– Vi ser en forandring!

0
538

Nøye, nøye vanner Svein Tangen plantene i Andås Gartneri i Mosjøen.
– Vi ser at folk forandrer vanene. Nå ønsker, særlig unge å dyrke selv, og en del kjører langt for å finne det de vil ha, sier han.

For timer før hadde han innom noen som kjørte ti mil for å finne akkurat det de ville sysle med i vår og sommer.
– Det var på jakt etter tomatplanter og agurkplanter. Det er noe vi produserer her, i tillegg til dill, ringblomster, stemor, solblomst, blomstererter, soleie, ja, jeg kunne ramse opp ei stund, ler Tangen.

Oddleiv Øyen er tredje generasjon som driver med grønne vekster på Andås i Mosjøen.

Daglig leder Oddleiv Øyen prater med kunder inne i butikken. Som tredje generasjons driver av gartneri, på Andås med utsikt over Mosjøen, har han bransjen i ryggmargen.
– Vi har prøvd en rekke ulike ting opp gjennom årene. Vi var en tid Nord-Norges største gartneri, men har fått prøvd hva det er å måtte endre driften etter nedturer. Vi gikk over til hagesenter, så vi har i dag sesong fra midten av mars, dyrker en del selv, og videreforedler planter fra en rekke norske produsenter. Vi importerer ikke fra utlandet, med mindre det er gått tomt for planter eller busker av ønsket type i Norge, forklarer han.

Snart er alle blomstene i flor.

En ny kunde kommer inn fra det største drivhuset med hendene fulle av planter og Øyen ekspederer og svarer på en rekke spørsmål, for det er tydelig at de som er innom akkurat nå kjenner både gartneriet og driveren.
– Alt vi produseres går ut gjennom butikken her. Er vi ikke fornøyd med produksjonen, selger vi ikke, sier Øyen, som er glad for å ha årrekke med erfaring.
– Jeg vil si det er ei skikkelig skummel tid å skulle starte opp i dag, det handler både om å styre produksjonen og kostnadene knyttet til dette, sier han.

Store drivhus og mange planter

Noe som var gjeldende også da forfar Asbjørn Øyen for 50 år siden lot seg avbilde i lokalavisa. Han satset på nettopp agurk og tomat, men opplevde marginal lønnsomhet på grunn av høye fyringsutgifter.
– Vi driver på 2,5 dekar, så under produksjonen er vi store, sier dagens driver og forklarer at de en tid var med i en kjede.
– Men det var krevende. Vi måtte ta inn så mye stæsj, sier han.

På Andås gartneri driver de med blomster, busker og trær, ikke så mye stæsj til hagen.

For du finner noen svære krukker og noe småtteri av pynt i butikken, men det er ikke en hel interiøravdeling, som du gjerne finner på gartneri i dag.
– Vi liker å holde på med det som vokser! Urter, sommerblomster, busker, trær og hekk, sier han og gleder seg over å ha fått rosebusker inn.
– Vi drev selv med roseproduksjon på 1990-tallet, så vi har da prøvd litt forskjellig, sier Øyen.

Tradisjonelle sorter blomster står side om side med noen vi aldri har sett før.

Vi går en runde til i drivhusene og nyter synet av blomster i forsiktig flor og tilbake der Svein Tangen står og vanner planter får vi vite litt mer om hva folk etterspør i dag.
– Chilli er blitt veldig populært, og så er det de der tomatene og agurkene. Det går veldig mye i sånt om dagen og det skjedde en stor endring i 2020 som er gjeldende også i dag. Koronatiden har kanskje vekket instinktet og gjør at folk ønsker å være selvberget? Folk spør i alle fall etter settepoteter, sier Tangen, og skrur av vannet.
– Om jeg har noen tomat- og agurkplanter tilgjengelig? Klart, her er de, sier han.

Tekst: Hege Celine Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534

Svein Tangen på Andås gartneri i Mosjøen viser plantene som trender; agurk og tomatplanter. – Og så er folk ute etter chilli, og så mye mer som gir selvberging, sier han.