Hva skjer når ungdomsskoleelever kan utfolde seg med gode råvarer på gode kjøkken i Brønnøy? Da blir det mocktails, pyntede bord, treretters middag og applaus fra gjestene, for å nevne noe.
– Dette var artig og spennende, sier elever fra Vega.
Prøvekonseptet er lånt fra Trondhjem, kalles Ung restaurant og går i korthet ut på at Norske kokkers landsforening Sør-Helgeland – i samarbeid med fire lokale restauranter og næringsliv – tilbyr 20 ungdomsskoleelever i regionen en drømmedag på et kjøkken. Det vil si, de unge i samarbeid med kjøkkenet komponerer en meny basert på lokale råvarer.
– Vi har elever i sving her, på Smak, på Svang og på Hildurs Urterarium. Nå er levende lys tent på alle de fire stedene, sa Nils Petter Hartviksen, fra Norske kokkers landsforening Sør-Helgeland.
– Jeg er overrasket over hvor lang til det tok å skjære opp ting!
– Dette var artig og spennende!
– Det kjekkeste var å smake på maten!
Det sier Sigrid Helene Steinbru, Hedda Marken og Ailin Høydahl fra Vega barne- og ungdomsskole.
De har sammen med Sarah Wika og Håvard Mathisen akkurat gjort ferdig sin treretters meny på Kred i Brønnøysund.
– Hva jeg synes var det kjekkeste? Hm, det hele har vært en spennende opplevelse, men lunsjen vi fikk her på Kred, med baconburger var det beste. Det å kunne ta en pause og spise, synes Mathisen.
Han skriver inn gjestene, for det er invitert 16 stykker på hver restaurant – coronatilpasning, sier invitasjonen.
– Skal det være en mocktail? spør Sarah Wika og serverer en fristende blåbærbasert cocktail uten alkohol. Hun nikker når vi spør om dette har vært en fin opplevelse.
– Ja, det er artig å lære noe nytt, å prøve noe nytt. Jeg synes det var godt å smake laksetartaren, spennende, synes Wika.
Vi blir henvist til fint pyntede bord og hyggelig bordselskap, for vår del en kunnskapsrik og samtalekyndig herremann. Ikke lenge etterpå står en laksetartar på rugbrød toppet med rømme foran oss. Visuell vakker, og god å spise.
– Dette var godt, lyder det fra nabobordet, der noen har tatt en smak av forretten.
De fem unge er oppmerksomme servitører, henter fatene så snart vi er ferdige, og snart står hovedretten på bordet.
– Dere får en grillet tørrfisk med sennepsstekte grønnsaker, ertepure og bacon, presenterer de, og vi kan nyte en solid rett, hvorpå en dessert venter; solbærmousse med hvit sjokolade.
– Takk for at dere kom hit. Vi har i alle fall hatt det bra her, avslutter elevene.
Etter måltidet var Nils Petter Hartviksen svært glad.
– Jeg har vært runden på alle restaurantene, og det ble en liten folkefest! Samtlige steder har vært positivt overrasket over innsatsen til de unge, og stemningen har vært helt fantastisk på kjøkkenene, sier han.
– Jeg ble kjempeimponert over de dyktige elevene, både vi og de koste oss og hele opplegget var veldig artig. Jeg håper noen av elevene kunne tenke seg til å prøve dette yrket, i alle fall har vi fått vist frem litt av det de kan lære på et kjøkken, sier kokk Linn Anita Øverås Nilsen på Kred. (Hun står bakerst til høyre på foto i bildeserie under)
Som originalkonseptet i Trondheim handler dette om bevisstgjøring om hva restaurant- og matbransjen er, og gjerne rekruttering til faget.
– Vi kåret også vinnere etter dagen; Hilstad skole. Det var nærmest håpløst å velge, for innstilling og lærevilje var på topp hos alle. Det var rett og slett rørende og se når elevene presenterte og serverte det de hadde vært med på å lage. Stoltheten skinte fra øynene, og de hadde vel aldri hatt en så lang og smakfull skoledag, sier Hartviksen.
Tekst og foto: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534
Foto av elever foran restaurantene: Nils Petter Hartviksen