Og slik ble det for samboerparet: For Frisør Maria Erickson og kvoteeier Gøran Frismo driver sammen KlippFisk AS. Hun i nostalgiske, klenodiumsfylte lokaler. Han i egen sjark på Røst.
– Hele familien skal besøke ham der i vinterferien i mars. Det blir stas, sier Erickson.
Vi kommer inn i en frisørsalong i Brønnøysund, som garantert ikke har sin like, for her er noe gammelt, noe nytt, noe lånt og mye flott.
– Det meste her er fra 1950-60 tallet, for jeg har alltid blitt inspirert av den epoken, og da spesielt i USA. Min morfar ble født der, og bodde der før han kom til Norge. Jeg vokste opp hos morfar og mormor og ble gjennom dem kjent med tidsepoken; musikken, klærne, designet og stemningen, sier Maria Erickson, og bekrefter at det er morfars immigrasjonspapirer som henger på veggen … sammen med fiolinen han spilte på.
Patsy Clines stemme sjarmerer i bakgrunnen og vi slår oss ned ved et bord med radio og tidsriktige ukeblad.
– Min favorittlærer fra skolen kom hit og lånte meg en radio, etter å ha hørt om og sett bilder fra salongen. Og ukebladene fra 1950-tallet kom en dame fra nabokommunen Sømna med. Utrolig artig å få låne og ja, jeg må sette av ekstra tid for kundene. For de har lyst til å kikke på gjenstander, hva som er på veggene, bilder, alt, sier Erickson, som har et stativ med kjoler på bakrommet. Selvsagt de også i riktig stil.
Gøran Frismo kommer inn, og setter seg i en av de skinntrukne salongstolene. Han kjøpte seg brukt sjark høsten 2018 og har fikset og flikket og fått alt av godkjenninger fra skipsfartsmyndighetene for å kunne hente inn kvota.
– Jeg har snekret ny innredning i styrhuset, fjernet og fått nytt elektronisk utstyr inn og har alt ferdig utstyrt. Jeg ble kalt hedning i jula, for da ble mange arbeidstimer lagt ned, men vi begge to higet etter å ha egen bedrift, og høsten 2018 så vi at dette lot seg realisere for begge to. Det var fint å jobbe på større fiskebåter, i Kystvakta og som skipper for Seløy Undervannservice, men det å være sin egen herre var ønsket. Nå er vi i gang, sier han.
Og kaster et blikk på det solide sjakkrutete gulvet, en disk som er lyssatt og ser sekstitalls ut – men er relativt ny, og alt annet en frisør kan trenge. En løsning de har bygget som del av et med bolighus på et naturskjønt område kalt Hestøya.
– Gøran har sitt verksted vegg i vegg, og det er ekstra isolert mellom, sånn at «godlukt ikke kommer inn der det er fiskelukt, og omvendt». Vi var så heldige å få leid inn Brønnøy bygg og bolig, for eier der har selv frue som er frisør. Han spurte med en gang om veggene skulle rigges for tunge hyller og speil. Vi fikk mange gode råd der, sier Erickson.
Hun er nå godt i gang med egen salong, etter å ha jobbet som frisør i årrekke, og i lokale frisørbedrifter som Hot Cut, Karisma og Din Salong.
– Av helsemessige årsaker passer det meg best å jobbe noen timer på formiddagen, og så om kvelden igjen. Det kjentes ut som bryderi å be en arbeidsgiver om å få jobbe på denne måten, så det var godt å styre egen tid. Kveldstimene setter kundene også tydeligvis pris på, for det er masse å gjøre, sier hun og gir plussord, ikke bare til mannen som har støttet henne for å komme i gang.
– Men også de andre frisørene i byen. For et miljø! Her er vi kolleger, og er noen fri for et produkt kan vi gå inn på den felles facebooksiden vår og høre om det er mulig å låne, sier hun.
Samboer Frismo nikker bekreftende og vil gjerne få nevne noen av de mange som står bak lokalt næringsliv.
– Hvis jeg skal få lov til å gi ros til noen, er det Brønnøy kommune som har støttet kjøpet av kvota, og Helgeland sparebank, som har tro på bedriften vår, og Maria; du har en egen stå-på-vilje og føttene godt plantet på bakken, sier han og forteller en historie fra da samboeren var med ut på Røsthavet. Da han fisket deltid i åpen kvote.
– Hun var ikke redd i det hele tatt, hadde ikke sjøverk, og hun skjønte hvordan vi måtte jobbe. Og, det er ikke alle som er blitt servert skråskårne snitter i sterk kuling på Røsthavet. Om «det flaug veggimellom» laget hun snitter med tomat og agurk, sier han.
– Det var godt å være med. Være helt seg selv i kjeledress, uten sminke. Hvis et forhold varer gjennom en tur til Røst, er det solid, ler Erickson og legger til at helsa blir bedre på havet.
– Det er sjelebot … og helsebot!
Sammen med parets til sammen fire barn, reiser hun altså til Røst i mars, denne gangen på besøk.
– Ja, hvis det skal være lov å si noe positivt om flere, så er fiskemottaket i Røst helt utrolig. Der leier de ut nyoppussede leiligheter for oss som kommer reisende, og de ønsker tydelig fremmedfiske. Det setter vi pris på, sier Frismo og blir med på fotografering, da med den moderne hårtørreren, og ikke den fra 1960-tallet som er stilt ut i salongen.
– Vi har plass til litt mer her, og det hadde vært kjekt å starte med barbersalong for herrene. De trenger jo SPA-følelse de også, så vi får se hva som skjer i fremtiden, sier Erickson, og legger til at hun stortrives i jobben.
– Innimellom kjennes det ikke ut som å være på jobb, for det er så mye kos og så mye tid for kreativitet!
Tekst og foto: Hege Sæthre Lind
Foto fra Røst er lånt av Maria Erickson