Du kan oppleve to lanseringer i Brønnøysund 3. mai. Ikke nok med at Espen Tversland åpner sitt eget kunstnerstyrte visningssted i Meierigården for andre kunstnere, du kan også se Gøran Rottems spillinspirerte univers for første gang hengt opp på vegg.
Stemningen i galleriet er lett hektisk i Storgata 20 denne ettermiddagen i april.
Kunstnerne Espen Tversland og Ørjan Elias Ebbesen Eikemo vurderer bilder i forhold til vegger, de måler, de spikrer og de henger opp kunst som kanskje kan minne om noe, men som er helt uten sidestykke.
– Dette er mitt univers og heter Legenden Pingul, en fargerik saga. Kap 1, forklarer brønnøymannen Gøran Rottem.
Han står foran en omfattende serie bilder som har sterke visuelle uttrykk, både i farger og skikkelser.
– Dette er en historie om kampen mellom det gode og det onde og jeg er sterkt inspirert av de tidlige dataspillene som Zelda, Contra, Megaman og Donkey Kong country, sier han.
Et univers, som for denne formidleren, oppfattes som et mektig, særdeles detaljrikt univers i farger og former som gir lyst til nærmere kikk.
Datategning i nytt galleri
Teknikken Gøran Rottem har brukt er håndtegning i Microsoft Paint. En særdeles olje- og akrylfri sone som gir muligheter for å formidle en ide og tanke. Teknikken har han lært på sin tid på Prosjektskolen i Oslo. Denne kunstskolen er drevet av samtidskunstnere, som også har vært til inspirasjon for debutanten Rottem.
– Det var der jeg bestemte meg for å gå fra blyant og maling til 100 prosent digital kunst. Jeg ble mye inspirert av lærerne der, men det handlet for meg om å finne min egen vei. Og nå var jeg så heldig å få gode tips fra Brønnøy Kunst laug med Lars Laumann og Ørjan, som hjelper meg her i dag. Jeg setter veldig pris på dette, for jeg hadde planlagt kunstutstilling i mange år. Det at jeg også får låne lokale her betyr mye for meg, sier debutanten.
Inspirert av Torghatten
Kunstneren Espen Tversland er på sin side inspirert av grunnfjellet i Brønnøy; Torghatten, i sitt navn på galleriet som han forklarer skal være kunstnerstyrt.
– Jeg leide for en tid siden dette atelieret og kjente at dette kunne brukes til mer enn egne bilder – for det er så god plass her. Brønnøy kommune har støttet meg med midler slik at snekkere fikk opp disse veggene , og målet er å gjøre det mer levelig for kunstnere her: At de har et sted de kan vise frem det de driver med. Her er tanken å ha stadige utstillinger, forklarer han.
Navnet på galleriet er «Hullet», som ifølge kunstneren ikke bare handler om den ikoniske geografisk formasjonen til Torghatten.
– Men det symboliserer også det kulturelle hullet i Brønnøysund. En mangel på opplevelser kunstnerne vil kunne fylle, legger han til.
Gaming og spill
Debutanten Gøran Rottem har hentet frem et forstørrelsesglass og studerer jobben som er gjort lokalt, for veien fra hans pc til veggen har betydd besøk hos Braks i Brønnøy.
– Bildene er printet ut på aluminiumsplater og laminert, så i teorien kan jeg henge disse ute i regnet. Det er ikke tanken med disse bildene, men jobben som Braks har gjort ser kjempebra ut, mener Rottem, og forklarer litt mer om sitt univers.
– Legenden Pingul handler om en robotrase og hva de gjør mot menneskeheten. Ondskapen herjer i 200 år, og så blir det en løsning du kan se i dette bildet, forklarer Rottem.
Vi står ved et bilde som har et langt navn og som bør oppleves ved selvsyn.
Utstillingsperiode over flere dager
Rottem skal altså ha sin aller første salgsutstilling og ser frem til å få folk innom.
– Utstillingen er for alle og jeg håper mange kommer allerede på åpningen fredag ettermiddag. Det blir ellers åpent på tirsdager, torsdager og i helgene frem til 16. mai, utdyper mannen som har bodd 15 år i Trondheim, men som har flyttet hjem til Brønnøysund, der han stadig skaper ny kunst.
– Kunstnerisk utfoldelse er viktig og det er godt å kunne presentere Gøran som første utstilling av denne typen. Fremover ser jeg for meg en rekke ulike uttrykk her; det kan være alt fra skulpturer til at noen sitter her og jobber med sitt uttrykk. Galleriet skal brukes, sier Espen Tversland.
Tekst og foto: Hege Sæthre – hege@midtinorge.no – 958 07 534