vatnet og løpe tilbake herfra. Det skjer neppe allerede til sommeren, men vi må jo ha planene klare…
Tekst og foto: Hege Sæthre Lind