Hva gjør du når drømmen om å bli toppidrettsutøver faller?
– Jeg valgte å finne en jobb som kan hjelpe andre til å nå målene sine – og ja, det er stas å hjelpe det kinesiske skilandslaget, sier muskelterapeut Matheus Thrana, som nå har klinikk i Oslo, Trondheim, Bergen, Sogndal, Brønnøysund, Sandnessjøen og Mosjøen.
Han kommer fra Jarholmen i Brønnøy kommune, og er denne februarlørdagen på sin klinikk i Brønnøysund hvor en tettpakket kalender med behandlinger venter.
– Vi er best på å jobbe med muskel- og skjelettlidelser og kundegruppen spenner fra bestefar på 85 til fire-femåringer, til mosjonister og toppidrettsutøveres, sier Thrana, som blant annet har bachelor i osteopati, der han snart er ferdig med videreutdanningen. Han er også massasjeterapeut, personlig trener og kostholdsveileder.
– I dag er Thrana Klinikken blitt et stort team som har base på klinikken Oslo, hvorfra vi reiser rundt på de ulike plassene. Det er utrolig berikelse å kunne hjelpe andre, det betyr alt for oss sier Thrana.
For syv år, og mer enn 6000 gjennomførte behandlingstimer siden, startet Thrana opp; i låven hjemme på gården til foreldrene.
– Det var faktisk vegg i vegg med sauene som breket, men målet har alltid vært å gi god kvalitet der pasienten får all oppmerksomhet, selv om sauene prøvde å distrahere, ler han og bekrefter at Thrana klinikken nå har satt seg mål til å bli landsdekkende.
– Da vi startet i Brønnøysund kom folk reisende helt fra Drevja, Mosjøen og Sandnessjøen. Da vi startet klinikker også der opplever vi det samme, folk reiser langt for å få hjelp. Så vi har satt mål om å starte opp flere steder, for når vi får positive tilbakemeldinger om bedre livskvalitet og reduserte plager motiverer det. Vi hadde ikke drevet med dette hvis vi ikke så bedring av behandlingen, sier han.
I Oslo jobber Thrana Klinikken mye opp mot toppidrettsmiljøet og kommer nå fra vintersportsstedet Sjusjøen i Hedmark, der teamet behandler det kinesiske skilandslaget.
– Det er kanskje det artigste vi har vært med på; å jobbe med det kinesiske skilandslaget. De har som mål om topp åtte plassering i OL 2022 på hjemmebane i Bejing, sier han og ser ikke bort i fra å bistå utøverne videre.
– Klinikk i Kina? Jeg ser ikke bort fra noe, og vurderer alle tilbud der det er etterspørsel, sier mannen som selv drømte om å bli topputøver innen fotball, men ble stoppet av skader.
– Det var godt å kunne ta en utdannelse der jeg kan behandle alle slags folk og hjelpe dem videre; om det er en gravid kvinne eller om det er unge som sliter med smerter, sier han.
Men innimellom må selv den som reiser tre til fire helger i måneden ha fri.
– Da er det hjem til Jarholmen. Til kuskitlukta, roen og stillheten som er der. Der jeg bor i Oslo er det helt annerledes. Det er ikke den samme roen, det er alltid noe som skjer. På Jarholmen kan jeg senke skuldrene, og det beste jeg vet er å dra på sjøen og jakte på kveita morgen til kveld.
Om jeg har fått noen? Ja, beste opplevelse var da jeg fikk i land ei på 38,5 kilo. Et stolt øyeblikk!
Thrana skal nå konsentrere seg om dagens kunder, som er en fin blanding av tilbakevendende og nye.
– Det er mye jobbing. Livet er jobben akkurat nå, men å se at folk får hjelp gir meg enda mer energi pågangsmot!
Tekst og foto av Matheus Thrana i Brønnøysund: Hege Sæthre Lind
Foto i tekst og under er av Aleksander Ramsland i Scream Media